Édes vaníliás, mákos, kolbászos, virslis. Találós kérdésnek is elmehetne: milyen terméket rejtenek ezek az ízek a Ráday utca egyik újonnan nyitott kis üzletében? Bizonyosan kevesen tippelnének a perecre. Mégis ők nyernének.

A kedvelt buliutca Kálvin tér felőli végében bújik meg a KerekPerec névre keresztelt újdonság, amelynek hivatalos prezentációja a közelgő Sör és Perec Hétvégén lesz a Rombusz Teraszon. Ezt követően néhány méterre a jelenlegi állomástól nyitja majd meg az egyébként politológus (!) végzettségű Papp Előd tulajdonos a nagyobb, tágasabb helyiséget kibővült kínálattal.

A Kerek Perecben – ahogy a cégtáblán is olvasható – eredeti csíki receptek alapján készült csemegéket lehet vásárolni. Ehhez hasonló egészen biztosan nincs Budapesten, itt ugyanis olyasmit csinálnak, amit csak ők tudnak. Ez pedig a megszokottól teljesen eltérő receptúra alapján készült székelyföldi perec, melynek legfőbb ismertetőjele, hogy kívül ropogós, belül pedig puha.

Természetesen rákérdeztünk a titokra: főzött perecek ezek, melynek az alaptésztájába keverik bele az ízeket, hogy aztán kolbászra vagy virslire csavarják rá, mielőtt a sütőbe kerülnek.

A már említett vaníliás, mákos, kolbászos és virslis társaságában kapható még sörperec, köménymagos, szezámmagos, lekváros, csokis, kolbászos-sajtos és sonkás-sajtos is, no meg persze a kihagyhatatlan – és mint megtudtuk, első számú kedvenc – klasszikus sajtos. A hagyományos mellett a csokisból kóstoltunk és mindkettőről megállapítottuk, hogy egyrészt nagyon finomak, másrészt valóban igaz rájuk a kívül ropog, belül puha elmélet. Ami szintén nem elhanyagolható szempont, az az áruk: a legolcsóbb 150 forint, a legdrágább alig lépi át a 300 forintos határt.A költözést követően a perecek mellé olyan érdekességek kerülnek majd a pultba, mint a csíki krumplis, valamint egy olyan tejital, ami se nem aludttej, se nem kefír, se nem joghurt, ez az ún. szána, egy tipikus erdélyi ital, amit szintén érdemes lesz majd kipróbálni.


Update:

A hely már nem működik.