CultiVini néven a borkóstolás egy újabb fellegvára nyílt meg nemrég Pest szívében, nem messze a Váci utcától. Kellemes és nyugodt környezet, modern belső és korszerű technikai háttér várja mindazokat, akik az ország elsőrangú szőlőtermő vidékeinek remek borait szeretnék megkóstolni és megvásárolni. Az idelátogatók a híresen sokszínű magyar borpaletta kínálatából szemezgethetnek, az angolul jól beszélő sommelier-k pedig készségesen avatják be az érdeklődőket a helyi borok és harmonikus bor-étel párosítások rejtelmeibe. A CultiViniben nemcsak azok a borrajongók találják meg a számításukat, akik mindent tudni akarnak a magyar borokról. Szívesen fogadják az újoncokat is, akiket stresszmentes ízutazásra hívnak.

Belépve a CultiVini falai közé barátságos, mégis elegáns környezet fogad minket. Azonnal szembe tűnik a bejárat melletti falat díszítő, művészi kivitelezésű falfestmény, a világjáró amerikai művész Michael Martinez munkája, amely színpompás térképen mutatja be Magyarország legfontosabb borrégióit. A CultiViniben megismerhetjük e gyümölcsöző vidékek ízeit, és élvezhetjük a hívogató hangulatot, amelyet a polcokon sorakozó kiváló magyar borok is erősítenek. Az üvegek nemcsak dekorációként szolgálnak, vásárolhatunk is belőlük.

Érkezés után minden látogató különleges CultiVini kártyát kap, amelyre minimum 3000 forint tölthető, s már indulhat is a mámorító kalandozás az ízek világába. A hely kifinomultságát fokozzák a modern technika eszközei, melyeknek központi szerep jut. Gondosan válogatott palackok sorát találjuk több borpultban, amelyekben a hőmérséklet és a páratartalom is szabályozható annak érdekében, hogy minden palack bort ideális körülmények között lehessen tárolni, megőrizve ezzel az értékes nedűk minőségét. A látogatók ezeknek a futurisztikus szerkezeteknek a segítségével kóstolhatják meg a kiállított borokat: nem kell mást tennünk, mint beilleszteni a kártyánkat a megfelelő helyre, és kiválasztani, melyik palack tartalmára vagyunk kíváncsiak. A kóstoláshoz három különböző mennyiséget mérethetünk ki, a választható adagok egy nagyobb kortynak megfelelőtől egészen a teli pohárig terjednek. Ily módon a vendégek minden CultiVinibe tett látogatás alkalmával borok széles választékát ízlelhetik meg.

A boradagoló szerkezetek kínálata folyamatosan változik, mindig újabb és újabb magyar borok kapnak bennük helyet, s az italok a korszerű technológiának köszönhetően akár hetekig megőrzik frissességüket. Rengeteg borrégió képviselteti itt magát, a világhírű Tokaj (Szepsy István, a Szent Tamás, a Disznókő és a Gróf Degenfeld boraival) és Villány (a Bock, a Sauska, valamint Tiffán Ede és Zsolt tételeivel) borai mellett a Balatont övező termővidékek (Figula Mihály, illetve a Laposa és a Szeremley birtokok nedűivel) és más területek vörös és fehér fajtái, rozéi, sőt néhány válogatott desszertbor is megtalálható az üzletben. A CultiViniben kóstolható borok mind kiváló minőségűek, legtöbbjük mégis viszonylag baráti áron kapható.

A felszolgált borokról több forrásból is tájékozódhatunk. Kérhetjük a helyszínen rendelkezésre álló, lelkes borszakértők segítségét, akik a száraz tények mellett személyes érdekességekkel is szolgálnak, vagy használhatjuk a CultiViniben kihelyezett táblagépeken található speciális alkalmazást is, amelyen minden bor teljes leírása angolul is elérhető. Ha még ennél is több tudást szeretnénk magunkba szívni, térjünk be hétfőnként 17 és 19 óra között, ekkor ugyanis 2014 magyar sommelier bajnoka, Szik Mátyás osztja meg a CultiVini vendégeivel a legkiválóbb magyar borokkal kapcsolatos mélyreható ismereteit angol és magyar nyelven egyaránt, ingyen és bérmentve.

A rendkívüli borok mellett a CultiViniben többféle finomságot is fogyaszthatunk a párnák közt lazítva, vannak például sajttálak, ínyenc sonkák és sült panini szendvicsek. A vendégtér pedig kibérelhető különleges alkalmakra, de ha zártkörű partit tartanánk, akár az üzlet egész területét is a rendelkezésünkre bocsátják. Állófogadásokat 30 főig rendezhetünk itt, így a CultiVini tökéletes választás karácsonyi parti helyszínként.

Ha már a karácsonynál tartunk, a Four Seasons karácsonyi vásárában a CultiVininek is lesz egyébként standja, ahol a high-tech boradagoló masinák egyikét is kipróbálhatjuk. Az üzletben egyénileg összeállítható, több palackos ajándékcsomagokat lehet majd vásárolni, amelyekhez fából készült díszdobozt is kapunk plusz költség nélkül, de ha a CultiVini ajándékutalványait választjuk, akkor sem lőhetünk nagyon mellé.
CultiVini1052 Budapest Párizsi utca 4.