Jamie Oliver 1999-ben mutatkozott be először a BBC "A pucér szakács" című főzős műsorában. Azóta az egész világ megismerte nevét, arcát, családját, és azt a szenvedélyt, ahogy főz, ahogy az alapanyagokhoz nyúl, ahogy kisebb örömtáncot jár, ha meglát egy különlegesen szép paradicsomot vagy megszagol egy csokor friss bazsalikomot. A gasztronómiához olasz mestereken keresztül vezetett az út, a sztárséf 2008-ban, Oxfordban nyitotta meg az első Jamie's Italian éttermet, mára pedig világszerte 40-et találunk belőle. Mi pedig kipróbáltuk a budapestit, ami igazán meggyőzőre sikerült.

Mikor 2015 szeptemberében hírt kaptunk róla, hogy a híres brit séf Budapestre is kiterjeszti franchise nagyhatalmát, egyrészt nagyon kíváncsiak lettünk, másrészt úgy gondoltuk, hogy extra nagy munka lesz abban, hogy egy ilyen szigorú licence-en alapuló brand Budapesten is megállja a helyét. Ez pedig nem rosszindulat, csupán elég ironikus, de rengeteg az olyan jó szakember, akik éppen Jamie szülőföldjén próbálnak szerencsét, és eleve nagyon sok vendéglátóstól és üzletembertől halljuk sajnálattal, hogy "pecabottal" kell fogdosni a tehetséges, elhivatott és jó munkaerőket, mind a konyhára, mind a vendégek mellé. A brand a Budapesten jól ismert és már megszeretett Zsidai Gasztronómiai Csoporttal együtt, a Szentháromság utcában találta meg a megfelelő helyet, s több mint fél éves előkészület és 2 hónapos szakmai tréning után május 20-án megnyitott a Jamie's Italian Budapest.

A fekvés nagyszerű, ha jó időben a teraszon foglalunk helyet, premier plánban látjuk a Mátyás-templomot. Viszont érdemes ennek ellenére is belesni a belső térbe, hangulata miatt. Az első báros rész valamennyire emlékeztetett minket Zsidaiék Spílerjére, de ez egyértelműen dicséret. Mint a brand minden éttermében, náluk is találunk elkülöníthető részt, ami pedig különösen tetszett nekünk, az a Pataki csempével díszített delikátpultos megoldás: óriási sonkák mögött készülnek az antipastik. A tartóoszlopok egyébként az épület eredeti oszlopai, és találunk még a térben egyéb helyi érdekességet is: egy rekonstruált táblát, mely az egykori Fehér Galamb Étterem cégérét mintázza. A lokális dolgok természetesen nemcsak az enteriőrben köszönnek vissza, hanem az alapanyagokban is.

A követelmények nagyon magasak, ám nem lehetetlenség megfelelni, amit az is mutat, hogy a budapesti Jamie's Italian-ben nagyon sok a helyi eredetű alapanyag, de például a borszelekció is sokkal több magyar tételt tartalmaz, mint olaszt, a pékáruk is Szabi péktől érkeznek, a húsok között is sok helyit találunk, de az étterem gyümölcslevei is magyar biotermékek, s a kőbányai Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakközépiskola közreműködésével készülnek. A lényeg a fenntartható, etikus forrásból származó alapanyagokon van: az állatok szabad tartásúak, a zöldségek, gyümölcsök, fűszerek is nagyon megválogatott gazdaságokból érkeznek. A magyar csapat nagyon büszke rá, hogy gondos ellenőrzés után a legtöbb alapanyag vagy például bor is átment a nemzetközi rostán.

Délre érkeztünk, a hely pillanatok alatt megtelt. A szabályzat szerint egyébként 20%-30% asztal mehet foglalással, a többit az érkező vendégek töltik meg. Így minden esetben lehet asztalunk, ha kicsit várnunk is kell, addig a bárban megtehetjük vagy sétálhatunk is egyet a környéken – amit sosem lehet megunni. Persze sok az előtörténet, a licence, de természetesen minket is leginkább az ételek minősége, íze, mennyisége és ára érdekelt. Tudni kell, hogy a Jamie's Italian nem olcsó műfaj: előételt például 1340 forinttól, tésztát 2240 forinttól, pizzát 1880 forinttól (plusz 13% szervizdíj) rendelhetünk. Ám ez az árszabás még mindig a londoni éttermek árainak felét jelenti, és egy belvárosi étteremben is hozzávetőlegesen annyiba kerül egy vacsora, mint Jamienél. A brandet és a konzisztens franchise minőséget azonban meg kell fizetni.Izgalmas előételek a deszkák (húsos 2980 forint/fő, zöldséges 2760 forint/fő) amik klasszikus antipastikat vonultatnak fel és gyakorlatilag akárhány főre rendelhetünk belőlük. Mi a húsos verziót próbáltuk és a pisztáciás mortadella-bivalymozzarella-chililekvár kombinációt ismételtük meg többször is. Azonban, ha előétel, akkor mindenképp ajánljuk az "olívabogyók a jégen" fogást, ami egy karakteres tapenade (olívabogyó-pástétom), és friss házi kenyérrel érkezik, és telitalálat. Ugyanígy szuperek a bruschetták (1480 forinttól), melyek közül a rák&avokádó párosítás volt a kedvenc. A ropogós tintahalat (1740 forint) is vétek kihagyni: fokhagymás-citromos majonézzel érkezik. Tészták közül a garnélás linguine (3560 forint) vitte a prímet, de a bolognese és a carbonara is klasszikus, finom ízeket hozott. Fontos, hogy kis adagot is rendelhetünk és a gluténmentes verziókat is el tudják készíteni igény szerint. Pizzáik igazi vékony tésztás, roppanós verziók, éppen megfelelő mennyiségű feltéttel – a Fiorentina (2540 forint) sajttal, besamellel, bébispenóttal, biotojással, szardellával és parmezánnal lett a kedvenc. De a paradicsomos alapú pizzák is szuperek, mivel a tészta tényleg kiváló.Meglepett minket a csirke cacciatore (3140 forint) ami grillezett csirkét jelent chiantis paradicsomszószban, fekete olívával, parmezánnal, rukkolával és fokhagymás ciabattával. Omlós, ízletes csirkehús találkozik a friss zöldségekkel. Kipróbáltunk egy superfood salátát (1940 forint) is, amiben a lencse, a quinoa és az avokádó dominál, de cékla, brokkoli, gránátalma, túró és harissa is kerül bele. Összhatásában izraeli jellegű, nagyon gazdag, és érdemes kipróbálni, még akkor is, ha első körben egy olasz étteremben nem erre a tételre mutatnánk rá – kár lenne kihagyni. Desszertek terén pedig a brownie (1440 forint) és a narancsvirágos polentatorta (1380 forint) lett a kedvenc.Ha kötekedni szeretnénk, vagy rosszmájúskodni... akkor sem tudnán, de nem is kenyerünk. Átgondoltan, olajozottan működik ez a gépezet, már négy nappal a nyitás után. Az ételek ízéletesek, az adagok bőségesek és a hangulat is meggyőző. Üdvözlünk Jamie, jóban leszünk!