Nemcsak a hőmérő, hanem a naptár szerint is itt van a tavasz, úgyhogy mostantól lehet több szabadtéri programot beiktatni, kiülős helyeket csekkolni vagy kirándulni menni. Adunk pár ötletet márciusra, ha mégis más jellegű programokra vágysz.

KoncertHárom év után lehúzza a rolót a Balcony TV budapesti csatornája. Március 10-én a Toldiban méltó búcsút vehetsz az ország egyetlen heti rendszerességű zenei csatornájától, melyen az elmúlt 3 év során közel 150 videó készült csodás budapesti panorámával, ismert és kevéssé ismert, feltörekvő zenekarokkal, előadókkal.

Idén ünnepli 35. születésnapját az Anthrax. A legendás New York-i thrash metal zenekar egy új lemezt is kiadott, 2017-es évük azonban nem csak erről, hanem az Among The Living című korongról is szól majd, ugyanis a ma már klasszikusnak számító albumot 1987-ben jelentették meg, vagyis most lesz a megjelenés harmincadik évfordulója. Ennek apropójából a zenekar a teljes lemezt előadja majd a tavaszi turnéállomásokon, köztük a március 12-ei budapesti bulin is.

Először jár Budapesten a cloud rap színtér egyik legnagyobb ígérete, NightLovell. Az alig húsz éves rapper-producer élő fellépései a korai Odd Future-t idézően súlyosak, szóval nem érdemes kihagyni az első hazai klubkoncertjét március 12-én.Iamyank a 2016-os évet egy nagylemezzel és rengeteg koncerttel töltötte meg. Idén viszont ismét olyan irányok felé fordul amivel eddig még nem kísérletezett: A Capa Pop Up keretében a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban lesz ingyenes fellépése március 17-én.

Egy nagy MysteryGang party lesz EP-bemutató koncerttel, vendégbandákkal, pin up lányokkal és vidám charme-os őrülettel, vagyis mindennel, ami csak a rockabilly világa. Március 17-én, az A38 Hajón.A Blahalouisiana rövid pihenő után új dallal köszönti közönségét egy nagyszabású beat est keretén belül. Március 17-én az Ivan & The Parazol társaságában adnak koncertet az Akvárium Klub Nagyhalljában.

Finnebassen a norvégok első számú house zenei exportőre, aki a hazai közönség számára sem ismeretlen, hiszen több telt házas buli köthető a nevéhez.

Zenei stílusát a könnyed, finom dallamok és erős basszusok jellemzik, melyekkel gyorsan belopja magát a közönsége szívébe - március 18-án a TEREM-ben teheti meg mindezt.

Lukas Graham, az énekesükről elnevezett dán zenekar néhány hónapja a 7 Years című dallal robbant be az egész világon. Az európai körút részeként a magyar rajongók március 19-én láthatják a bandát a BudapestArénában.BuliSelected Sounds, Electronic Beats, Központ, Dobrumba, Pool&Beer, Casino Bangkok... A felsoroltakban a közös a mögöttük álló 3 betűs mozaikszó, az NVC, ami egy gyerekkori barátokból álló csapat, mely 12 éve alakítja a város életét. A szülinapi bulit március első szombatján tartják az Akváriumban.Az Országos Kazetta Visszatekerő Bajnokságon indulók a szervezők által (korlátozott számban) biztosított 90 perces Polimer és Maxell kazettákkal, HB-s keménységű ceruzákkal vagy golyóstollal, esetleg filctollal vehetnek részt március 10-én.
Ez nem kamu esemény, hanem nagyon is komoly!

Tavasszal visszatér az egyik nagy kedvenc Budapestre. Március 10-én a TEREM-ben a dinamikus groove-ok mellett a dallamok és az érzelmeké a főszerep, merthogy Sascha Braemer mestere az ilyen atmoszféra megteremtésének.

Néhány évvel ezelőtt forgószélként söpört végig Európa klubjain GavinLynch, vagyis Matador. A dublini fiatalember március 10-én Magyarországra érkezik egy hatalmas technófuvallattal együtt.John Digweed úgy negyed évszázados DJ pályafutással rendelkezik, tehát teljes joggal nevezhetjük a szakma veteránjának. Szinte minden zenei stílust átölelő pályafutásába befért eddig az ambient, a breakbeat, a trance, a progressive trance, a house, és a techno is. Többek között. Március 11-én Budapestre érkezik.

Mint mindenhol világszerte, így Budapesten is évek óta fejlődik az ezreket felvonultató parádé, amely most kibővült plusz egy nappal. Az Akvárium Klub lesz az első állomása az egyébként négy napon át tartó bulisorozatnak. Egész estét betöltő koncertek (The Clan, Firkin, Jolly Jackers, The Travellers' Company), nyereményjátékok, zöld-szelfi, és természetesen a St. Patrick Nap elengedhetetlen kellékei várnak március 16-án.FesztiválA március 21-én kezdődő 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál ismét színes összművészeti műsorral és világsztár-felhozatallal készül. A programok közül kiemelkedik John Malkovich, Daniele Gatti, Georg Baselitz, Pumeza Matshikiza, Gyenyisz Macujev, és a Komische Oper Berlin előadása/fellépése.

