Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Szabadidő

Így cicáztunk régen Budapesten – Kedvenc képeink a Fortepanról

Legyen szó aranyos házi cicusokról, a macskakiállítás szépségeiről vagy éppen metrón utazó cicákról, a Fortepan bővelkedik a jobbnál jobb képekben.

Szabadidő

Ilyen érzés repülni - kalandjaink a budapesti szélcsatornában

Egy éve épült Csepelen egy Skyward nevű szélcsatorna, ahol bárki irányított körülmények között átélheti a súlytalanság és a repülés élményét. A dolog persze a mi képzelőerőnket is megmozgatta, így ellátogattunk hozzájuk: az élmény a bánázások ellenére elég ütős volt, és úgy tűnik, hogy új hobbi lebeg a láthatáron. Elmeséljük, mi történt.

A szélcsatorna eredetileg egy kísérleti berendezés, melyet elsősorban testek körül áramló közeg hatásainak vizsgálatára fejlesztettek ki. Az emberekre jellemző ingerfüggőség eredményeként viszont az történt, hogy manapság rendkívül jókat lehet szórakozni azzal, hogy turbinákkal fújatjuk a testünket felfelé, imitálva ezzel a súlytalanság állapotát.

Budapesten 1 éve épült meg csepeli Skyward, ahol bárki kipróbálhatja a repülőből kiugrás élményét irányított körülmények között, profik segítségével. A dolog viszont még így sem egyszerű. Mi, naiv módon, azt gondoltuk, hogy a lebegés magától értetődő dolog, amit még egy gyerek is meg tud csinálni. Természetesen, mint oly sokszor, most is tévedtünk.

De kezdjük az elején. A repkedés a beöltözéssel kezdődik, különleges kezeslábast, sisakot és szemüveget kapunk, a cipőnket magunkon hagyhatjuk abban az esetben, ha az zárt és meg lehet kötni annyira, hogy biztosan ne hagyjuk el. Az átöltözést egy fél órás oktatás követ, ahol tanulhatunk a testtartásról, megtudunk valamit a szél fizikájáról, és mivel bent nem lehet hallani egymást, ezért megmutatnak egy csomó kézjelet, amelyeket meg kell próbálni megjegyezni. Ilyenkor az ember még azt hiszi készen áll, holott valójában fogalma sincs, hogy mi fog történni.

A szélcsatorna egyébként egy viszonylag bonyolult, 2000 lóerőre képes cső, amiből 4 315 kilowattos motor és légcsavarok segítségével fújják a levegőt akár 200 km/órával. Az építést követően a rendszer finomhangolása körülbelül egy évet vett igénybe, és minden teljesen egyedi módon, a csapat ötletei alapján készült el.

Az eligazítás után kaptunk füldugót, felkerült a sisak és bementünk. Már maga a befekvés sem egyszerű, ha az ember szabályosan akarja csinálni, de mivel egy másodpercre sem hagynak minket egyedül, ezért tulajdonképpen nagyokat nem lehet hibázni. Az első másodpercekben kiderült, hogy a szél egy elég szeszélyes közeg, ahol befeszülés helyett ellazulni kellene tudni, ha irányítani akarjuk magunkat benne. Ez persze nem sikerült, a legkisebb mozdulat vagy a fej pár centis elfordítása irányváltoztatást eredményez. Sokszor nem igen értettük, hogy mitől lőttünk ki felfelé, alkalmanként pedig tanácstalanul kalimpáltunk a védőhálóhoz közel. Utólag elég vicces volt, odabent inkább csak meglepő.

Magabiztosságunk hiányáról felvétel is készült: a következő videón fotós kollégánk akciója látható, amint a profi bemutató után élettelen testként vonszolják be a szélbe, amelyet összevissza hadonászás, majd néhány diadalittas stabil pillanat követ. Laci egyébként megérdemel egy tapsot, még annak ellenére is, hogy egyszer sikerült egy kicsit lezuhanni. Ez egyébként állítólag ritka.

Az élmény egyébként szuper, azonnali boldogságot és eufóriát okoz - és valószínűleg még ennél is jobb, ha az ember igazán profi és teljesen képes uralni a testét ebben a természetellenes közegben.

A tulajdonos-instruktor Sztojcsev Tamás elmondta, hogy körülbelül 10-20 óra repkedés alatt elsajátíthatók a stabil alapok, amely elég komoly szám, tekintettel arra, hogy mi 1,5-1,5 illetve 3 percet tartózkodtunk bent. Rákattanni pedig nem nehéz: akivel meg ez megtörténik, annak a 15 ezer forintos sztenderd “belépő” helyett a sportcsomagot ajánlják, amelyben sok-sok percnyi oktatás és gyakorlás van.

Természetesen rákérdeztünk a dolog veszélyeire is, és megtudtuk, hogy ilyenek nincsenek. A szélcsatornát 6-70 éves kor között ajánlják, de előfordult már olyan is, hogy egy 4 éves kislány repült. Ő állítólag nagyon természetesen ráérzett a lényegére. Az mondják a lányoknak valamiért eleve jobban megy, így arra biztatják őket, hogy ne csak a párjuknak vegyenek ilyen élményt szülinapra, hanem ők maguk is próbálják ki. A kalandot mi is csak javasolni tudjuk.

Hasonló tartalmak

Szabadidő

A Buitenzorg-lak kertje nyomában

Március 8-án egy különleges sétán zarándokolhatjuk végig a kertben látható, szuvenírként hazahozott vagy utólag megrendelt keleti műtárgyakat, megismerve az Ázsiában őshonos növényeket, a kínai és japánkerti elemeket.

Gasztró Szabadidő

Vendégségben a Walter Rózsi-villában

A Walter Rózsi-villa egy híres operaénekesnő otthonaként, egykor nagyszabású fogadások és díszes összejövetelek impozáns helyszíne lehetett. Március 9-én, a primadonna egykori villájában ismét a vendéglátásé lesz a főszerep: az Onyx Alkotói Közösség tagjai a meghívottak három tematikus programra.

Kultúra Szabadidő

Essentia Artis 2024

Március 1. és május 7. között látogathatjuk az Essentia Artist, a Magyar Művészeti Akadémia 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak kiállítását és programsorozatát. Az esemény keretében az építészet, a film- és fotóművészet, az irodalom, az ipar- és tervezőművészet, a képzőművészet, a népművészet, a színház, a zene és a művészetelmélet területén tevékenykedő alkotók mutatkoznak be.

Szabadidő

Turistajelzések-kisokos – Mi mit jelent az erdőben

Egy kirándulás alkalmával, főleg szűz terepen, nem kis bonyodalomtól és bolyongástól menthet meg minket, ha tisztában vagyunk minden, fára festett jelzés jelentésével.

Neked ajánlott

A