Újabb alternatív szórakozási lehetőség terjed Budapest ivászatra alkalmas helyein: ha szeretnéd feldobni az átlagos hétköznap esti kocsmázós bulidat egy kis játékkal, és gyűjtenél pár új ismerőst, akkor a Játszóházba kell becsekkolnod! Mint a neve is sugallja, társasjátékozni mennek oda a fiatalok, megesik, hogy alkalmanként több százan lépegetnek a bábukkal.

"Sokat jártunk el hétköznap esténként a barátaimmal úgy az éjszakába, hogy nem csináltunk semmit az iszogatáson kívül, innen jött az ötlet, hogy kéne valami izgalmas program. És mivel sok társasjáték figyelt otthon a polcomon, hamar összekapcsoltam a kettőt. Először a haverokat hívtam meg a nappalimba játszani, de egy idő után olyan sokan lettünk, hogy nem fértünk el" – idézi fel a kezdeteket Balázs, az ötletgazda.

Mindez 2012 őszén történt, jó egy évvel később pedig odáig jutott a dolog, hogy több lett az ismeretlen arc a társaságban, mint az ismert. Ekkor már a szervezéshez időközben „alelnökként” csatlakozó Dorka segítségével járta a várost megfelelő befogadó hely után kutatva. Másodikként kopogtattak be a Müszihez, mondván, rendszeresen hoznának ide egy jelentős létszámú vendégsereget, mi lenne, ha itt gyűlne össze a tömeg hétköznap esténként. A kérés pozitív fogadtatásban részesült, így azóta a Müszi számít a legnagyobb játszóháznak kéthetente hétfő esténként a 2-300 fős létszámával.

A projekt egyik érdekessége, hogy itt nem tudsz hoteleket vásárolni, okosan gazdálkodni vagy nevetni a végén, ugyanis a 20-30-40 éve divatban lévő társasok helyett az új hullámos, kreatív játékokat próbálja népszerűsíteni. Ilyen a Dixit, a Lego Activity, a Ticket to Ride, vagy a Panic Lab – a szervezők szeretnének a klasszikus társasjáték-köztudatból kitörni ezekkel az újdonságokkal, úgyhogy erre a célra nagyjából 70-80 hasonló jellegű játékkal szerelkeztek fel.

"A kezdetekben fele-fele arányban Balázsé és az enyém volt a játékállomány nagy része, előfordult, hogy hónapokig két nagy ikeás táskával jártunk fel ide. Azóta vásároltunk párat adományokból, és kaptunk néhányat játékkiadóktól is" – teszi hozzá Dorka, aki Balázzsal együtt hobbiból terelgeti a társasozás felé az embereket. Nyáron például több fesztiválon (Ozora, Sun) jelentek meg, ebből következik, hogy nem csak zárt helyekre szerveznek játékokat, hanem időnként a szabadba is.

De hogy néz ki egy este? A betérő érdeklődő először mustrálgatni kezdi a kínálatot, majd ha megtalálja a számára szimpatikus játékot, akkor a játékmester igény szerint csoportba rendezi, asztalhoz ülteti, és persze elmagyarázza a szabályokat. Az egész teljesen kötetlenül zajlik, nincs nyeremény és bajnokság sem, szórakozni, bulizni és ismerkedni járnak ide a fiatalok.

Indulás óta több megkeresést kaptak Balázsék különböző játéktervezőktől és -gyáraktól, hogy náluk próbálhassák ki az újdonságokat. "Ennek nagyon örülünk, viszont ez nekünk is pluszmunkát jelent, hiszen ki kell választanunk a legjobbakat és a szabályokat sem árt alaposan megtanulni. Egyre többen ismernek minket, de a kezdetekhez képest felkészültebbek és tapasztaltabbak lettünk, bővült a játékmester-szekciónk is, így elbírunk a megnövekedett létszámmal."

Jelen állás szerint a Müszin kívül még három-négy helyen lehet az ő koordinálásuk alatt társasozni. A Gólyában szintén minden második hétfőn (amikor a Müsziben pihenő van), a Seholban kedden vagy szerdán, a Nyugiban minden csütörtökön az Aurórában pedig kéthetente szerdán.

A Franz Ferdinand zenekar annak idején szintén egy nappaliban tartotta első buliját, majd lett világhírű és bár a Játszóház honlapján olvasható félig-meddig viccesen megfogalmazott "Társasjátékkal a világuralom felé" mottó alapján akár párhuzamot vonhatnánk közte és a skót banda között, a célok azért szerényebbek. Divatba szeretnék hozni és menő elfoglaltsággá tenni a társasozást, valamint megpróbálják elérni, hogy a romkocsmákban mindig legyenek játékok, melyeket elkérhetnek az emberek, hogy izgivé tegyék a kocsmázást.