Az év utolsó hónapjában az ünnepek miatt érthető módon az első néhány hétre sűrűsödnek a programok. Az ajándékokért való rohangálás mellett érdemes odafigyelni a koncertekre, bulikra, fesztiválokra és egyéb eseményekre is, no meg egy adventi játékra!

Koncert

Az 1988-ban született, ghánai származású brit zongorista, dalszerző és énekes, Benjamin Clementine tizenévesen Párizsba költözött, s ott hajléktalan metró- és utcazenészként kezdte karrierjét, az undergroundból azonban mára a legelegánsabb koncerttermek világába emelkedett. A 21. század legfontosabb új dalnokai között említik, december 12-én fellép a MüPában.Az Ivan & The Parazol 2010-es megalakulása óta törekedett új dolgok, kreatív ötletek megvalósítására. A Müpa teljesen más világ egy könnyűzenésznek: más színpadkép, más közönség, más akusztika. Éppen ezek a különbségek teszik azonban érdekessé és értékessé azt, ha egy rockzenekar szólaltatja meg zenéjét a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben december 13-án.

A francia downtempo hiphop királya, Wax Tailor, azaz Jean-Christophe Le Saoűt már többször fellépett az A38 Hajón. Ősszel jelent meg új nagylemeze, amelynek bemutató turnéján december 15-én visszatér Budapestre, megint a Hajóra.Marissa Nadler az egyik legsokoldalúbb amerikai dalszerző-előadó, akinek hangját Julee Cruise-hoz és Kate Bushoz, dalszerzői kvalitásait Joni Mitchelléhez hasonlítják. A folk-gothic Americanát finom, törékeny, melankolikus dalokba öntő énekesnő új lemezét mutatja be az A38 Hajón december 17-én.

A Sinatra100 koncertsorozatot követően ezúttal az ünnepvárás hangulatát hozzák el Frank Sinatra és kortársainak örökzöld dallamain át sztárvendégek segítségével egy színpadi show keretében.

A régi karácsonyok varázsa, Hollywood csillogása elevenedik meg egy estére december 22-én a Papp László Budapest Sportaréna színpadán.

Mielőtt a Wellhello elvonulna egy hosszabb szünetre, december 26-án lezárja az idei turnét az Akváriumban. 2017-ben folytatják, április közepéig most elköszönnek, hogy aztán a jó időben új dalokkal térjenek vissza.Buli

A 2007-ben indult Ancient Methods a kurrens technó színtér megkerülhetetlen bástyája, ha a műfaj keményebb, puristább leágazásáról van szó.

Michael Wollenhaupt (akinek 2014-ig társa volt Conrad Prutzmman is) csak 'éjsötét háborús techno funk'-ként definiáló páros nem hiába volt rezidens többek közt a kultikus berlini Tresornál: amit csinálnak, az egyszerre táncolható, mechanikus, indusztriális és pokolian súlyos. December 9-én a LÄRM vendégei.December 16-án a Black Mamba Production szervezésében érkezik PaulRitch a Corvin Clubba. Kézjegyét már letette a technó színtér legelismertebb kiadóinál, 2008 óta gondozza sajátját.A Supernova Techno következő vendége Enrico Sangiuliano, aki az olasz szféra leggyorsabban és leglátványosabban feltörő előadójaként érkezik most Budapestre december 16-án.

A kézilabda ma Magyarország egyik legsikeresebb és legnépszerűbb sportja. A több tízezer igazolt játékos a különböző bajnokságokban és kupaküzdelmekben méri össze erejét teremben és strandkézilabda pályákon egyaránt. Év közben az állandó meccs-sorozat alatt nincs alkalom a kézilabdás társadalomnak egy kötetlen, barátságokat ápoló pályán kívüli összejövetelre, ami december 22-én lesz.FesztiválEz alkalommal különleges, advent ihlette menüvel, étel- és italkülönlegességekkel, és 20-50%-ig terjedő árkedvezményekkel várnak minden érdeklődőt a street food-osok saját üzlethelyiségükben december 8-án a Street Food Éjszakáján.

