Az igazi falusias hangulatért lassan el sem kell hagynunk Budapestet. Az Urban Betyár a főváros legújabb látogatóközpontja, mely különböző magyar népszokásokat elevenít fel a legmodernebb technológiák felhasználásával interaktív formában, emellett egy tekintélyes néprajzi gyűjteménnyel várja a vidékre szomjazó városiakat, így a kiállítótérben a gyönyörű kézzel festett bútoroktól a búbos kemencéig sok értékes kincsre bukkanhat a látogató. Azok a vendégek pedig, akik a magyar konyha ínyencségeire vágynak, kóstolhatnak itt helyben füstölt pisztrángot vagy bográcsban főtt gulyáslevest is.

Az Október 6. utca egyik szecessziós épülete teljes körű felújításon esett át az elmúlt években – már ami a belső tereket illeti – hogy egy rendhagyó látogatóközpontként nyissa meg újra kapuit azok számára, akik szeretnék felfedezni a magyar vidék sokszínű kulturális örökségét anélkül, hogy a főváros határain túlra kellene merészkedniük. Az új létesítmény betekintést nyújt Magyarország népművészeti kincseibe, illetve a 19. és a 20. századi paraszti életmód világába, egy olyan gyűjteményen keresztül, amely a korabeli háztartások hétköznapi tárgyait gyűjti egy csokorba különböző tematikák szerint csoportosítva, mint a nők élete, a férfiak élete vagy éppen a művészetek.

A földfelszín alatt felépített kiállítótermekben barangolva bepillanthatunk az évszázados magyar otthonok különböző helyiségeibe, amelyeket korabeli, kézzel festett bútorokkal tettek látványossá, de láthatunk a gyűjteményben régi konyhai eszközöket és korhű öltözékeket is, valamint szemügyre vehetünk egy igazi magyar búbos kemencét vagy olyan eszközöket, melyeket a múltbéli vidéki gazdaságokban gyakorta használtak.

A statikus kiállításon túl innovatív technológiai megoldások segítik feleleveníteni a vidéki szokásokat, így a múzeumban kihelyezett érintőképernyőkön navigálva különböző audionarrációkat hallgathatunk, illetve egy csúcstechnológiájú holografikus kivetítőn életre kel egy vidéki asszony, amint kenyeret dagaszt, kukoricát foszt és kelengyét hajtogat.

1500 forintot kell fizetnünk egy teljes árú belépőjegyért, ezért cserébe kapunk egy chipkártyát, amivel különböző magyar borokat kóstolhatunk a múzeumban kihelyezett boradagoló automatából.
Az Urban Betyár azonban nem csak múzeumként funkcionál. A földszinten egy tágas éttermet alakítottak ki, ahol a modern enteriőrt olyan antik és újrahasznosított bútorok és kiegészítők teszik eklektikussá, mint a régi utazóbőröndök, a hatalmas 19. századi szőlőprés, és a bárpult fölött futó vasúti síndarabok.

A vasút, mint tematikus elem egyébként visszatérő motívum az étteremben, amely a magyar betyárkultúrát hivatott felidézni, hiszen a többnyire történelemkönyvekből és a népmesék világából ismert banditák hírhedtek voltak vonatrablásaikról, melyet általában úgy vittek véghez, hogy a sínek felszedésével kisiklatták a kiszemelt járművet. Azok, akik többet szeretnének tudni a magyar betyárokról és a nagyvilág híres útonállóiról, az étterem erre a célra kialakított interaktív sarkában egy képernyőn keresztül rákereshetnek például Robin Hoodra vagy megismerkedhetnek az ausztrálok törvényen kívüli alakjának, Ned Kellynek a történetével is.
Az étterem egyik különlegessége az üvegfallal elválasztott látványkonyha, ahol a vendégek olyan hagyományos főzési eljárásokat ismerhetnek meg, mint a bográcsban főzés vagy a házi füstölés, így kérhetünk helyben készült bográcsgulyást (1590 forint) vagy a ház különlegességének számító füstölt egész pisztrángot lencsesalátával (4690 forint).
Az Urban Betyár à la carte kínálata egyébként rendkívül széles, az étlapot olyan fúziós finomságok teszik izgalmassá, mint az Apátsági borban érlelt mini libamáj burger (3590 forint), a gyöngytyúk bouillon (1590 forint), a magyar szürkemarhasteak "Budapest" módra (5990 forint), illetve a bárányborda rozmaringos vargányamártással, melyet libamájjal töltött derelyével körítve tálalnak (5490 forint). Mindezek mellett az étterem kétféle, előre összeállított menüvel várja vendégeit, a háromfogásos ételsor 7990 forintba, a négyfogásos kompozíció pedig 9990 forintba kerül. Az ízletes ételek mellé a legkiválóbb magyar borokból és pálinkakülönlegességekből rendelhetünk, de a bár italválasztékában spéci konyakok és whiskyk is szerepelnek.
A látogatóközpontban Budapesthez és Magyarországhoz köthető ajándéktárgyakat is beszerezhetünk, külföldi ismerőseink arcára biztosan mosolyt csalunk a tradicionális magyar mesterségeket bemutató Folqa figurákkal vagy a Budapest metróhálózatait ábrázoló karkötővel, de kínálatban olyan megszokott szuveníreket is találunk, mint például a díszdobozos pirospaprika vagy a népviseletbe öltöztetett porcelánbaba. Az Urban Betyár rendhagyó koncepciójának és széleskörű idegenforgalmi szolgáltatásainak köszönhetően a hazánkba látogató turisták kedvelt célpontjává válhat, de a látogatóközpont a budapesti közönség számára is sok újdonsággal szolgál. Az étterem különtermei a legmodernebb konferencia technológiával, az úgynevezett Barco ClickShare rendszerrel vannak felszerelve, így a hely ideális választás lehet üzleti tárgyalásokhoz és céges rendezvényekhez, emellett egy elegánsan berendezett VIP termet is kialakítottak, ahol akár díszes Zsolnay tányérokon tálalva élvezhetjük a kiadós fogásokat. Az Urban Betyárakadálymentesített és a mozgáskorlátozottak számára külön mellékhelyiség került kialakításra, valamint a kisgyermekes anyukákra is gondoltak egy pelenkázóval és szoptatószékkel felszerelt mosdó kiépítésével, hogy az itt töltött idő mindenki számára a lehető legkellemesebben teljen.
Urban BetyárFacebook

Cím:
1051 Budapest, Október 6. utca 16-18.


Nyitvatartás:Múzeum: 10:00 – 20:00 Ajándékbolt: 10:00 – 22:00 Étterem: 10:00 – 00:00