Illés Zsófia Szonja fotós épp munkahiánnyal küzdött, s a kényszerpihenő közben egy kérdés ütött szöget a fejében, amelyből azóta mozgalom fejlődött - vajon ma is lehet-e az erdőkben és zöld területeken, akár Budapest határain belül, vadon termő, emberi fogyasztásra alkalmas növényekből olyan mennyiséget gyűjteni, hogy az ne csupán a fél fogunkra legyen elég? Hamar kiderült, hogy a válasz határozottan igen, és a szabadon termő, ehető növények és gombák felfedezésének öröme arra ösztönözte Zsófiát, hogy az élményt érdeklődő művészek és aktivisták egyre szélesebb körével ossza meg. A szerény kezdeteket követően a Collective Plant (Városi Önellátás) mára virágzó kezdeményezéssé nőtt.

Az ötlet 2013 őszén pattant ki Zsófia fejéből, aki azonnal nekilátott, hogy feltárja, miféle táplálékokat rejt Buda közterületeinek vadona. Egy hónapos barangolásait a természet bőséges adományokkal jutalmazta: a II. kerületben öt kiló fügére, csipkebogyóra és galagonyára bukkant, a XII. kerületi termés több mint három kiló szeder, zsálya, csalán, pitypang és menta volt, míg a XI. kerületből nem kevesebb mint 26 kiló szőlővel, szilvával, körtével, almával, birssel, mandulával, dióval, mogyoróval és sok más egyébbel tért haza.

Az ételfotózás területén szerzett tapasztalatait felhasználva Zsófia az egy hónapos gyűjtögetés eredményét (a fotódokumentációt és a gyűjtött ehető növényeket) egy városi kérdéseket boncolgató csoportos kiállítás keretében mutatta be, s a tárlat mellé vadgalagonya-teát kínált. Fotói olyan lelkes érdeklődést váltottak ki, hogy néhány héttel később sor került az első Collective Plant gyűjtögetőexpedícióra. Művészek és környezetvédők elszánt kis csapata vette célba Budán a pesthidegkúti repteret övező tágas területeket, ahol bőséges csipkebogyókészletre leltek – több se kellett nekik, azonnal teát főztek belőle ott kint, a szabad ég alatt.

A következő hónapokban tartott gyűjtögetőtúrákon egyre többen vettek részt. Zsófia eredetileg csak a kiállítás urbanisztikai tematikájára szeretett volna reflektálni projektjével, ám a kiállítást követően rengetegen megkeresték, és jelezték, hogy szeretnének csatlakozni, tanulni. Az is világossá vált, hogy a projekt remek lehetőség a városi fenntarthatóság problémáinak hangsúlyozására. Zsófia nem a lelőhelyeket szerette volna nyilvánossá tenni, sokkal inkább magát a fenntarthatóság és önfenntartás elvet népszerűsíteni. A pontos lelőhelyek nyilvánossá tétele a "lerablás", a környezet kifosztása miatt is aggályos lenne. Bár a kirándulások többnyire Buda hatalmas beépítetlen területit veszik célba, Zsófia gyakran lel mogyoróhoz vagy almához hasonló csemegékre panellakótelepek és parkolók közvetlen közelében is.

„Azt akartam megnézni, hogy lehet az ember önfenntartó a városban, és kiderült, hogy rengeteg olyan ehető dolog vesz minket körül, amit nem használunk fel” – mondja. „Ha nyitott szemmel járunk, sok mindent észrevehetünk – nem csak azt, ami ehető.”

Mivel a legtöbb ember nem a biológia szakértője, és a vadon számos mérgező növényt is rejt, Zsófia elkezdett utánajárni, hogy lehet pontosan felismerni a természet emberi fogyasztásra alkalmas ajándékait, s frissen szerzett tudását csoportjainak tagjaival is megosztotta. A gombák esetében különösen fontos az elővigyázatosság, így legutóbbi gombász túrájukat például gombaszakértő vezette. Ezeknek az törekvéseknek a támogatására a Collective Plant művészi kivitelezésű fanzine-ok kiadásában és terjesztésébe kezdett: az újságok részletes információval segítettek az olvasóknak az ehető gomba- és növényfajok azonosításában, az eladásból származó bevételek pedig a csapat további tevékenységeinek finanszírozását szolgálták.

A Collective Plant iránti érdeklődés egyre nő, és a gyűjtögetőkirándulások rendszerint telt házasak, így a csapat más módon is próbálja terjeszteni üzenetét: műhelyeket szervez, illetve közös eseményeken, többek között a Közép-Európai Egyetem Fenntarthatósági Fesztiválján vesz részt olyan más művészeti és aktivista szervezetekkel, amelyek például a hajléktalanok helyzetének javításáért küzdenek.

A jövő felé tekintés jegyében a Collective Plant ebben a hónapban jelentette meg legújabb kiadványát, amely környezetbarát risograph-os nyomtatási technikával készült a pesti Brody Art Yard műhelyében. A New York-i születésű magyar művész, Mimma Nosek elbűvölő illusztrációival díszített Wild Food Calendar (vadon termő eleségek naptára) minden hónapban részletgazdag rajzokkal mutatja be a szezonálisan fogyasztható növényeket, és angol nyelvű recepteket is tartalmaz, melyek segítségével például fenyőrügypestót vagy pitypangkimcsit készíthetünk.A Collective Plant ingyenes programjainak megvalósulását, és a közreműködő képzőművészek munkáját a fanzinokért és Wild Food Calendar-ért felajánlott adományokkal tudjátok támogatni. A következő Collective Plant-gyűjtögetéseket a téli időszakra és 2015 tavaszára tervezik. A részvétel ingyenes, mivel azonban a csoportok létszáma limitált, így előzetes regisztráció szükséges. Ha többet szeretnél megtudni, keresd fel a www.collectiveplant.com oldalt vagy a csoport Facebook-oldalát.