A név ismerős lehet, ám a koncepció 2016 őszétől már sokkal összetettebb, mint az első időkben. Webshopból kisbolt, kisboltból kávés-lazulós hely lett a bakelit órákkal és fa apróságokkal is jócskán felszerelt Vinyl & Wood. Egy kicsit feljebb költöztek a Wesselényi utcán, a 23-as szám alá, éppen olyan lokációra, ahol már nagyon kellett egy hangulatos kávézó. Olyan, ahol simán dolgozhatunk egymás felé fordított laptopokkal, vagy kávézhatunk végre úgy, hogy a rádió helyett jól kitalált elektronikus zenék szólnak.

Az egész egy fotóval kezdődött – a Vinyl & Wood három alapító srácai megláttak egy képet egy bakelit lemezből készített óráról. Az ötletes megoldás egyből felkeltette az érdeklődésüket és úgy döntöttek, az Olaszországból származó, úgynevezett "discoclock"-ot Budapestre hozzák. Néhány további menő kiegészítővel együtt webshopot nyitottak, ahová saját ízlésük szerint összeválogatott magyar és külföldi termékeket vezettek be. A Vinyl & Wood bejött, olyannyira, hogy aztán a körúthoz közel egy egészen apró üzletet nyitottak, az interneten megismert fa brifkókkal, különleges ékszerekkel és persze az elmaradhatatlan órákkal. Hamar kiderült, hogy kinőtték a helyet és egy kis plusszal szerették volna felfrissíteni a vállalkozást.

Dani, Balázs és Tomi következő lépésként egy saját kávézóval támogatták meg a dizájntermékeket, így felkerültek arra a budapesti térképre, ahol a fúziós üzleteket számláljuk: a könyvcserélős kávézót, a virágbolttal egyesült reggelizőt vagy a szépségszalonnal működő borbárt. Tehát a Vinyl & Wood mellé szegődött a Coffee is. Méghozzá olasz fajta, nem specialty, hanem sötét pörkölésű Manetti kávé. Természetesen baristával együttműködve fejlesztették ki a különböző kávévariációkat, úgy mondják, hogy nem specialty kávét főznek, de legalább annyira gondosan elkészítve, szakértelemmel. Ez jó hír azoknak, akik inkább a klasszikusabb kávéízt szeretik és cascara helyett cappuccinót hajtanak fel a reggeli órákban. A fekete mellé természetesen harapnivalóval is készülnek: süteményeket és szendvicseket kínálnak, sőt Juicy termékeket is ihatunk az ablaknál lévő könyöklőnél, vagy az emeleten kialakított térben. A könyöklőt külön szívünkbe zártuk, a Wesselényi utcában ugyanis kevés, vagy leginkább nincs is olyan kávézó, ahol akár egyedül, újsággal és egy lattéval premier plánban nézhetjük, ahogy ébred a környék.

A termékek gondosan lettek kiválogatva, hogy illeszkedjenek az alapkoncepcióba, s bár több magyar tervezői márkával is dolgoznak (például Karmacsi, NAB, NAIICA) jó minőségű, trendkövető, valamiért különleges kiegészítőket, tárgyakat árulnak, függetlenül attól, hogy honnan származnak. Nincs tehát magyar tervezői kizárólagosság. így találkozhatunk náluk a WeWood fából készült óráival vagy a Spitfire igencsak zsivány napszemüvegeivel is.

Az újrahasznosítás és az upcycling is fontos alapelv, ezért igyekeznek minél több ilyen tárgyat bevezetni a Vinyl & Woodba. Mindehhez pedig csatlakozik egy erős elektronikus zenei vonal, vagyis a srácok ízlésükre formálták az audioélményt is: náluk nem hallhatunk majd rádiószpotokat, mert elektrovonalon mozogva, kifinomultan szolgáltatják a beatet az olasz kávé mellé.

Ha tehát erre járnánk, kávézni tudunk a bolt előtt, párnán ülve, a kirakatban az utcát kémlelve, vagy odafent, teljes nyugalomban. Hiánypótló kis hely a Wesselényi indokolatlanul sok olcsó kocsmája mellett.