Arról már mi is beszámoltunk, hogy a BME környékén jóval könnyebb pénztárca- és diákbarát kocsmába botlani, mint villányi rosét kóstolni a Főzdefeszten. Ez még nem jelenti rögtön, hogy a Móricz-Petőfi híd-Szent Gellért tér szentháromságban kizárólag a zsírosdeszkával, pogácsával és üveges Kőbányaival operáló helyekre tévedhetünk lelket veszteni, mert a gasztroforradalom olyan ütemben terjed, hogy ha Sztálin elvtársék ma élnének, simán példát vehetnének róla. Mi a világproletár forradalom helyett jobban bírjuk a toronyként működő burgereket, mert finomabbak és viszonylag kevesebb vodkával is ki lehet bírni őket.

Kéznek a műveA kézműves sörök cunamija anno a Főzdefeszt nevű kedves ötlettel kezdődött, ami mostanra úgy kinőtte magát, hogy minden ősszel és tavasszal egy hétvégére olyan közlekedési fennakadást okoz, mintha Bruce Willisék már a Die Hard 6-ot forgatnák. Persze ez a mi szempontunkból egyáltalán nem baj, mert ha nincs Főzdefeszt, nem lenne Élesztő, Léhűtő, Legenda Busz, Csakajósör és úgy általában a kézműves sörös szcéna is egymásnak főzögető sörrajongók házi lerészegedéséről szólna. Szerencsére nem így alakult, és szerencsére kinőtt ebből a Bölcső bár is, ahol a kézműves sör alapvető alap.

Mert Dani, a tulajdonos már az elejétől kezdve legalább egy sörcsapot hazai kézműves megoldásoknak akart fenntartani, de a nagy sörgyárak, akikkel tárgyalt ebbe nem egyeztek bele.

Ebből egyenesen következik, hogy minden átlagos bolt polcán kapható tucatsöröket nem lehet inni a Bölcsőben: mindig van két cseh Postrizinske (450 Ft) és két kézműves sör (500 Ft), amikor ott jártunk éppen egy Rizmájer-féle (nagyon) barnát és a Legenda sörfőzde Dieseljét mérték. A kínálat olyan gyorsan változik, hogy talán már most is teljesen új lehetőségekből választhatunk, de ami kiemelkedően népszerű, akár hosszú távon is az itallap része maradhat üveges formában.

Buda BurgerNem elég az extra sörös vonal, mert itt olyan kajákkal választhatjuk el egymástól a söröket, amiket még egy fesztelenebb újhullámos étterem is megirigyelne. Innen terjedt el igazán a Bölcső híre, mert a teljesen házi készítésű összetevőkből készülő burger (1250 Ft) miatt az igazán sokat látott szakírók is teljesen padlót fogtak.

Nem véletlenül, mert kóstolás közben egy texasi tanyán nevelkedett cowboy is csak azt tudná kinyögni ízes déli akcentussal, hogy „That’s one fine burger”. A hamburgerhús pont annyi fűszert és vörös cheddar sajtot kap a nyakába, hogy még bőven kijöhessen a marha natúr íze, amin még egy leheletnyit dob a házi szósz is. Feltétként még kértünk hagymakarikákat, hogy a végeredmény úgy nézzen ki, mint a pécsi magasház. Logikátlanul órmotlannak. Egyedül a sült krumpli mellé adott ketchup nem házi történet, de kívánjuk, hogy legyen ez a Bölcső legnagyobb problémája.

Ha éppen nem burgerre éheznénk, akkor sem kell elakadnunk a sós mogyoró-chips-mikrózott melegszendvics Bermuda-háromszögben, mert Prága gulyása, a hermelin (750 Ft) ott virít az étlap tetején a hely házi készítésű ropijával (300 Ft) együtt. Az ebéd és a vacsora is lehetőség, mert a Bölcső minden hétfőn újabb heti ajánlattal jelentkezik, ami ugyanúgy hozhat magával nizzai tonhalsalátát és hátszín steaket is.

A Bölcső nem áll be egyértelműen a romkocsmatömeg mögé, de azért minden egyes szék egy Balatonhoz közeli régiségpiacról jött, mert így sokkal egyedibb a design. Ráadásul így péntek esténként nagyszüleink székeiről fordulhatunk le.

A belső téren nagyon sokat dob az egyik törzsvendég által szervezett kortárs kiállítás. Ennek nagyon egyszerű a története: egy arc, aki sokat mozog kortárs művész-körökben rendszeresen jár ide, és elkezdte zavarni, hogy csupaszak a falak. Emiatt aggatták tele a helyet Ferenczy Zsolt képeivel, ami ugyanúgy része lett a furcsán otthonos designnak, mint a darts tábla, vagy az állandóan a lábunk körül szimatoló agár, akinél kevés békésebb négylábúval találkoztunk eddig. A Bölcső nem is akar az olcsó berúgós hely lenni, de ez egyáltalán nem baj. Itt érdemes vizsgát ünnepelni, jót enni, jó sört inni és délben kipróbálni a kajákat, amik messze túllépnek a sült krumpli-rántott hús vonalon.