Ez az ötödik alkalom, hogy megrendezik az Állatkertek Éjszakáját, az augusztus 26-i eseményhez 12 állatkert csatlakozott az országból.

Budapesten és közvetlen környékén a Budakeszi Vadaspark, a Tropicarium és a Fővárosi Állat- és Növénykert tart izgalmas és nem hétköznapi programokat, egészen éjfélig augusztus utolsó péntekjén. A belépők ára helyszínenként változó, de az egymáshoz közeli intézmények látogatásához kombinált jegyet is vehetünk, ilyen az előbbi három helyszín, ahova olyan kombinált jegyet vehetünk, amely mindhárom helyre érvényes (felnőtt: 3500 Ft, gyerek: 2400 Ft.) A helyeket nem kell egy nap alatt végigjárni, a belépők 3 napig felhasználhatók - kivéve az Állatkertben, ott a jegy csak péntekre szól. Az esemény különlegessége hogy ezen az estén az állandó látnivalók kiegészülnek különböző programokkal, látványetetésekkel is.

A Budakeszi Vadasparkban este 7-kor indul a móka, óránként tartanak majd 45 perces vezetéseket, ezek 8-9-10 órakor is kezdődnek majd. Itt a dolgozók vezetik be az állatszeretőket az éjszakai vadaspark titkos életébe.Többek között láthatjuk Mucit, az „éneklő” aranysakált is, és kivételesen fénycsapdát helyeznek el, hogy az éjszakai rovarvilágot feltérképezhessük, de lesz madarakról szóló előadás is. A kalandpark ezen a napon pedig egészen éjfélig tart nyitva.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben pénteken este 7-től éjfélig tartanak a programok, a fókák medencéjét kivilágítják, és a népszerű fókashow ezúttal este is várja majd a látogatókat, de lesz elefánttréning, vombatles, zsiráfetetés, pirája- és murénaetetés, kígyósimogatás, mérgeskígyó-kezelési bemutató, majomparádé és maki-móka is. Az orangután kifutóval szemben a „kedvencek klubjában” állatokkal lehet majd találkozni, de lesz buborékvarázs, tűzzsonglőr bemutató és jégszobor show is. A Tropicariumban este 8 órától éjfélig éjszakai látványetetéseket tartanak, 20:30-kor a kőhalakat, 21:30-kor az aligátorokat, 22 órakor a kígyókat, 22:30-kor pedig a murénákat etetik majd meg.