Nemrég megjelent Budapesten az adakozásnak egy új formája, amely amellett, hogy hatékony, a lehető legdiszkrétebb: a kezdeményezés lényege, hogy a fogyasztásunkon túl fizessünk ki még egyet, abból, amit rendeltünk, a másikat pedig majd egy rászoruló kapja meg ingyen. Az Olaszországban már vagy száz éve jól működő “felfüggesztett kávék” nálunk továbbfejlődtek, és akár már szendvicsekkel, fagyival, vagy kutyaeledellel is segíthetjük azokat, akik szorult helyzetben vannak. A mozgalomhoz egyre többen csatlakoznak.

Cafe suspensoA mozgalom eredetileg Nápolyból származik, ahol az 1900-as években már divat volt két kávét fizetni, de csak egyet inni akkor, ha az embert valamilyen szerencse érte; az extra italt egy olyan valaki kapta meg, aki arra rászorult. A helyiek ezzel a gesztussal tettek vissza valami pozitívat a karmikus körforgásba. A felfüggesztett kávé, vagyis "cafe suspenso" vásárlás az 1950-1960-as években az olaszországi gazdasági fellendülés eredményeként alábbhagyott, és nagyrészben csak a karácsonyi időszakra korlátozódott. Most viszont, hogy a gazdaság ismét kellemetlen helyzetbe került az elmúlt években, a régi szokás újra feléledt, de ezúttal útnak indult más országokba is, és úgy tűnik, hogy sok helyen a szociális szolidarítás és a jótékonyság szimbólumává vált. Néhány hete Magyarországot is elérte a hullám.

Süti, kávé, új frizura... plusz egyNálunk a mozgalomra a “+1” név illik a legjobban. A kezdeményezés továbbfejlesztett változatának egy “+1” felirattal ellátott kávé a jele, bár Budapesten nem csak kávét tehetünk függőbe; mivel a kezdeményezéshez néhány nap alatt rengeteg vállalkozás csatlakozott, így ajándékozhatunk már hajvágást, állateledelt, péksüteményt, tortaszeletet, ebédet, fagyit, de akár írószert is. Ezzel egyébként nem csak másokkal tesznek jót a helyek, de saját forgalmukat is növelik. Bár remélhetőleg a nagy érdeklődés valóban azért van, mert az emberek segíteni akarnak.A SzeZon Biokocsma tulajdonosa, aki a kávé mellé különböző vitamindús gyümölcskoktélokból és zöldségturmixokból is kínál plusz egyet elmondta, hogy a felfüggesztett termékek blokkjait egy jól látható helyen lévő üvegben tárolja, amely megkönnyíti az elszámolást. Hozzátette, hogy a rendszer közösségi kommunikáció alapú, amelyben fontos, hogy a lehetőség híre szájról szájra terjedjen a környéken. Ő maga a környékbeli hajléktalanok körében fogja elkezdeni a híresztelést, és reméli, hogy ők majd továbbadják az információt másoknak.

Az viszont kérdéses, hogy ki számít majd rászorulónak, hiszen sokan hiába azok, mégis szégyenből, vagy büszkeségből nem fogják átvenni az ajándékokat. Valószínűleg el kell majd telnie egy kis időnek, hogy ez egy ismert, működő és főleg mindennapos szokássá váljon Budapesten. Reméljük gyorsan hozzászokunk.

Ha valaki úgy érzi, hogy csatlakozna a mozgalomhoz, annak annyi a teendője, hogy ír egy e-mailt ide, és így fel tud kerülni abba az adatbázisba, amely térképpel, valamint leírásokkal együtt tartalmazza a jótékonyságra nyitott helyeket; ezután pedig már tényleg csupán annyi a feladat, hogy az üzletre ragasztott "+1" matricával várja az üzlet azokat, akik szívesen adnának, vagy esetleg szeretnének kapni valamit.

https://maps.google.com/maps/ms?msid=202035353173049216197.0004d94fa6163c054e59e&msa=0&ie=UTF8&t=m&ll=47.547799,19.106598&spn=0.522793,0.836334&output=embedA jótékonykodás hatékony formájaA kezdeményezés azért csodálatos, mert tényleg mindenkiben van szándék a jótékonykodásra, de csak kevesen bíznak benne, hogy adományuk tényleg jó helyre kerül. Az utcán kéregetőket gyakran sajnáljuk, de csak kevesen nyúlunk tényleg a zsebünkbe, hogy apróval segítsék őket, hiszen a legtöbben nem feltétlenül pénzt szeretnének adni, illetve nem az utcán szeretnék mindezt megtenni. A "+1" mozgalom erre kínál alternatívát, hiszen az adakozásnak ez a diszkrét, hatékony formája garantálja, hogy a pénzt olyan dologra költik el, amivel az adakozó is egyetért. Persze vannak hitetlenkedők, és olyanok, akik a pluszban befizetett pénzek azonnali ellopását vizionálják, hiszen a rendszer bizalmialapon működik. Sokak szerint pedig pont ez benne a szép.