Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Szabadidő

Eldugott kirándulóhely a város felett – Ferenc-hegy

Budapestnek rengeteg olyan része van, amelynek létezéséről sokan nem is tudunk. Ilyen a Ferenc-hegy is, amelyet az ide járó iskolásokon, a helyi kutyasétáltatókon kívül csak viszonylag kevesen ismernek, pedig kellene. A laposan, hosszan elnyúló, 265 méter magas, keskeny hegygerinc a Hármashatár-hegy csoportjába tartozik, és egy nagyon hangulatos réttel, néhány erdei ösvénnyel, köztük pedig egy gyerekeknek szóló tanösvénnyel is rendelkezik. Felfedeztük.

A Törökvész út és a Zöldmáli út közötti luxusvillák mögött terül el a sokak számára ismeretlen Ferenc-hegy, amelynek legnagyobb része már eltűnt az épületek miatt, egy körülbelül hat és fél hektáros, erdővel borított terület azonban még tartja magát, hogy a csendre vágyók egyik Mekkája lehessen.

A terület a Kolosy tértől, valamint a Batthyány tértől mintegy 10 percnyi buszozásra (vagy autózásra) található (elérhető a 29-es, valamint a 11-es, 111-es buszokkal), és az is remek adottsága, hogy csak egy rövid emelkedő választja el mindkét oldalon a civilizációtól.

A megmaradt terület tulajdonképpen egy sűrűn benőtt erdős rész, ahova nemigen lehet vagy érdemes bemenni, a fák között azonban több erdeiösvény is vezet, ezek középen, egy játszótérrel beépített tisztásban találkoznak.

Bár itt rábukkantunk egy előző esti, vélhetőleg romantikus borozás nyomaira, napközben főleg csak iskolából hazafelé tartó gyerekekkel, illetve kutyasétáltatókkal találkoztunk, akik közül többen is azt mondták, hogy hétvégéken gyakran kijönnek családostul az itt található sütögetőshelyre lazítani.

A terület a természetjárók számára is érdekes lehet, ugyanis ez a főváros egyik legérintetlenebb karsztbokorerdeje bújik itt meg, amelyet természetvédelmi területnek nyilvánítottak. Az élővilág gazdagsága miatt egy gyermeknek szóló tanösvényt is kialakítottak, amelynek a hivatalos átadóján mi is jelen voltunk.

A pintyek és cinkék költőhelyéül is szolgáló terület egyébként azért maradhatott a város közepén ilyen érintetlen, mert egy 1999-es fővárosi rendelet védelme alatt áll. Ennek meghozatalát az 1933-ban felfedezett, mintegy 4 km-es barlangrendszer indokolta, amelyet a Törökvész út csatornázási munkálatai során fedeztek fel. Sajnos a barlang ajtaja gondosan be van zárva, és csak a Duna-Ipoly Nemzeti Park külön engedélyével, szakvezető társaságában látogatható, így ezúttal mi sem próbálkoztunk vele.

A terület könnyen járható, és mintegy 30 perc alatt bebarangolható, így tökéletes kirándulóhely még a gyerekes családok számára is. Érdemes azonban több időt eltölteni itt, hiszen a remek természeti és földrajzi adottságok miatt a hegy hangulata kimondottan nyugtató, és attól sem kell tartanunk, hogy túl sok emberrel találkozunk majd.

Hasonló tartalmak

Hétvégi programajánló – Boiler Room Budapest, skandináv könyvvásár, Hungarocomix

?>

Hétvégén már naptár szerint is itt az advent, és a legkülönfélébb programokkal kezdhettek készülődni és hangolódni a karácsonyra. Mutatjuk is!

December 3-án kétezernél is több Mikulás futhat végig a Váci utcán

?>

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a budapesti Mikulásfutást, amire az ország 260 településről érkeznek majd a Mikulás ruhás alkalmi futók.

Szponzorált

Hogy ne váljunk prédává? – Mutatjuk, miként lehet biztonságban internetezni, vezeték nélkül!

?>

Pár percet igénylő beállításokat ajánlunk, ami megóvhatja a fájdalmas tapasztalatoktól a Wi-Fire csatlakozókat.

Szponzorált

Lepd meg magad vagy valakit egy élményajándékkal! – 6 szabadulószoba

?>

Ha egy jó élményajándékot választanátok az ünnepekre, szülinapra, csapatépítő programot kerestek, akkor ezt a 6 szabadulószobát ajánljuk.

Neked ajánlott

A