10 éves a KÉK, vagyis a Kortárs Építészeti Központ, a csapat pedig ennek örömére saját kézműves sört készített, hogy méltó módon ünnepelhessen. A C10 névre hallgató ital célja, hogy azt a közösségi szellemű, párbeszédekre épülő koncepciót képviselje, amelyet a szervezet az elmúlt évtizedben a zászlójára tűzött. A legjobb benne, hogy az italt bárki megvásárolhatja és megihatja.

A Kortárs Építészeti Központ egy független szakmai műhely, amelynek célja, hogy az építészet oktatását, megismerését és továbbfejlesztését inspirálja mind szakmai, mind pedig szakmán kívüli környezetben, illetve hogy megteremtse a városról és a városfejlesztésről való közös gondolkozást. A csapat idén lett 10 éves.

Mivel eddig közel 500 eseményt szerveztek, amelyeken több mint 250 000 látogató fordult meg, ezért van ok az ünneplésre - ennek pedig kétségtelenül méltó módja egy saját sör piacra dobása.

A C10 a magyar kézműves sörök lelkes alkotói, a Hübrist és az Élesztő Sörgműhelyt hívta segítségül egy építész-kompatibilis ital megalkotására, az együttműködés eredményeként pedig egy mélyarany-színű, amerikai típusú IPA született,a melyben 5 különböző komló gyümölcsös íze dominál. A 6%-os, vagyis viszonylag ütős sör neve egyébként az angol “celebration” (ünneplés) első betűjéből és a szervezet életkorából tevődik össze. Ezen kívül a C10 egy betonkeménység-jelző is. A sörhöz tartozó alátétek egyébként „véletlenül” pont betonból készültek.

A termék dizájnját Kiss Miklós grafikus tervezte: a címkén 3 budapesti betonépület rajza (két alaprajz és egy oldalnézeti rajz) látható. Az italhoz egyedi tervezésű, betonvasból hajlított elviteles tartó is készült. A projektben egyébként közreműködött többek között FintaSándor, Budapest főépítésze is.

Az ital a Kortárs Építészeti Központban (1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.) nyitvatartási időben, hétköznap 9 és 18 óra között szerezhető be, ára pedig a következőképpen alakul: az üveg 1500 Ft-ba kerül, a négyes design pakk beton söralátéttel 9000 Ft-ba, a négyes söralátét pakk 5000 Ft-ba, a hatos söralátét pakk pedig 7000 Ft-ba. Nem a legolcsóbb ital a városban, de a megvásárlásával az ember a KÉK-et támogatja.