Február 26-án rendezik meg a Retró Búvárfelszerelések Napját a Csillaghegyi Strandon, ahol a 20. századi búvártörténelem kincseit bemutató interaktív kiállítással és merüléssel várja az érdeklődőket az Imyke Diving és a Magyar Búvár Szakszövetség. A gyakorlottabb búvárok ki is próbálhatják a készülékes búvárkodás hajnalából származó, de műszakilag kifogástalan állapotban lévő eszközöket.

A medence partján az érdeklődők a "nagyöregek" személyes beszámolóin keresztül ismerkedhetnek meg a búvárkodás hazai történelmével. A február 26-án déli 12 órától 18 óráig tartó egynapos kiállításon az 1940-es évektől kezdve mutatják be a búvárkodás alapfelszereléseit – ruhákat, maszkokat, uszonyokat, légzőautomatákat –, köztük különleges, ritkaságnak tekinthető darabokat. Emellett versenyzői relikviákat és a víz alatti filmezés kezdetéről származó felvételeket is láthatnak majd a Csillaghegyi Strandfürdő és Uszoda területére kilátogatók.

Az idei Retró Búvárfelszerelések Napjának egyik legkülönlegesebb darabja egy 1920-as évekből származó rézsisak, amelyet még az 2. világháború után berobbantott Duna-hidak helyreállításánál is használtak. Egy másik bemutatásra kerülő ritkaság Farkas Ferenc 1959-ben gyártott első magyar légzőautomatája, az „Úttörő”, amelynek egy működőképes darabját vízbe is vihetik a vállalkozó szelleműek. Búvárlegendák mesélnek az eszközökről és személyes tapasztalataikról, Mészáros Gyula korábbi katonabúvár például a Duna mélyén végzett hídmentő munkálatokról, és előadás tart Roith György, a magyar búvárfilmezés egyik első képviselője is.

Két mentőbúvár folyamatosan a medencében tartózkodik, hogy bármikor segíthessen. A merülés regisztrációhoz kötött, és a vállalkozó szelleműeket arra figyelmeztetik a szervezők, hogy be kell mutatniuk a búvárigazolványukat, és persze a búvárruha, a maszk, az uszony és az úszósapka mellett a merülési naplót se felejtsék otthon.

Retró búvárfelszerelések napja 2017Február 26., 10-18:00 Csillaghegyi Strandfürdő és Uszoda Pusztakúti út 2- 6, 1038 Budapest