November elején 20 magyar bártender kevert-kavart-rázott a Teslában, ahol a nemzetközi koktélverseny, a Bacardí Legacy Global Cocktail Competition hazai elődöntőjét tartották. Benéztünk rá mi is, így saját szemünkkel láttuk, hogyan izgulnak, majd hogyan alkotnak csodálatos italvariációkat a versenyzők. Az eredményhirdetésre nem kellett sokat várni, aznap este már ki is hirdették a 3 győztest. Cikkünkben bemutatjuk Gózon Péter, Kalydy Gábor Péter és Kocsis Tamás díjnyertes italát, amiből az egyik a berlini döntőn is elkészül majd.

A koktél műfajáért nem nehéz rajongni: a kreatív ízkombinációk, a szép "tálalás", de még az ügyesen elrejtett alkohol is gondoskodik erről. Ezeknek a különleges italoknak a tanulmányozásával és elkészítésével pedig külön szakma foglalkozik, így nem is meglepő, hogy külön verseny is jár nekik. Mindjárt itt van a világ egyik legjelentősebb koktélos megmérettetésének számító Bacardí Legacy Global Cocktail Competition, aminek a magyar elődöntőjét nemrég tartották a Teslában.

A klub két pultjánál felváltva készítette el saját koktélját és egy Original Bacardí Daiquirit a 20 versenyző, aki Bestiától kezdve a Babkáig sok kedvelt helyről érkezett. A koktélok alapösszetevőjét a Bacardí Carta Blanca, a Bacardí Oro vagy a Bacardí Gran Reserva 8 Años közül választhatták ki, a többi összetevő, a szín és az elkészítési technika teljesen rájuk voltak bízva. Magyarországon egyébként másodjára rendeztek Bacardí Legacy koktélversenyt, és ezzel együtt összesen 39 országban mérették meg magukat a bártenderek. Minden országból egyvalaki jut tovább a berlini döntőbe, ahol valaki megkapja a 2017 legjobb bártendere címet, és bónuszként megalkothatja a Bacardí új klasszikus koktélját.

De vissza a magyarországi elődöntőre! Az egész délutános rendezvényen a pultoknál érzékelhetően dúlt a versenyhangulat, a háromtagú zsűri (IufriakovaElizaveta, a Bacardí Legacy Global Cocktail Competition 2013-as világbajnoka és a márka kelet-európai nagykövete, Kovács Kálmán, a Bacardí magyarországi nagykövete, Dez O’Conell, bár consultant) kémlelt, kóstolt, kérdezett, a versenyzők pedig egyszerre készítették el az italaikat és meséltek róluk. Estére meglett a 3 győztes: Gózon Péter (Deák Street Kitchen), Kalydy Gábor Péter (Mojito Mixeriskola) és Kocsis Tamás (Spíler Shanghai) állt fel a képzeletbeli dobogóra.

Gózon Péter Sin limites néven kevert italt (1. galéria), ehhez alapnak Bacardí Carta Blanca-t választott, amihez többek között kardamomot, Camparit és lime levet is adott. Kalydy Gábor Péter Uvas Oro-t készített (2. galéria), aminek különleges összetevője a Bacardí Carta Oro-n túl a frissen préselt szőlőlé és a Grande Chartreuse-féle "életelixír" volt. Kocsis Tamás szintén Bacardí Carta Orot használt Ganbatte névre keresztelt italához (3. galéria), de teljesen más jellegű, japán szilvabort és Unicum Szilvát is tartalmazó ital lett a vége.
Ezúton is gratulálunk a győzteseknek!