Tudjuk, hogy a Facebook már régóta nem csak arról szól, hogy régi-új ismerőseinkkel tartjuk a kapcsolatot. Innen tájékozódunk a legfrissebb hírekről, a legjobb akciókról, privát csoportokban cserélgetünk egyetemi jegyzeteket, publikus változataikban pedig sok témában tájékozódhatunk. Budapest sok embert és csoportot inspirál.

Első körben tisztáznunk kell, hogy kétféle gyűjteményt ismerünk a közösségi oldalon: az egyik a sima, “kedvelhető” oldal, ahol egy kattintással már követhetjük a site történéseit (ha mindent szeretnénk látni, érdemes beállítani ezt az opciót); illetve vannak azok a csoportok, melyekhez engedélyt kell érnünk a csatlakozáshoz. Az adminokon kívül a csoporthoz már csatlakozott ismerőseink is elbírálhatják szándékunkat, ami minden olyan esetben pozitív, ha tiszta lappal indulunk a csoportnál. Ugyanis természetesen a trollok innen sem hiányozhatnak – bár elég szigorúan veszik a szabályzatot, és azokat akik például politizálnak, piszkálódnak, radikálisan nyilvánulnak meg, természetesen azonnal menesztik a klubból – és ez így van rendjén. Ez nem a hőbörgés, panaszkodás fóruma, hanem a közös felfedezésé. Van lehetőség például képek “beküldésére” is; jól jön, ha mielőtt posztolnánk egy fotót, utánanézünk, szerepelt-e már a csoportban. Persze sokszor előfordul az akaratlan duplikálódás, de ez elkerülhetetlen ilyen mennyiségű fotónál, adatnál. Válogatásunk szubjektív, kedvenceket soroltunk fel, de várjuk a további ötletet is.A legjobb fotós gyűjtemények

Fotós gyűjteményoldalak közül a nagyon kedveljük a “Budapest Anno – Fotók a régi Budapestről” című oldalt, ahol a sok archivált kép mellett régi képeslapokat is sűrűn posztolnak. Érdekes lehet a “Szocializmus hagyatéka” is, amely a sok budapesti vonatkozás mellett leginkább ezt az érát hivatott bemutatni, ráadásul sok, a Szovjetunióhoz kapcsolódó emlékkel. A “Hungarian Urban Photography” leginkább kortárs fotósok legizgalmasabb munkáiból táplálkozik, sok fiatal tehetség látásmódját ismertük meg általuk. A “Fortepan”, hazánk egyik legmenőbb és legfantasztikusabb képarchívuma a Facebookon is aktív, érdemes tehát itt is követni a történéseket. Sok csoport/oldal a töbnyire tőlük nyert anyagokkal dolgozik. Ezzel pedig nincs gond, hiszen annyira nagy és kiterjedt ez a kollekció, hogy sokszor átsiklunk fontos és izgalmas fotók felett. A “Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteménye” igazán hiteles forrás; nagyon örvendetes fejlemény, hogy ez az intézmény is beszállt a közösségi hálós aktivitásba. Nem csak régi fotókat találunk itt, hanem például szakácskönyvekből származó szemelvények, régi hírlapok oldalai is fellelhetők. Az “Ablak a múltra” fotói a múltat és a jelent ötvözik – új környezetbe helyezik a régi képeket, ami szuper kontrasztokat mutat, néha pedig azon képedünk el, hogy mennyire keveset változott valami generációk óta.A közlekedés fétisisztáinak jól jöhet a “Budapesti Metró” csoport is – itt többnyire olyan arcokkal találkozhatnak, akik szintén kedvelik a tömegközlekedési eszközök történetét, múltját és jelenét. KoPé alternative Budapestjét bemutató szürreális, manipulált képei is kedvelhetőek. Ezek a sokszor utópisztikus alkotások inkább nekünk, városlakóknak érdekesek – sok turista kapott már frászt ezektől a képektől.A legjobb fotós csoportok

Képgyűjtő és ezeket megbeszélő csoportokat is bőven találni. Ezeknél az a plusz, hogy a tagok szerkesztik a tartalmat, sokszor komplett történeteket kapunk a saját fotókhoz és az sem ritka, hogy régi ismerősök így találkoznak újra – akik anno egy presszóba jártak évekig, de az élet elsodorta egymástól őket, simán kávézhatnak majd újra egy budapesti csoportos egymásra találás után. A “Budapest régi képeken” majdnem 14 000 taggal rendelkezik, akik nagyon aktívak, lelkesek és barátságos társaságot alkotnak, sok sztorival. Ha van egy fotód, de nem tudod eldönteni merre és mikor készült, érdemes hozzájuk beküldeni, mert nagyon sok tagnak igazi hobbija a főváros, akik egy cégérből, útburkolatból képesek bármit kitalálni. Nagy kedvencünk a “Budapest régi kocsmái, presszói, éttermei” grupp, ahol nem csak képeket, hanem teljes korrajzot kaphatunk és elmerenghetünk a régmúlt vendéglátós hagyományain, hangulatain. Kicsit mindig visszavágynánk anyáink idejébe, a csoport képeinek és elbeszéléseinek láttán. Majdnem 7000 tagot számlál a “Pesten fotóztam” is, amely aktuális, vicces, érdekes, nonszensz, kedves, provokatív képeket szed össze az archív felvételek helyett.

Kedveljük a “Tipo Budapest”-et is, izgalmas cégérjeivel, tábláival.Minden más érdekesség

Képekkel és sorsokkal operál a “Budapest Katalógus” mely a “Humans of New York” mintáján haladva budapesti arcokat és sorsokat mutat be. Kiskutyától kezdve egészen a sarki pékig. A "Pesten hallottam" csoport igazán vicces kis társaság. Városi legendák, kedves, mókás, megdöbbentő történetekkel lehet itt szerepelni. Megmentett a parkolódíj kifizetésétől egy kedves idegen? Elbeszélgettél a házmesterrel, aki kétes titkokat osztott meg a házról, ahol laksz? Küldd be a sztorid!