Ha a legjobb fűszereket keressük Budapesten, a szakértők szerint egy Károly körúti bérház belső udvarára, a Fűszerészhez kell valahogyan eltalálnunk, ahol csak curryből 10-féle, borsból vagy 30-féle található. Na meg fahéjvirág, krétai vadrozmaring, római kömény, tonkabab és zahtar. Megleljük a házat, és már az udvarban vagyunk, ahol jobbra fordulva az üzlet is feldereng. A nagy üvegportál mögött szép, színes pultokat és sok-sok kis zacskót látunk.

Dani és felesége, Éva egy groningeni piacon határozta el, hogy fűszerekkel szeretne foglalkozni. Nem koncentráltak a vállalkozásra, ezért egy időre abbahagyták, hogy pár évre rá, egy indiai útjuk után újra belekezdjenek, és megnyissák a Fűszerészt.

Az elmúlt évek tapasztalata sokat segített az üzlet beindításában, ami eleinte inkább csak viszonteladásból állt, a budapesti üzletet magát szűk másfél éve nyitották. A beszerzés azóta is az ő dolguk, minden évben sokat utaznak – immár a gyerekekkel. A partnereket szinte mind személyesen ismerik. Sajnos a külföldiek között is előfordulnak olyanok, aki egy idő után gyengébb minőséggel próbálkoznak – mesélik. Tőlük gond nélkül elköszönnek.

A raktár és a manufakturális keretek között működő üzem Dunabogdányban található, itt kerülnek a kis zacskókba a minőségi fűszerek. "A legszebb az egészben az, amikor beérkezik egy külföldi szállítmány, mondjuk két tonna fűszer. Kicsomagoljuk, és csak szagoljuk-markoljuk az illatos, gyönyörű, egész leveleket. Nagyon jó érzés." – mondják, és látjuk, hogy a "bálabontás" közös szertartása nem vicc.

Az üzemből a piacokra és az Astoriánál található üzletbe kerülnek a kis zacskók, ahová belépve egyből kellemes fűszerillat csapja meg orrunkat. Az igazi meglepetés azonban csak akkor "érkezik", amikor egy fűszerekkel teli zacskót is kinyitunk. Benne nagy levelek, itt nincs semmi gyanúsan kicsire őrölt rész, de az orrunkra érdemes "hallgatni": az intenzív illat igazán meggyőző.

"Az országba bejövő fűszerek minősége csapnivaló, de az ipar rengeteget felhasznál így is." – mondja Dani. "A mi termékeinkkel újra kell tanulni fűszerezni az ételeket." Az alapanyagot persze ők is külföldről – holland, német és francia partnerektől – szerzik be, csak épp nem mindegy, hogy milyet, és hogy utána mi történik vele. Az egyik alapvetés, hogy itt a fűszerekben nincs sem adalék, sem tartósító, így itt még a vegetát felváltó, leves lelke névre keresztelt ételízesítő is bátran vállalható.

A választék elképesztő, a polcokon összesen 400-féle ételízesítő található szép rendben: fűszerek, sók, borsok, paprikák és keverékek. Utóbbiak között klasszikusokat, és általuk kikísérletezett, fantázianévre keresztelt darabokat is találunk. Az ár versenyképes, a legtöbb fűszer 300 forint körül van, ami a kiváló minőséghez és az intenzív illatokhoz-ízekhez képest még akár gazdaságosnak is nevezhető.

A kis, átlátszó zacskók semmit nem hagynak eltakarni: mellesleg stílusosak és visszazárhatóak – melyik háziasszony ne örülne egy ilyen ajándékcsomagnak?Nem csoda, hogy a külföldiek többsége elájul a választéktól, és lassan a séfek is kezdik maguknak fölfedezni a Fűszerészt.