Az már bizonyára nem ismeretlen hír, hogy megújul a Városliget, de azt talán érdemes időnként kiemelni, hogy ennek a folyamatnak fontos része a kert- és tájépítészeti formálódás is. Ehhez és a "Több természetet és kevesebb autót a ligetbe!" gondolathoz kapcsolódva nemrég egy tanösvényt és egy mintakertet alakítottak ki a terepen, valamint odúkat, etetőket is elhelyeztek. Mindezt a Magyar Madártani Egyesülettel együttműködve, azzal a céllal, hogy jobban megismertessék a városlakókkal a Liget élőlényeit, és felhívják a figyelmet a gondoskodás fontosságára.

Ha valaki utazott 1-es villamossal mostanában, az Állatkert magasságában felfigyelhetett a hangszóróból szóló madárcsicsergésre. Ez bizony nem bekapcsolva felejtett mikrofon, hanem egy felhívás: a hazánkban vadon megtalálható, valamivel kevesebb, mint 400 madárfaj közül 123 faj bizony előfordul a Ligetben, amelyekre vigyáznunk kell. Szerencsére a Liget Budapest is osztja azt a véleményt, hogy a fejlesztések során figyelembe kell venni az állatvilág igényeit is, és a Madárbarát Városliget programján belül ezt is teszi.

Éppen ezért félig környezetvédő, félig népnevelő célzatú tervek és megvalósítások születtek nemrégiben a terepen: a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködve ötven odút helyeztek el a Liget különböző pontjain. Emellett a téli madáretetésről is gondoskodnak: öt ponton állítottak fel madáretetőket.

De itt nem ér véget a madárbarátság: péntek óta hivatalosan is van Madárbarátok tanösvénye, illetve Madárbarát mintakertje is a Ligetnek. Utóbbi a városligeti Királydomb szomszédságában, a játszóteret és a kis botanikus kertet összekötő sétány mentén lett kialakítva, és remek tippekkel látja el azokat, akik szívesen alakítanának ki otthon is állatbarát kerteket. Jól szemügyre lehet venni itt különböző típusú odúkat, itatókat, békamenedéket, de még „süngarázst” is.

Mert hogy nem csak madarak élnek itt, hanem sünök, denevérek, sőt még cickányok is, amikre szintén oda kell figyelni. A tanösvény pénteki átadóján Prof. Dr. Persányi Miklóstól, kert- és tájépítészetért felelős miniszteri biztostól megtudtuk, hogy tervbe van véve a Liget faállományának felújítása, mindez úgy, hogy a madarak megfelelő körülmények között rakhassanak fészket, a bokor- és cserjeállomány kialakításánál pedig kiemelten ügyelnek arra, hogy a denevéreknek, mókusoknak, sünöknek szintén menedéket tudjanak nyújtani.

A madarak és a denevérek megóvása, számuk növelése már csak azért is fontos, mert a klímaváltozás következtében újabb és újabb szúnyogfajok jelennek meg, különböző betegségeket terjesztve, amik ellen ezek az állatok segíthetnek védelmet nyújtani. A program résztvevői és mi is bízunk abban, hogy a Ligetbe látogatók megóvják a tanösvényt, minden tartozékával együtt, és abban is, hogy akik bejárják az állomásokat, kicsit nagyobb tudatossággal fordulnak majd az élővilághoz.