Talán most érett meg Budapest arra, hogy egy új gasztronómiai időszámítás következzék. Szép eredményeket érnek el a hazai fine dining éttermek és séfjeik, ám a luxus helyek prémium alapanyagainak felhasználása helyett új kihívások elé néznek. Így például Huszár Krisztián és a Beszálló, vagy Fehér Gábor és a Tábla is elérhető közelségbe hozzák a legjobb ételeket azoknak is, akik gyorsan ennének, nagyon profi stáboktól, nyomott árakon, inkább bisztrós/ételbáros jellegű helyeken. A Házi/Állat Lőrincz György, a Babel ex-séfjének vezényletével pakol az asztalra jobbnál jobb húsételeket.

Nem tudunk nagyon betelni azzal, ami a fővárosban történik 2016 második felében, gasztronómiai szempontból. Sorra nyílnak azok a helyek, amelyek nagyon magas szintű háttértudással, tapasztalattal bíró konyhafőnökök régi álmát váltják valóra. És persze azokét is, akik unják a street foodokat, a burgereket, viszont kifinomult az ízlésük, de nem engedhetik meg maguknak (maximum jeles alkalmakkor) hogy sűrűn fine dining éttermekbe vagy magasabbra pozicionált bisztrókban egyenek. Eljött a korrekt áron kínált remek ételek ideje!

Akik ismerik Lőrincz György munkásságát és voltak olyan szerencsések, hogy például a Babelben kóstolták fogásait, tudják, hogy a házias vonulat mindig meghatározó nála. Emellett nem ismer lehetetlent, mikor a Piarista köz elegáns éttermében vegán degusztációs menüt kellett kitalálnia és megvalósítania, az is játszi könnyedséggel ment. Őt választotta a Gault Millau a tavalyi év séfjének, és már nagyon vártuk, hogy vajon merre megy az Oz Kantin után. Kaptunk egy fülest, hogy az egyik Dohány utcai kocsma melletti üzlethelyiségben neveli majd fel a Házi/Állatot és november elején meg is nyitott a "kicsike".

A lokáció szuper, annál is inkább, mert a Blaha közvetlen közelében a Rapaz-on kívül kvázi sehol sem lehet(ett) eddig értelmeset enni, holott az egyik legforgalmasabb csomópontról beszélünk. Az Aznap nevű hellyel egybenyitva találjuk a bisztrót, melynek ablakában éppen zsíros kenyeret csócsál egy pár. Az enteriőr jól reagál az Aznapra, középpontban van a pult, mely mögött készülnek az ételek és aminél nyugodtan elidőzhetünk, leshetjük a séf mozdulatait. Mi az ablaknál foglaltunk helyet, rálátással a gyönyörű New York Palotára, ott mertük ki kiskanállal a csontból a velőt.

A koncepció szerint vannak a fix tételek, továbbá táblás ajánlatot, sőt ebédmenüt(!) is találunk náluk. Ár/érték arányban ez annyira állati, hogy még most sem nagyon hisszük el. Nyitás után 1290 forintért kapunk előételt és főételt, olyan mennyiségben, hogy egy meglett férfin is kifogna. Sütőtökkrémlevest ettünk zöldségcsipsszel, továbbá sajtos steak krumplival körített BBQ oldalast. Azt a mázas fajtát, amit kézzel-lábbal ildomos enni, vagy inkább lerágcsálni a csontról a húst. Egy kis coleslaw is járt hozzá.

A fix ajánlatok között olyan finomságokat találunk például, mint tepertős tojáskrém házi kenyérrel és savanyúval (890 forint), az óriás zsíroskenyér ecetes lilahagymával (990 forint) vagy a szürkemarhagulyás kovászos kenyérrel és házi erőssel (1390 forint), a marha erőleves házi óriás raviolival (1190 forint). A séf kedvencét, vagyis a kemencében sütött velőscsontot tojással (1490 forint) azonnal ki is próbáltuk és hosszú másodpercekig nem láttunk hozzá, mert annyira mesés volt az érzet, hogy egy bisztróban ilyen fogással találkozunk. Kiskanál is jár hozzá, hogy ne maradjon egy kicsi sem a lágy velőből a csontban. A tetejére pirult fokhagymák is nagyon jó ötletnek bizonyulnak.

A marhapofa pörkölt is felkerült a fix menüre, ez tejföllel kent dödöllével érkezik, szintén óriási adaggal, 1890 forintért. Bárcsak az ide érkező gulyásvadászok ilyen és ehhez hasonló ételekkel találkoznának először, mikor leszállnak éhesen a transzferbuszról! Talán csak egy dologra csodálkoznának rá: a velőscsontok és oldalasok cuppogtatása közben lehet, hogy Laurent Garnier vagy Oliver Huntemann szól. A Házi/Állat ugyanis a technót kedveli. Mi pedig őt.