A terület máig a főváros egyik legforgalmasabb fogadótere, ahol találkozik a Nyugati pályaudvarról beáramló tömeg, az észak-déli metróvonal és a körúti villamos utazóközönsége. A korszerűtlen és lelakott tér megújulására most a Fővárosi Önkormányzat által meghirdetett TÉR-KÖZ pályázat ad lehetőséget. Matus István kerületi főépítész mesélt nekünk a tervekről és a változásokról, amelyeket az alábbiakban mutatunk be.

Mindig forgalmas

Mint tavalyi, megújuló tereket bemutató cikkünkben is utaltunk rá, a mai Nyugati tér a 19. század közepe óta a város legforgalmasabb területei közé tartozik. 1846-ban az itteni Indóházból indult az első magyar vasútvonal Pest és Vác között, majd a Nagykörút építésének útjában álló állomás helyett az Eiffel-iroda tervei szerint (néhány méterrel hátrébb) megépült a Nyugati pályaudvar.

A tér másik meghatározó épülete az egykori technikai színvonalon a csúcsot jelentő, 1984-ben elkészült Skála Metró áruház, amelynek szlogenje a kihagyhatatlan „Metróval a Metróba” volt. A Déli pályaudvar tervezőjeként is ismert Kővári György füstüveggel borított, elegáns épülete a korabeli szocialista luxust fogadta magába: az NDK-turmixgép mellett személyi számítógépet, videokazettákat és exportra szánt VOR-öltönyt is lehetett itt vásárolni.Tervek és célokA tér az eltelt néhány évtizedben igencsak elhasználódott, lelakottá és korszerűtlenné vált. "Ez a térség a kerület egyik nagy fejlesztési lehetősége" - mondja Matus István terézvárosi főépítész, aki az irodájában fogadott minket. A munka első lépése az volt, hogy megvizsgálták, mi nem működik a téren. Miközben áttekintjük a munka fázisait - amelyek az alábbi ábrán is jól kivehetők -, a tér összes problémájára fény derül. Először is, a Nyugati tér találkozóhely, de mégsem működik így, egyszerűen nincs elég terület.

"Egyszerűbb, robusztusabb, nem túlstrukturált teret szeretnénk" - mondja a főépítész. Ezért a mára fölöslegessé vált lépcsőket eltüntetik, a teret áttekinthetőbbé és egyben zöldebbé teszik. "Fontos, hogy a tér kommunikáljon a környezetével, így meg kell teremteni a kapcsolatokat a többi térrész és az épületek között. Emellett egyszerűbbnek kell lennie a karbantartásnak és a fenntartásnak, ezért csak minőségi anyagokat szeretnénk beépíteni."A legújabb látványtervekAz elmúlt években számos, többé-kevésbé kidolgozott látványterv született a területre, amelyeket elsősorban a közterületek tervezésében jelentős tapasztalatot szerzett Város-TeampannonKft. készített. A tervezéssel megbízott cég elképzelései az elmúlt években sokat finomodtak - érdemes összehasonlítani a korábbi és a legújabb látványterveket, amelynek alapján az eddiginél jóval több támpontot kapunk az elképzeléseket illetően.

Az egyik legszembetűnőbb változás, hogy a tér a jelenleginél jóval zöldebb lesz. Ugyanakkor fontos látni, hogy ez elsősorban egy találkozóhely, másrészt pedig a tér jelentős része alatt az áruház gépészeti berendezései és komoly vasbeton szerkezetek találhatóak, amelyeket nem lehet csak úgy arrébb helyezni, és a fák gyökereinek sem lenne elegendő hely, ezért a fákat a tér tervezett arculatához illeszkedő planténerekben helyezték el.

Az egyik legfontosabb cél az átláthatóság növelése és a kommunikációs kapcsolatok megerősítése. A tervezők szeretnék jelezni, hogy a Nagykörúton a felszínen is végig lehet sétálni - ez jelenleg csak kisebb kaszkadőrtrükkökkel oldható meg. A tervek szerint bővíteni fogják a pályaudvar és a tér felszíni kapcsolatait is, valamint az áruház is nyitni szeretne a tér felé, így kereskedelmi és vendéglátó-ipari funkcióval látják el a földszinti üzleteket: a földszinten könyvesbolt, ruhaüzlet és kávézó nyílhat.

A látványterveken jól látszik, hogy természetes kőanyagokat szeretnének alkalmazni, így építészeti értelemben is minőségi találkozóhely jöhet létre, továbbá alacsonyabb fenntartási költségekkel lehet számolni. A legújabb terveken jól látszik a Jókai utca térszintbe emelése is. A máshol már jól bevált rendszerben az átmenő forgalom ugyan megmarad, de a parkolósáv eltűnésével a tér egybefüggőbbé válik, az autósok pedig kénytelenek lesznek lassítani. Megmaradnak ugyanakkor a tér fontos identitásképző elemei, mint például a szobornak is beillő, legendás óra.

A megújításra a kerület a TÉR-KÖZ pályázaton nyert jelentősebb összeget, ez azonban nem fedezi a teljes megújulást. Ilyenkor elvileg két dolgot lehet tenni: vagy a minőséget, vagy a programot csökkentik - vagyis kisebb területen, egyszerűbb térelemekkel dolgoznak. Mivel egyik út sem tűnt hosszabb távon kifizetődőnek, ezért úgy döntöttek, hogy inkább ütemezik a munkát, kicsit később kezdik, amikor a kerület is több forrást tud ehhez a munkához rendelni, és remélhetőleg a TÉR-KÖZ II. pályázaton is nyernek még kiegészítő forrásokat.

A jelenlegi állás szerint februárban mindenképpen elkezdik a munkálatokat, a tervek alapján pedig csak annyit mondhatunk, alig várjuk a végét. Amint elkészült, Budapest ismét egy kulturált, élhetőbb és zöldebb köztérrel lesz gazdagabb.