A veganizmusról sokat lehet hallani mostanság, aminek csak egy részét képezi a vegán étrend. Mi most mégis ezt ragadjuk ki, ahogyan az Üllői út 6. alatt is teszik. Itt, a Kálvin tér szomszédságában, az Atma Center földszintjén működik ugyanis egy ételbár, ahol a fő csapásirány szerint a vegánoknak kínálnak friss, változatos és finom ételeket – a galérián levezényelt jóga előtt, után, helyett. A gyakran intenzív fűszerezésű fogások nagy előnye, hogy gyorsan és meglepően olcsón kerülnek a tányérra vagy épp az otthonunkba. A menüket ugyanis házhoz is szállítják, nem csak vegánoknak!

Egy vegán étterem bemutatására készülünk, de az itt eltöltött délutánunk után úgy érezzük, hogy tulajdonképpen mindegy, hogy valaki vegán, vegetáriánus vagy húsevő, a YoGastroban egyaránt jókat tud enni. Egyszerűen azért, mert finomak és izgalmasak az ételek, azzal együtt, hogy 95%-uk vegán (plusz 5%-ban előfordulhatnak vegetáriánus ételek is, abból is a szigorúbb vegetáriánus, maximum tej és joghurt használatával készülők). Vegánoknak, vegáknak mindez egy új törzshelyet, nem vegáknak pedig egy új gasztronómiai kísérletet jelenthet. Mindehhez csak egy kicsit nyitottnak kell lenni, és az sem baj, ha kedveljük az intenzívebb fűszerezésű ételeket.

Az senkit ne tévesszen meg, hogy a Kálvin térhez közeli cím alatt egy indiai boltot találunk. Bátran nyissunk be, és sétáljunk át rajta, pontosan így fogunk megérkezni a YoGastro félhomállyal és zenével megtöltött terébe. Útközben el fogunk haladni a pult mellett, ahol folytatódik a tematika: 6-8-féle, frissen készült, gyakran keleties fűszerezésű fogást találunk itt, melyekből 990 Ft-ért napi menüt kérhetünk.

A lehetőségek tárháza látszólag végtelen: Magyarvári Szilvia dietetikus ötletei alapján mindennap másféle fogások készülnek, frissen, általában Nagybani piacot és Szép Kis Indiát megjárt alapanyagokból. Ezek között mindig találunk valamilyen levest, aztán ott vannak a jellegzetes, indiai beütésű ételek, mint a hüvelyesekből készült ragu (dhál), a zöldségekből álló, curry-s szabdzsi, de zöldségfőzeléket, salátát, vegán burgert (950 Ft) és pizzát is választhatunk.

Persze a burger szó hallatán rögtön felcsillant a szemünk, kíváncsiak voltunk, milyen az, ha a szaftos húspogácsát növényi összetevőkkel helyettesítik. Hát remek. A vegán bucitól kezdve a csicseriborsós-zöldséges pogácsáig szerettük az ízeket és textúrákat. A gyorsan fogyó napi menüből még elcsíptük a tortillát, ami a vegánok népszerű húshelyettesítőjével, szejtánnal (búzahús) volt töltve, többek között. Ezek mellett komponáltunk egy saját válogatást is (erre is van lehetőség), és egy kis rizssaláta, borsós káposztás szabdzsi is került a tányérunkra.

Befejezésként megkóstoltuk a rizstejszínnel készült tápióka- és a rizstejjel kevert chiapudingot is, amelyek éppen jó mértékben édesek és krémesek, ráadásul hol meggyel, hol kivivel, hol mangóval egészülnek ki. A mangó lassi szintén kötelező elem, akárcsak a desszert utáni desszertek: a Tortafészek mennyei és mindenmentes, nyers süteményei. A mi tányérunkon ezek közül egy ananászos-csokis és egy vörös áfonyás-csokis változat landolt, amik fontos összetevője például a datolya vagy a kókuszolaj. A végeredmény pedig egy egyáltalán nem gejl, tartalmas, hűs desszert. Ezek 650 Ft-os áron kaphatók, ami a műfajt tekintve középkategóriásnak mondható.

Az Atma Centerben jógázóknak egyébként 5% kedvezmény jár (16 óra után 20%), az ételeket pedig meg is rendelhetjük: nemrég indult el a YoGastro házhoz szállító szolgáltatása (egyelőre a belvárosi kerületekben és Óbudán). Minden héten más variációkból állíthatjuk össze a menünket, a kicsi 1100, a nagy 1490 Ft-ért érkezik, ami tartalmaz egy levest/dhált, egy főételt és köretet. A rendelés végéről ne felejtsünk le egy sütit sem.

UPDATE: Bezárt