A nyári vizes világbajnokság központi létesítményét Duna Arénának kereszteltek el, jelképes kulcsát pedig Tarlós István főpolgármester és Fürjes Balázs közösen nyújtotta át a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkának, aki válogatott társaival együtt hamarosan birtokba veheti az uszodát. A világbajnokságot július 14. és 30. között Budapesten és Balatonfüreden rendezik meg, a most átadott épületben az úszás és a műugrás versenyszámait bonyolítják le a vb ideje alatt.

„Ez a mai nap ünnep számunkra, mondhatom az úszók nevében, hogy nagyon örülünk, hogy elkészült a Duna Aréna. A vízfelületi problémáink egyből meg fognak oldódni. Amikor belépünk ebbe a létesítménybe, egyből érzem azt, hogy milyen nagyszerű lesz majd nyáron hazai környezetben versenyezni. Most rajtunk a sor, hogy úgy készüljünk fel, hogy a magyar szurkolók jól érezzék magukat a világbajnokságon" - mondta Hosszú Katinka a keddi átadó ünnepségen.

Míg a Papp László Sportaréna tervezésében még angol és amerikai cégek segédkeztek, és a kivitelezésben a legnagyobb francia építőipari vállalat vett részt, a 15 ezer főt befogadni képes, Népfürdő utcában található Duna Aréna 100%-ig magyar beruházásban épült sportlétesítmény, ismertette Fürjes Balázs, az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos.

Az átadón a junior-, felnőtt- és paraúszó-válogatott tagjai avatták fel az 50 méteres melegítő medencét: az első két hosszt Bernek Péter, Papp Márk, Novoszáth Tamás, Novoszáth Noel, Papp Bianka, Lavotha Oszkár, Verrasztó Evelyn, Gyurta Dániel, Cseh László és Hosszú Katinka úszta le a Duna Arénában. A műugrótornyokat is kipróbálták: Gondos Flórának és Gács Barnabásnak jutott a megtiszteltetés, hogy először ugorjanak a ledfallal díszített építményről.

Az eseményen rész vett Gyárfás Tamás, a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) alelnöke, valamint Cornel Marculescu, a szervezet román ügyvezető igazgatója is. „Fantasztikus létesítmény, amelybe ha belépek, sokkal inkább az az érzésem, mintha egy stadionban lennék, olyan tágas" - mondta Cornel Marculescu, aki szerint elképesztő, hogy a magyarok milyen gyorsan, idő előtt vitték véghez az általuk vállaltakat.

Tarlós István az elmúlt 80 év legnagyobb sportberuházásának nevezte az építkezést, a világbajnokságot pedig a valaha volt legnagyobb magyarországi sporteseménynek, amely igazi kihívás, ugyanakkor „a mai nap is bizonyítja, hogy sikeresen fel tudunk készülni. Budapest a világbajnokság alatt a legszebb arcát mutathatja, ha el nem rontjuk ezt a saját összevissza kommunikációnkkal" - jegyezte meg Tarlós István, utalva az óriás-toronyugró versenyre is, amelynek közvetítései során a Parlament lesz látható a háttérben.