Van két nagyon helyes lengyel lány, akik öt-hat év alatt tökéletesen megtanultak magyarul, és úgy döntöttek, egy darabig mindenképpen maradnak is Budapesten. Szerencsére a tervet egy olyan szendvicsező hellyel is nyomatékosították, ahol saját kezűleg sütik a kenyeret, folyamatosan változnak a feltét-kombinációk, és a harapnivalókat alig két hónap alatt úgy megszerették a vendégek, hogy a két barátnő alig győzi a szelést, kenés, aprítást. Mi is megkóstoltuk a mennivalókat. Menők.

Kovászos alapokA Mennivaló szendvicsei attól annyira kapósak, hogy nincsenek túlbonyolítva, de nagyszerűek. A kenyerek több éves otthoni kísérletezés tapasztalatával, helyben, az üzlet emeletén készülnek el. A lányok csak egyféle, magas tápértékű lisztkeverékből készült, mindenféle magokkal kevert, kovászos verziót csinálnak, amelynek gyúrás után összesen hét óra pihenésre van szüksége, mielőtt sütőbe kerül. Minden nap friss vekniket szelnek a pultba, annak ellenére, hogy a kovászos kenyér sokkal tovább marad finom, puha állagú.

A feltétek közül jelenleg a sült cékla, a feta sajt, a sonka, a lengyel kolbászkrém a legnépszerűbbek, illetve a bacon, és ezek egészen meglepő kombinációira is nyitottak a vevők. Egy-két lengyel húsárutól eltekintve, az alapanyagok lisztmentes része is a budapesti piacok kínálatát tükrözi. Vannak kóstoló falatkák is, hogy semmiképpen ne nyúljunk mellé akkor sem, ha csak egyetlen kicsi (340 forint) vagy nagy (400 forint) szendvicset veszünk.

Elvitelre, nem sietveA Mennivalóban azért annyira nem kötelez a név, mint ahogyan azt esetleg kívülről jósolnánk, hiszen van egy kis pult - hangulat meg végképp - ahhoz is, hogy helyben együnk. Mégis jellemzőbb az, hogy a közelből érkező reggelire-ebédre-uzsonnára éhes vevők inkább elviszik a kis papírtasakba csomagolt szendvicseket.

Ez az információ viszont senkit ne tévesszen meg: a törzsvendégek nagyon szívesen maradnak pár mondat erejéig azután is, hogy a napi betevő egy része már a kezükben van. A lányok ennek nagyobb forgalom esetén is örülnek, elnézve őket nehéz is lenne meggyőzni minket az ellenkezőjéről, hiszen ritka az ilyen kedves kiszolgálás a hasonló profilú üzletek között.

Szendvics köretHa már mennivaló, természetesen van kávé elvitelre (300-370 forint), a szinte már kötelező Cserpes joghurt (270 forint), illetve bio gyümölcslevek (320 forint) is, amelyek közül néhány a turmixokkal is felvehetné a versenyt rost ügyében. Különlegességnek számít az úgynevezett granola, amely mézzel pirított magvakat (például: mandula, dió, napraforgó, zab) és aszalt gyümölcsöket takar (300 forint/pohár). És ha már sütésről (is) szó van, természetes a minimum kétféle házi süti is.

Van rossz hír is: a kenyereket – bár sokan küzdenek érte – egyelőre nem lehet egészben megvásárolni. Ez viszont cserébe azt is jelenti, hogy minden szendvicsünk mellé biztosan jár majd két kedves mosoly is. Mennivaló!


Cím:

1085 Budapest, Üllői út 30.
Nyitvatartás: H-P: 07:15-16:00
Facebook