Egyre több jel mutat arra, hogy valóban elkezdődött az új év: hétvégente megtelnek a táncterek, sokasodnak az izgalmas filmvetítések, megnyitottak a legújabb kiállítások - egyszóval már most biztos, hogy Budapest 2015-ben sem lesz az a város, ahol jobb otthon maradni, mint kimozdulni. Ennek demonstrálására ismét összeszedtük a hétvége legjobb programjait.

Péntek
Azoknak, akiket a péntek este egy kocsmában ér, de absztinenciát fogadtak, vagy csak nincs hangulatuk az alkoholhoz, a következőt javasoljuk: kezdjenek el dartsozni! A sport ugyanis – a tévhitekkel ellentétben – nem a maratoni mérkőzésekről, hanem a koncentrációs és állóképességről, valamint persze a dupla kiszállókról szól. Ha a nemrég véget ért PDC dartsvilágbajnokság már kellően hangulatba hozott, ezeket a helyeket ajánljuk gyakorlásra vagy az alapokkal való ismerkedésre:

Közismert tény, hogy a téli hideg leghatásosabb ellenszere a pánerotikus deep house és a finom, vokálos nu disco: ez a két stílus nem csak hogy mindenki arcára mosolyt csal, de még a koktél is jobban esik tőlük! Szóval lesznek számok, amelyek hallatán visszajönnek a forró nyári emlékek, mehetnek majd a cinkos összekacsintások és persze a tánc egészen hajnalig! Mindez a NOMURI és a Standard Disco jóvoltából.

Eközben a Lärmban a befelé űrhajózós house egyik fiatal titánja, Moomin fogja szolgáltatni a talpalávalót Tom Select és Almond Lama társaságában. Hipnotikus szettjei már a kanapéban ülve, fejhallgatón keresztül hallgatva is elvarázsolnak, mégis egy sötét klubban, kicsivel éjfél után szólnak a legnagyobbat. A legjobb értelemben vett lélekkel teli, groove-os house-igézetre érdemes készülni.

Szombat
Az Auróra Kortárs Filmklub eseményein kortárs filmrendezőkkel és forgatókönyvírókkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, számukra fontos filmeket hoznak magukkal. Saját munkáik mellett ritkán látható és inspiráló alkotások kíséretében mutatkoznak be a művészek. Szombaton először Kárpáti György Mór három rövidfilmjét (Éjfél, Erdő, Provincia), majd öt általa választott filmet láthat majd a nagyérdemű.

Ahogy Boccaccio Dekameronja, úgy Molnár Csaba azonos című darabja is egyszerre vet számot a tabuval, az erkölcsi-vallási kérdésekkel és a hős megkérdőjelezhető fogalmával. Iróniával, erotikával és szenvtelenül mutatja be inspiráló és frivol történeteit. A közönséges és a szent, a bűnös és az erényes, a komikus és a tragikus között ide-oda ingázva alkot képet a jelenről, ítéletek nélkül, felszabadultan. Csak egy este, a Trafóban.

Olasz indie-rockba oltott világzene? Karibi ritmusok? Recsegő gitárok, koszos orgona, hergelő basszusok, pimasz dallamok? Ráadásul még trubadúrpop is? Igen, szombat este a RoHAMban! Ahol fellép majd a már emlegetett olasz Boxerin Club, a magyar, seattle-i gyökerekkel (is) rendelkező, melankolikus popot játszó The Stickfigures és a végtelenül laza és bájos Spacetaxi, akik első, Microtragedies című lemezüket mutatják majd be az egybegyűlteknek.VasárnapAzt mindenki tudja, hogy Budapest a gyógyfürdők városa, de azt, hogy az uszodáké is, már kevésbé. Pedig ha egész héten az irodai székedben ültél, és szeretnéd végre alaposan átmozgatni az izmaidat, pár hossz leúszásánál keresve sem találhatnál jobb megoldást. Úszni ugyan nem tudunk helyetted, de azt elmondhatjuk, melyik helyeken érdemes megtartanod az átmozgató edzést:

A tizedik évadát ünneplő Művészetek Palotája fennállásával szinte egyidős a jazz hazai és kontinensbéli tehetségeit helyzetbe hozó
Jazz Showcase: 2015-ben most péntektől vasárnapig lesz a nyolcadik Jazztehetségbörze.

Ahogy azt az eddigi évek során megszokhattuk, az utolsó napra is maradtak pályakezdő magyar jazzformációk (Rast Trio, Petra Várallyay Trio), külföldi muzsikusok (Aurelio Project) és valódi jazzúttörők (Michiel Borstlap Trio).

A Kisüzemben minden vasárnap különböző magyar zenészek írnak filmzenét jól ismert néma- vagy épp lenémított filmek alá.

A sokféle fúvós hangszeren játszó Váczi Dániel már egyszer fellépett a sorozat keretében, akkor Bach-variációkat fújt a némafilmek alá, és valószínűleg most is valami különlegességgel készül – de hogy mivel, az csak a helyszínen derül majd ki.