Tizenkettedik alkalommal rendezi meg december 10-én a magyar képregények és képregényesek napját, a Hungarocomixot a Magyar Képregény Szövetség. A csaknem 30 magyar szerző és kiadó számos újdonsága mellett kapható lesz a világ egyik legismertebb, noir stílusú kultképregénye, a Blacksad most megjelenő magyar kiadása is.SportMagyarország legnépszerűbb, valamint Közép-Európa egyik legnagyobb fitnesz rendezvénye – amely 2006 óta méltán viseli az év legfittebb napja címet – 2016-ban 11. alkalommal vár mindenkit. December 17-én a korábbi években már jól bevált helyszín, a SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központ a házigazdája a 11. DECATHLON FittArénának.

A december 28. és 30. közötti Karácsonyi Hoki Bulin lesznek U8-as és U10-es tornák, és női válogatott hokimeccs is, míg a csúcspontot természetesen az első osztályú felnőtt férfimérkőzések jelentik. Az egész napos programok záró felvonása december 28-án és 30-án a Fehérvár AV19 Klagenfurt és RedBull Salzburg elleni EBEL-mérkőzése lesz, 29-én pedig dupla MOL Liga napot tartanakKiállításSchwanner Endre (1928), Balogh Rudolf-díjas fotográfus 2011-ben adta át fotográfiai életművét más, történeti értékű tárgyakkal és dokumentumokkal együtt a Nemzeti Múzeumnak. A december 1-től látható kiállítás döntően a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben Budapesten készült fényképeiből válogat.

Milyen aktualitása lehet egy 50 éves képzőművészeti stílusirányzatnak? A pop art az '50-es években született Angliában, főleg az absztrakt expresszionizmusra való reakcióként, de mi is ennek a hagyatéka 2016-ban? A kérdésekre a válaszokat a december 6-án nyíló Popart downtown kiállításon kaphatod meg.SzínházA skandináv mitológia letisztultságából, az izlandi sagák motívumaiból és a harcművészetek (cselgáncs, ökölvívás, glima) brutális erejéből, formanyelvéből egyaránt inspirációt merítő Lutte fontos darab a társulat életében, hiszen az előadásban ez alkalommal a megszokottnál is nagyobb teret és szabadságot kap egy új táncos generáció. Frenák Pál Társulatának előadása december 2-án és 3-án látható a Trafóban.

December 17-én mutatja be az Orlai Produkciós Iroda a B32 Galéria és Kultúrtér színpadán Benedict Wells Spinner című sikerregényének adaptációját
A fura
címmel. Az előadásban Rada Bálint, Rába Roland, Radnay Csilla, Bán Bálint, Nagy Dániel Viktor és László Lili szerepelnek.MoziAndrew Dominik 3D-technológiával készült, fekete-fehér dokumentumfilmje a Nick Cave & The Bad SeedsSkeleton Tree” című albuma keletkezéstörténetébe vezeti be a nézőt december 9-én.

A Petőfi Irodalmi Múzeum, a British Council, a Magyar Shakespeare Bizottság és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Angol-Amerikai Intézete közös sorozatában igazi filmes csemegék láthatók december 13-án olyan elismert rendezőktől, mint Derek Jarman, Roman Polanski vagy a kortárs színház egyik legnagyobbja, Peter Brook. A filmeket meghívott szakember vezeti fel és a közönségnek a film után is lehetősége lesz kérdezni, beszélgetni. Mind a felvezetés és beszélgetés, mind a filmek angol nyelvűek.Adventi játék

December 1-24. között, a We Love Budapest adventi játékán mindennap kinyitunk egy ablakot, és felfedjük az aznapi ajándékot, amiért versenybe lehet szállni az Instagram segítségével.

A menet roppant egyszerű: készítsetek képet olyan témában, ami valahol Budapest és a karácsony keresztmetszetében helyezkedik el, és posztoljátok nyilvános Instagram-profilotokra#wlbmagic hashtaggel, december 1-25. között. A részletes játékszabályzatot
ITT találjátok.