Október 3 -5. között negyedik alkalommal rendezte meg a Design Terminál az immár Central European Fashion Days nevet viselő Gombold újra! divateseményt. Mindezt idén a korábbiaknál is szélesebb körű hazai és nemzetközi összefogás kísérte. Az alapcél változatlan; lehetőség biztosítása a V4 országok divattervező tehetségeinek bemutatkozására. Azonban idén első alkalommal az öltözéktervezési pályázat is megnyílt a külföldiek számára; Csehországból, Lengyelországról, Szlovákiából és Magyarországról összesen 189 pályamű érkezett, melyből a legjobb 19-et a szombat esti döntőn láthatta a nagyközönség. Mi is ott voltunk.

Az esemény teljesen új helyszínre költözött, kinőve a Szépművészeti Múzeumot és a Millenáris Parkot. A Városligeti Műjégpálya helyét most egy hatalmas fehér sátor foglalta el, előtte vörös szőnyeggel, benne pedig a 2015 Tavasz/Nyári kollekciókat felvonultató bemutatókkal, kiállításokkal és tervezői versennyel. A közönség soraiban ülők között nők és férfiak, fiatalok és idősebbek egyaránt képviseltették magukat, akárcsak a szőrme és bőr kiegészítők, designer szemüvegek, kalapok és vörös rúzsok.

A legfőbb és leginkább várt esemény a már fentebb említett döntő volt. Rengeteg érdeklődő, hosszas sorban állás, türelmetlenkedés előzte meg, de amint lekapcsolódtak a fények, felhangzott a zsigerekig ható zene első üteme, és végigvonult a kifutón Mihalik Enikő (Magyarország divatnagykövete) káprázatos ruhakölteményében, a kezdeti kellemetlenségeket mindenki garantáltan elfelejtette. A pályaműveket egy öttagú, nemzetközi zsűri értékelte, élén Jarrad Clarkkal (IMG Fashion), magyar oldalról pedig a Nanushka alapítójával; Sándor Szandrával.

A tervezők közép-európai motívumokkal dolgoztak, a négy ország természeti és kulturális örökségei, hagyományai jelentek meg a ruhadarabokban, kiegészítőkben. Így lehetett, hogy például cseh sörök, prágai színes kapuk, a magyar Parlament vagy a huszadik századi cselédlány viseletek is visszaköszöntek a kollekciókban. Személyes kedvenceink Pat Guzik magyar nép-és tündérmesét idéző, matyó hímzéses darabjai voltak.
A 19 pályamű között 3 díj került kiosztásra. Kiegészítő kategóriában a reggeliző asztalos kendőket megálmodó Balázs Viola és Szécsi Tamás (Bar Mleczny) került ki győztesen. Öltözék kategóriában Domi Grzybek (Bialystok) kapta meg a legjobbnak járó díjat a 60-as évekbeli bialystoki építészet inspirálta kollekciójáért. A legjobb magyar tervező pedig a November nevű formáció lett (November 17_29), akik a bársonyos forradalom szabadságharcosaiból merítettek ihletet.Az évek folyamán végigkövethettük, hogyan válik ismert és elismert divateseménnyé Böszörményi Nagy Gergely és néhány fiatal tervező kezdeményezése, miközben egyre nőtt a jelentkezők, érdeklődők száma, és egyre nagyobb szakmai figyelem fordult a projektre. Ma büszkén állíthatjuk, hogy a CEFD belépett a legrangosabb divatesemények világába, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a New York-i, berlini, milánói és isztambuli divathetek megvalósításában is közreműködő IMG Fashion kiemelt szakmai partnerként, a TONI&GUY Hair Meet Wardrobe pedig névadó szponzorként volt jelen a rendezvényen.

Trendkutató ügynökségek azt jósolják, a következő 2-3 szezonban Közép-Kelet-Európa ihleti majd a divat világát, és ha így lesz, első kézből értesülhetünk a legújabb trendekről. Ha pedig véletlenül mégse teljesülne a jóslat, itt lesznek az elkövetkezendő Fashion Days-ek, hogy újra büszkék és kicsit nagyvilágiak legyünk.