A versenyszférában dolgozó, egész nap az irodában gubbasztó embereknek nagyon kevés lehetőségük adódik, hogy kijussanak a termelői piacokra, munkaidőben. Így nagyon értékes élelmiszerektől, élményektől esnek el. A Mozgó Piac kezdeményezés többek között ezért jött létre, hogy még többen elérjék ezeket a termékeket; továbbá annak érdekében, hogy kialakuljon egyfajta kommunikáció az őstermelők és az irodisták között.

A Merkúr Palotában számos multinacionális céget megtalálhatunk, és a világhírű magyar vállalat, a Prezi.hu irodája is a Nagymező utcai házban van. Ide látogattunk el, hogy részesei legyünk az élménynek. Egyelőre Budapest áll a fő fókuszpontban, de már Pécsett is szerveztek igazán sikeres Mozgó Piacot. A szervezők immár a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatását is élvezik, hiszen jó szívvel álltak egy olyan program mögé, ami a magyar termelőket segíti és szélesebb körben ismertek lehetnek portékáik.

Általában 8-10 termelőt hívnak el egy ilyen rendezvényre, ami teljességében az irodaházak bioritmusához igazodik: van, ahol korán reggel kezdenek, van, ahol kicsit később és az ebédidőt töltik meg élettel és étellel. Ha több termelővel dolgoznának egyszerre, kevésbé lenne intim és kevesebb lehetőség akadna a közvetlen párbeszédre, valamint arra, hogy a dolgozók megkedveljenek egy-egy termelőt. Bár minden alkalommal próbálnak új termelőkkel dolgozni, maradnak a fix árusok is, hogy legyen lehetőség a folyamatos vásárlásra, ha valaki megkedvel egy-egy terméket. Egyszerre például egy húsos, egy tejtermékes, vagy egy zöldség-gyümölcsárus vesz részt a Mozgó Piacokon.

A piacra kivitt termékek, áruk mindig frissen szedett/készített élelmiszerek, döntően a piacolás előtt dolgozzák fel/szedik le őket. Ezért roppan nagyot a meggy-méretű ribizli és ezért olyan friss a joghurt is. Mi is kóstolgattunk, ízlelgettünk, és nem csalódtunk a Zsuzsi Sajt füstölt diós-fokhagymás sajtjában, a Szegedi Károlyné és férjedisznósajtjában, vagy Csósza Manufaktúra frissen szedett bogyós gyümölcseiben.

Az aktuális vásárokat a Facebookon és a Mozgó Piac honlapján is figyelemmel lehet kísérni, a termelőket pedig a szervezők keresik meg, vagy jelentkeznek a programra és pozitív elbírálás után nyílik lehetőségük a piacolásra. Érdekes, hogy a körbejárt termelők közül a legtöbben saját lakóhelyük helyett Budapestet szokták megcélozni: a vasárnapi Szimpla Piacon is sokan szoktak árulni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatása garancia a minőségre, nem véletlenül álltak a projekt mögé.A Mozgó Piaccal nem csak az irodistáknak kedveznek, de társadalmi szerepvállalás szempontjából is fontos lépés ez, hiszen a sokszor gyenge minőségű import áruk helyett a magyar termelőket támogatják. Ezzel együtt az irodaházak „kizöldülnek”, a dolgozók pedig pár falatnyi egészséget visznek otthonaikba.