WLB: Mesterséged címere?

Szőke Gáspár:

Festőművész szakon
végeztem 2009-ben, előtte pedig művészeti szakközépiskolába jártam, így nem volt kérdéses, hogy mivel fogok foglalkozni. Jelenleg a Kisképzőben tanítok, néha kiállítok, és a Juhász Balázzsal kialakított munkakapcsolat keretein belül több művészeti ágban – jelmeztervezés, vizuális megjelenítés, videó, animációs filmek, dekorálás – is aktív vagyok. Ezen kívül van a rap, ami nagyjából 3-4 éve került komolyabban a képbe, és tavaly össze is jött egy album.
WLB: Hogyan definiálnád a saját stílusodat, mi az, ami egyedivé teszi?
Szőke Gáspár:

Amikor festek, a geometrikus, absztrakt témákat részesítem előnyben, illetve a színekkel is variálok. Szerintem ez a tiszta festészet, a médium legegyszerűbb összetevői érdekelnek – színek, formák és kontrasztok. A tervezőgrafikai feladatokat főleg Paintben és Photoshopban oldom meg, és néha klasszikus, Marveles szuperhősöket is rajzolok. Összességében az a lényeg, hogy amit alkotok, az könnyed, oldott legyen.

WLB: Hol találkozhatunk az alkotásaiddal?

Szőke Gáspár:

Pont most zárt be a kiállításom, de június 6-án nyílik az új a Kartonban, ezt Juhász Balázzsal és Kemény Györggyel közösen csináljuk. Emellett lesz egy színdarabunk a Mu Színházban május 31-én, az Ö-Univerzum – Björd fatelepe, amit az öcsémékkel közösen találtunk ki, és egy párhuzamos valóságban játszódik, a szereplői pedig főként szuperképességekkel felszerelt űrlények.

WLB: Min dolgozol mostanában?
Szőke Gáspár:

Leginkább a színdarabon – jelmezeket készítünk, dolgozunk a vetített háttereken, valamint a színészi feladatokat is mi fogjuk ellátni, és az is igényel némi felkészülést.

WLB: Hogyan jellemeznéd Budapestet?

Szőke Gáspár:

Nagyon szeretem, a kedvenc városom. Most épp Budán élek, de laktam már Pesten is. Tetszik, ahogy a Duna kettészeli Budapestet, és két teljesen más arculatot ad a két városrésznek. Könnyen utazható, akárhonnan akárhová el lehet jutni, és a kis távolságok élhetővé teszik. Nagy a pörgés, sorra nyílnak a helyek, így szerencsére van miből válogatni, ráadásul bárhová mész, ismerősökkel találkozol. