Lassan a nyárelőt átnevezhetjük sörfesztiválok idényére: Belga Sörfesztivál volt a Bálnában, majd Főzdefeszt a Műegyetem rakparton, a legutóbb pedig a Budavári Sörfesztiválon ihattunk igazi különlegességeket. Józsefváros, azon belül is a Palotanegyed (Mikszáth Kálmán tér-Krúdy Gyula utca-Reviczky utca-Ötpacsirta utca) 2014-ben saját sörünneppel készül, integrálva a helyi pubokat, kocsmákat. Egy vidám, (s)örömökben gazdag fesztiválra számítsunk egész hétvégén.

Ott tartunk jelenleg sör-ügyileg, hogy szinte több a kis sörmanufaktúra és főzde az országban, mint akik pálinkával foglalkoznának. Divatos a kézműves gasztrotevékenység, mint ahogy a lekvárfőzés, sajtkészítés, borászat és sörfőzés kultúrája is egyre csak népszerűbb lesz, a legnagyobb örömünkre. Egy visszafogottabb, kevésbé dizájnos üveget/palackot is szívesen szánkhoz emelünk, ha tudjuk, nem multik tartályaiból lett megtöltve, hanem egy kisebb főzdéből jött. Sokan kísérleteznek ízesített, gyümölcsös sörökkel, népszerű az ipa főzés és belga-módra, egyre erősebb főzetekre is számíthatunk. A Józsefvárosi Sörfesztiválon a hazai kézműves sörök is bemutatkoznak.

Akik a belga sörkülönlegességekre esküsznek és baráti társaságban iszogatnának Duvelt, vagy éppen csapolt Delirium Redet, azok is megtalálhatják számításaikat. Sőt, mivel ez a sörünnep nem specializálódik földrészekre, országokra vagy éppen sörfőzési technológiára, vietnami, vagy amerikai sörök is épp úgy jelen lesznek, mint a japán specialitások.

A fesztivál kiemelten foglalkozik a meggyel mint idénygyümölccsel, ezért megpróbálják a piacon fellelhető legtöbb meggyes sört a Palotanegyedbe gyűjteni. Biztos, hogy lesz Ludas Sörfőzde: Meggyes sör, Zsombói Sörfőzde: Bitang meggy, Legenda: Meggysör, Belle-Vue: Kriek, Belgian: Kriek, Chapeau: Kriek, Delirium Red, Floris: Kriek, Kasteel Rouge, Lindemans: Kriek is.

A helyszín sem utolsó: a megszokott fesztiválkörnyékek helyett Józsefváros leghangulatosabb tereit és utcáit választották a szervezők. Sokan nehezen hagyják el makrokörnyezetüket és még nem mérték fel a megújult Kálvin tér mögötti részt, nem ismerik a Krúdy utca, vagy a Mikszáth tér egyedülálló atmoszféráját. Most ideje lesz körbesörözni a környéket.

Gyakran panaszkodnak a kuponos, vagy éppen fesztiválkártyás rendszerre, nos, a Józsefvárosi Sörfesztiválra nem csak a belépés ingyenes, hanem a sziszifuszi módszerek is ki lettek küszöbölve: készpénzes fizetéssel mindenki azt állja, amit éppen fogyaszt. A szervezők sörös ételkülönlegességeket, sörkorcsolyákat is ígérnek, hogy minél tovább élvezhessük a kóstolgatást.

Pénteken, a “Sörömök napján” 50% kedvezménnyel ihatjuk a favoritokat, lesz fesztivál-kedvenc választás, Gyümölcsös Sörkert és söröskorsó, sörösüveg kiállítás is. Déltől egészen 23:00 óráig sörözhetünk az ünnepen, sőt akár a Múzeumok Éjszakája programsorozatát is kezdhetjük egy kóstolással. Vagy befejezhetjük egy kedélyes baráti iszogatással.