Sokáig buszpályaudvar volt, aztán beköltözött a Design Terminál, amely tíz év alvó fázis után mostanra élettel telt meg. A város közepén található műemlék munkahely és a kreatív ipar főhadiszállása egyben, az alsó szinten pedig a pályaudvar dizájnját idéző bárban és étteremben pihenhetjük ki a nap fáradalmait.

Történelmi épület új köntösbenBudapest "legfiatalabb" műemlék épülete a második világháború után, 1948 és 1949 között épült Nyíri István tervei szerint. Ez az egyike azon kevés épületeknek, amelyen éppúgy felfedezhetjük a Bauhaus és a későbbi évtizedekben egyeduralkodó úgynevezett "szocreál" elemeit is. Szerencsére nemcsak az épület, hanem az egész környék megújult, hiszen ahogy korábban is írtunk róla, az Erzsébet tér felújítása is a közelmúltban készült el.

Az épületet évtizedeken keresztül használták a MÁVAUT, majd a Volán autóbusz-pályaudvaraként. 1977 óta műemlék, ami a pályaudvar városmagon kívülre telepítésével funkcióját vesztette. Így költözött be a
Design Terminál: az épületet 2009-ben kezdték el Golda János és Madzin Attila (M-Teampannon) - a meglévő értékek megtartásával - a mai kor igényeihez alakítani. Ezt a felújítást teljesítették ki a közelmúltban elkészült felújítással.

A Design Terminállá transzformálódott egykori terminál története egyébként a nálunk korábban már bemutatott hype and hyper csapatát is megihlette, akik egy nagyon látványos microsite-ot szenteltek az épületnek az "akkor és most" szellemében.

Új terek, új funkciókMint Böszörményi Nagy Gergely, a Design Terminál főigazgatója a We Love Budapestnek elmondta, az idén tízéves Design Terminál életében jelentős változások történtek az elmúlt két évben. "Új típusú ügynökséget hoztunk létre, ami a kreatíviparban működő vállalkozásokat segíti a hazai és nemzetközi piacra lépésben." A nagyobb stáb, a megfelelő szakmai háttér biztosítása mellett megtörtént az infrastruktúra megújítása is.

Az intézmény számára létfontosságú, hogy központja a város szívében van, hiszen mindig az események sodrában kell lenniük: "Az általunk segített ágazatok, így a formatervezés és az ipari formatervezés, a design fókuszú technológiai innováció, a divatipar vagy éppen a smart city fejlesztések jellemzően látványos termékekkel rukkolnak elő. Fontos, hogy felkeltsük irántuk a befektetők figyelmét."

Az épület ugyan 2011-ben megnyitott, de napjainkra fontos változások történtek, ami nem csak az ott dolgozók számára örvendetes: ezek sorában a legfontosabb, hogy lényegében bárki számára nyitottá vált az eddig lezárt tetőterasz, így egészen egyedi panorámában lehet részünk fentről, hiszen egyszerre látható innen a Kiskörút és az Andrássy út.

Az irodák felköltöztek a felső szintre, a konferenciaterem pedig az eddigi 80 fősről 120 fősre növekedett, valamint az üvegfelületeknek köszönhetően az eddiginél transzparensebbé vált, a mobil falak jóvoltából pedig könnyedén több teremre is lehet osztani.

Munkahely és szabadidő

Az épületben sokan dolgoznak és egymás után tartják a jobbnál jobb rendezvényeket. Ezért is volt fontos, hogy az épület akkor is megteljen élettel, amikor egyébként nincsen konferencia vagy kiállítás.
Ezt az igényt elégíti ki a szintén most megnyílt Terminál Étterem és Bár, aminek belső kialakítása stílszerűen az egykori dizájnelemeket vonultatja fel.

Design Terminál
Cím:


1053 Budapest, Kálvin tér 3. (elköltözött az Erzsébet térről)
Facebook