Idén májusban Budapesten kerül majd sor a Bocuse d’Or európai döntőjére, amely magyarországi döntőjén Széll Tamás, az Onyx étterem séfje jutott tovább. A kontinensdöntő különlegessége, hogy ez lesz az első alkalom, hogy mindkét versenyétel fő összetevője a vendéglátó nemzet, vagyis a magyar konyha alapanyagai közül kerül ki.

A 90 éves francia Paul Bocuse jelenleg az egyik legnagyobb hírű szakács, aki egész karrierje során fontosnak tartotta, hogy jó minőségű, friss alapanyagok kerüljenek előtérbe. Ő találta ki a Bocuse d’Or elnevezésű nemzetközi főzőversenyt egy 1985-ös lyoni látogatása során. A Bocuse d'Or mára kétségtelenül az egyik legrangosabb szakácsversenyévé vált, döntőjét kétévente január végén rendezik meg a SIRHA Nemzetközi Szállodában, a Vendéglátás és Élelmiszerkereskedelmi Kiállításon.

A 2013-as év a Bocuse és a magyar gasztronómia szempontjából fontos fordulópont volt, ekkor került be először magyar versenyző a döntőbe: Széll Tamás – az Onyx akkori séfje – a 10. helyet érte el csapatával. 2014-ben pedig Molnár Gábor érte el a 9. helyezést az európai döntőn, és ekkor adatott meg az a lehetőség is, hogy 2016-ban Magyarország rendezheti a következő regionális selejtezőt. Idén májusban tehát Budapesten kerül majd sor a Bocuse d’Or európai döntőjére, mely gasztronómiailag és turisztikailag egyaránt vitathatatlanul fontos esemény. A Sirha Budapest 2016. május 10-én és 11-én látja majd vendégül a szakácsverseny legjobb európai versenyzőit.

Az elődöntőn húsz európai ország legtehetségesebb szakácsai versenyeznek majd hatalmas szurkolótábor előtt főzve 5 óra 35 percen keresztül, hogy eldöntsék ki Európa legjobbja. A verseny első 11 helyezettje vesz részt a 2017. januárban, Lyonban megrendezésre kerülő világversenyen. A február 18-án, Budapesten megrendezett a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny magyarországi döntőjét Széll Tamás, a budapesti Onyx étterem séfje nyerte, és ezzel lehetőséget kapott arra, hogy minket képviseljen az európai döntőn május 10-11-én, szintén Budapesten.

A Bocuse d'Or európai döntőjébe jutásért amúgy összesen hat séf versenyzett: Széll Tamás - segédjével, Szabó Kevinnel - Pohner Ádám (2. helyezett lett – Olimpia Étterem), Győrffy Árpád (Kollázs), Sándor Rodrigo (Costes Downtown), Szabó László (Sodexo) és Volenter István (3. helyezett lett – 67 Étterem és Bistro) séf és commis-ja (segédje) felett aratott győzelmet. A szakmai zsűri a döntősök által meghívott, egy-egy, őket képviselő magyar séfből, valamint hat további nemzetközi szakemberből állt.

A magyarországi döntősök már most az európai döntő - magyar - alapanyagaival dolgozhattak: a halételhez szolgáló dunai kecsege és kaviárja, valamint a hústál alapjául szolgáló gímszarvasborjúcomb és -gerinc. 
Az európai döntő különlegessége, hogy ez lesz az első alkalom, hogy mindkét versenyételének fő összetevője a vendéglátó nemzet, vagyis a magyar konyha alapanyagai közül kerül ki, és a versenyen kizárólag magyar borokat szolgálnak majd fel.


Májusban Budapesten Széll Tamás mellett további 19 ország képviselője verseng a Bocuse d'Or Europe 2016-os címért. 2017-ben, a lyoni világdöntőn az amerikai, az európai és az ázsiai kontinentális döntő legjobbjai, összesen 24 ország séfje vesz majd részt.