Idén augusztus 10–17. között 23. alkalommal rendezik meg a Sziget Fesztivált, az előző évekhez képest viszont egy csomó minden változik: a szervezők 2015-ben amellett, hogy ismét elhoznak számos nemzetközileg elismert előadót, a térképen is alakítottak, illetve egy csomó extrát is beépítettek a Fesztivál-köztársaság intézményébe. A május 14-i sajtótájékoztatón Gerendai Károly főszervező és Kardos József programigazgató mesélt az újdonságokról.

Aki már járt a Sziget Fesztiválon, annak egyértelmű, hogy miért választották már 2 alkalommal Európa legjobb fesztiváljának. A 2015-ös rendezvény szokás szerint sok újdonságot és változást hoz: színesedik például a látványvilág, új programhelyszínek jelennek meg, régiek cserélnek helyet, a szolgáltatások pedig szaporodnak.

„Nem lehet csak abból kiindulni, hogy ez a dolog működik. Mi mindig azon törjük a fejüket, hogy miben tudnánk változtatni, miben tudnánk innovatívak lenni, és miben tudnánk magunkat megkülönböztetni a többiektől” – mondta el Gerendai Károly az A38-on tartott sajtótájékoztatón május 14-én. Hozzátette: az emberek nem azért utaznak ide külföldről, mert azokba az országokba nem jutnak el ezek a sztárok, hanem azért, mert itt olyan környezetben láthatják őket, amely teljesen egyedi, és felér egy komplett nyaralással is. Ezzel kapcsolatban érdemes tudni, hogy a Sziget ma az első számú magyarországi turistaattrakció, a bérletek 90%-át külföldön adják el, a rendezvény költségvetése pedig 4,4 milliárd forint.

A növekedéshez viszont a fejlesztés is szükséges: egyre inkább azt érzik a szervezők, hogy mind nehezebb tájékozódni, ezért egyre több dologról maradnak le a látogatók. Ennek megoldásaként idén azt találták ki, hogy zónákat hoznak létre a Szigeten belül, amelyekben érdeklődési körök mentén próbálják rendszerezni a programokat. Ezeknek a „tereprendezéseknek” a nyomán sok hely a megszokottól máshova kerül majd, ilyen lesz például az A38 színpad, amely például megnövekszik és előrébb jön, illetve a Nagyszínpad előtti koncerttér szintén nagyobb lesz.

Ezeken kívül persze lesznek olyan dolgok, amelyek teljesen újak: kialakul például egy „kreatív zóna”, ahol helyet kap a logikai sátor, a Sakkszövetség sátra, a startup vállalkozások bemutatkozásának helyszíne, az új TED talk helyszín, a különböző elektronikus játékok sátrai. Idén újdonsült helyszín lesz még a Design zóna is, ahol a Design Terminál lesz a házigazda, formatervezéstől a 3D-nyomatásig minden megtalálható lesz.

De ahhoz, hogy a fesztiválozók igazán jól érezhessék magukat, az infrastruktúrát, illetve a vendéglátást, a vécék számát, a közvilágítást, a WIFI-ellátottságot, a szemeteseket, valamint a zuhanyzókkal kapcsolatos dolgokat is fejleszteni kell. Idén ezekre a dolgokra is rámentek.

Szaporodnak és fejlődnek más szolgáltatások is: a tervek szerint optimalizálják a tömegközlekedést, a BKV például nyitott arra, hogy a buszjáratok akár a hajógyári terület belsejébe, egészen a fesztivál területének kezdőpontjáig behozzák majd a különjáratokkal érkező utasokat, mindemellett bővíteni igyekeznek a hajójáratok kapacitásait is. Érdekes extra szolgáltatásként bevezetik az előre felállított sátrakat, amelyeket azok bérelhetnek ki, akiknek alapvetően nincs bajuk magával a sátorral, viszont annak becipelésével és felállításával nem szeretnének foglalkozni.

„Meggyőződésem, hogy a sokszínű programok és szolgáltatások, na meg a helyszín egyedisége mellett a Sziget színes látványvilága, a változatos térszobrok és installációk olyan küllemet kölcsönöznek a rendezvénynek, amivel beteljesedik az az érzés, hogy a Sziget nemcsak egy a rengeteg jó fesztivál közül, hanem ez valóban a szabadság szigete. A Sziget Fesztivál-köztársaság olyan élményt nyújt, ami sehol máshol nem található. Ezen jellemzők összessége miatt lett a Sziget közkedvelt annyira, hogy kétszeresen is a legjobbá válhatott szerte Európában” – mondja Gerendai.