Nemzetközi jazzlegendák és hazai kiválóságok lesznek a vendégei a világviszonylatban is kiemelkedő felhozatallal bíró Get Closer Budapest Jazz Fesztiválnak.

A fesztivál március 24-26-ig tart és naponta két koncertet szerveznek, fellép többek között John Scofield, Richard Galliano, Ron Carter és Erik Truffaz.

GasztroRobog tovább a Vegan Sunday Market, a Vegan Food Fest csapatának vasárnapi vegán piaca, mégpedig ez alkalommal Steiner Kristóffal. Az Anker't-et március 12-én erejéig közösségi piactérré alakítják: így a piac mellett főző workshopokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel és olyan közösségi terek megteremtésével készülnek, amely tovább mutat egy egyszerű vasárnapi piacoláson.

A március 17-19. közötti VinCE Budapest Wine Show-n 160 kiállító állít ki több mint 1000 bort, magyar és szomszédos országbeliek, illetve néhány távolabbi borászat is kóstoltatja borait. A kiállítás mellett ültetett borkóstolókon – mesterkurzusokon – és workshopokon kóstolhatnak, tanulhatnak a borkedvelők.Kiállítás

A Magnum nemzetközi fotóügynökség kiemelkedő kortárs alakjának, Alex WebbnekThe Suffering of Light (A fény szenvedése) című anyagát most először láthatja a közönség Magyarországon, méghozzá március 1-től a Műcsarnokban. A kiállítás – amely a Budapest Fotófesztivál exkluzív nyitóeseménye – a modern színes fotográfia úttörőjeként számon tartott művész első átfogó monográfiáját mutatja be 63 képben, köztük legismertebb munkáival, amelyek három kontinens számos országában készültek.

A rabszolgaságot szokás régi, kihalt műfajnak tekinteni, ami csak a filmeken történhet meg, pedig több embert érint, mint gondolnánk. Az Enslaved - A modern rabszolgaság képei című tárlat az elismert humanitárius fotós, Lisa Kristine munkáiból nyílt a KOGARTHázban és a modernkori rabszolgaság problémájával foglalkozik.A Kassák Múzeum és a KözéletIskolája részvételi alapú kiállítása a huszadik század elejétől az 1989-es rendszerváltásig terjedő időszak lakhatásért folytatott küzdelmeit tekinti át, bemutatva az érintettek közös cselekvési stratégiáit, a megélhetésért folytatott praktikáikat, megoldási kísérleteiket és önszerveződésüket. A Tettek ideje. Lakhatási mozgalmak a 20. században című tárlat még április elejéig látható.Színház

A Szentivánéji álom Shakespeare legforrongóbb komédiája, amelyben mindenki átalakul, leveti a bőrét, kivetkőzik önmagából vagy éppen önmagává vedlik át, hogy aztán másnap reggel, fátyolos szemmel megébredve elgondolkodhasson: tényleg velem történt mindez? Kiderül a Vígszínház előadásain.

A színháztörténet egyik leghíresebb, legtréfásabb komédiájában, amelyet most bravúros szereposztásban láthatnak a Pesti Magyar Színház nézői. Ráadásul a darabban apa, fia és lánya együtt játszik, vagyis Haumann Pétert és gyermekeit láthatja a közönség

A fösvényben.

Március 8-án a BelvárosiSzínházban mutatja be az Orlai Produkciós Iroda és a Vaskakas Bábszínház Ladislav Fuks Hullaégető című darabját, Gálvölgyi János főszereplésével, Schruff Milan és a Vaskakas művészeinek közreműködésével, Pelsőczy Réka rendezésében.MoziA 7. Frankofón Filmnapok és Fesztivál keretében a Budapesti Francia Intézet és partnerei ismét elhozzák Magyarországra a legfrissebb frankofón filmeket. Francia, belga, kanadai, marokkói, svájci és román alkotások is szerepelnek a tíz napig tartó filmnapok programján március 1-től.

A széles műfajú filmválogatás középpontjában a városhoz fűződő személyes kapcsolatok, a történetmesélés, az épületek megfoghatatlan és szubjektív vonzerejének bemutatása áll.

A 35 filmből álló válogatást 8 tematikus blokkba osztva, eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal vetítik, melyek Magyarországon kizárólag a Budapesti Építészeti Filmnapokon lesznek láthatóak március 2. és 5. között.

Duplanullahetes dupla, azaz az első két James Bond-film egy mozijeggyel a Bem Moziban. A Double Feature-ön a Dr. No-t és Oroszországból szeretettel című alkotásokat nézheted meg március 11-én, szombaton.