A Nagytétényi úton fogadott minket Baracsi Katalin, hogy megmutassa az artKRAFT-ot, vagyis a hosszú évek során kiépített kis birodalmát, ahol minden kidobásra ítélt régiség és valamikor szebb időket megélt használati tárgy új életre kél. Szakmáját tekintve Kati lakberendező, aki régóta rajong az indusztriális stílusért, a funkcióját vesztett, de kreatívan újrahasznosítható tárgyakért, melyeknek történetük és lelkük van. Nem utolsósorban pedig kiabál róluk, hogy valaha, valahol nagyon hasznosak voltak. Saját gyűjteménye már kinőtte magát és szakmai szempontokra támaszkodva létrehozta az artKRAFT-ot, Budapest legegyedibb bútor és lakberendezési raktárát.


A dizájnosabbnál dizájnosabb tárgyak artKRAFT-ba

vezető útja kalandos: beszerzési túra után kerülnek a zsákmányok a raktárba, s az is lehet, hogy évekig várnak arra, hogy új lelket leheljenek beléjük. Az ötletgazda természetesen Baracsi Kati, kreatív tervei nyomán mesteremberek újítják fel, szerelik meg, egészítik ki és formálják át az elfeledett használati tárgyakat. Cél persze, hogy megőrizzék patinájukat és továbbra is büszkén viseljék az idő nyomait. Egy-egy ilyen eljárás olyan, mint egy kényeztető, szépítő kezelés egy korosodó hölgynek. Nem kell ráncfelvarrás és az, hogy 20 évet letagadhasson, csupán a vele született szépséget kell kicsit kipolírozni. Az artKRAFT-ban biztosan nem futsz bele replikákba, réginek beállított, frissen vásárolt cuccokba. Ez nem az a hely.

Ami viszont garantált, hogy órákig fogsz tipródni azon, hogy mi az, amit nem viszel haza. Tényleg nagyon széles a szelekció, 1901-es pesti divatlap, fodrászati búrából átalakított lámpa, új életre kelt kávédaráló, vegyianyag tárolóból visszamaradt robbanásbiztos lámpák, régi malomépület ablakából kreált egyedi tükör, csodásan felújított chesterfield ülőalkalmatosságok, sőt bauhaus finomságok is új gazdájukat várják a padláson.

Szerencsénk van, hogy bejelentkezés után minden különlegességet megnézhetünk, megkopogtathatunk, körüljárhatunk, még mielőtt a lakásunkba kerülne. Egyébként Kati szerint abszolút magyar szokás, hogy mindent le szeretnénk meózni, és nem “hiszünk” az internetnek. A honlapjuk nagyon profi, tételesen vannak felrakva a tárgyak, és három nyelven elérhető a weboldaluk is, hogy a külföldi vásárlók is csemegézhessenek. Ők megbíznak a webshopban látottakban.

Akadnak bőven budapesti kapcsolódási pontok is. Elég sok hagyatékkal szolgálnak az elhagyatott gyárak, üzemek, kórházak, de magángyűjteményekből is sok minden fel lett vásárolva. Így egykori pillekönnyű, fából készült gyógyszertáros fellépő, iparművész által tervezett Stühmer csokis dobozból készített lámpa, 1930-ból megmaradt tömörfa gyerekbútor, felújított, teljesen működőképes “bőrdíszműves” neon is elkápráztatott minket. A bizarr dolgok kedvelői is élvezkedhetnek: fül-orr gégész szék, fogászati fúró-lámpa és egy bezárt budapesti iskola szertárából szerzett, “hasfelmetszett” torzó sem tűnik furcsának a lerakatban.

Nem csak vendéglátósoknak vagy bolhapiac-fanoknak ajánlott és minimum egy délutános program lehet az artKRAFT. Kreatív lakásfelújítók, enteriőr fetisiszták mekkája. Vagy inkább padlása.