Forróság, mediterrán fűszerek illata és tömött sor fogadott minket az apró, ám annál nyüzsgőbb üzlethelyiségben. Egy Batman pólós, lisztes kötényes fiatalember instruálja kollégáját, miközben mindenkihez van egy jó szava. Egy kismamához szól, hogy még időben érkezett, bőven van a laktózmentes sós kifliből. Megérkeztünk a Bazsalikom Pékségbe.

A pékeknek olyan jó: mindig finom illatban dolgoznak, bevált receptekkel, melyeket nehéz elrontani, és bár hajnalok hajnalán kelnek, de délután már szabadabb a pálya – gondolják egy páran. Nos, ez elég fals elképzelés, pláne, ha valaki hivatásként gondol munkájára, mint Szabi, a Basilico szíve-lelke, aki ha kell, hetekig nem alszik, hogy vevői kedvére tegyen.

A kőszegi srác megjárta már Ausztria és Olaszország pékségeit is, sokrétű tudása innen származik, és a Basilico pontos koncepciója már a nyitás előtt összeállt a fejében. Egy olyan pékséget szeretett volna nyitni, ahol az olasz és a magyar technológiák, alapanyagok, formák, ízek keverednek igazi vendéglátással, olaszos virtussal, kedvességgel. Egy helyet, ahol a morcos hétfő reggeleken is lehet mosolyogni, egy gyorsat sztorizni, és persze jóllakni.

Így fordulhat elő, hogy Szabi már lassan kis táblázatban vezeti a környező dolgozók beosztását, ételintoleranciáját, hétvégi programját. Ha esetleg beugranának a szombati kenyérhez egy kis kovászért, vagy ha vendégségbe jön a vegán rokon, mindenre fel vannak készülve. Arra is, hogy a babakocsiban érkező apróságoknak túl nagy a kéttekercses kakaós csiga (250 forint), így aztán miniatűr pékáru is van náluk. Szabi miközben a pékségről és saját pályájáról mesélt, nem állt meg a keze, tradicionális focacciák és sajtosvirslis rudak készültek a beszélgetés alatt. Ez az örök mozgás a jó kedélyű pék tempója. Elmesélte nekünk, hogy nem is olyan régen Máltán járt, szigorúan nyaralás céljából, de mikor megpillantott egy neki szimpatikus pékséget, bekérte magát a sütödébe és lepaktált a helyi pékkel, hogy jönne kicsit leskelődni, éjjel 03:00 órától. Az öreg máltai pék nem hitt neki…Szabi viszont percre pontosan megérkezett a rögtönzött “workshopra”. Úgy éreztük, még millió ilyen sztorit tudnánk meghallgatni, tehát egy egész napra kellett volna beköltöznünk a Panificio il Basilico-ba.

Az egyszerű, autentikus berendezésű pékségben mindössze két asztal áll, illetve a bolt előtt még egy könyöklő várja a kávéscsészék és bukták mellé a vendégeket. A helyiség fő attrakciója maga a “konyha”, ez a nyitott, szűk, boltívvel elkülönített rész, ahol az egész pékség portékái készülnek. Dagasztástól az utolsó olívabogyó helyére illesztéséig. Továbbá egy csemegepultot is találunk, valamint két, olasz élelmiszerekkel dugig pakolt polcot: De Cecco tésztákkal, olívaolajokkal, fűszerekkel. Mini olasz delikát és pékség egyben. Meg ugye szociális tér, ahogy ezt érzékeltük. A vásárlók is beszélgetnek, Szabi is ki-kiszólogat gyúrás közben.

A péksütik állománya változó, minden nap. Van pár állandó darab, császárzsemlék, kiflik, laktózmentes termékek, kenyérfélék, de többnyire Szabi előző éjszaka álmodja meg a másnapi felhozatalt. Idényjellegű zöldségekkel/gyümölcsökkel is dolgoznak, így van most sok-sok szőlő, fekete szeder például a különböző töltött finomságokban. Tipikusan az a hely, ahol mindent végigkóstolnál: a szárított paradicsomos kiflitől (150 forint) egészen a rózsás buktáig (250 forint), mindent. Nem csak a magasztalt kakaós csigát, hanem a fahéjas-szilvás tekercset, az olívabogyós focacciát, a brie sajtos-narancslekváros-rozmaringos kosárkát és a mini, császárzsemlés szendvicseket is. Egy jóféle Lucafféval lekísérve. Amihez persze laktózmentes, szója, vagy rizstej is dukálhat, mert minden eshetőségre fel vannak készülve. Arra is, hogy hétköznap 06:30-tól egészen 20:00-ig várják vásárlóikat. Sőt, szombaton 08:00-tól egészen 12:00-ig lehet friss pékárut szerezni Szabiéktól.

VII. kerületi főhadiszállásunk miatt kicsit bánatosak vagyunk, hogy csak a budai oldalon lehet hozzájutni a gőzölgő finomságokhoz, de szerencsére első kézből kaptuk az információt: már csak 2 hónap és a Király utca Deák térhez közelebb eső részén is nyílik egy Panificio il Basilico. Kakaós csigástul, buktástul, focacciástul. Non vediamo l’ora!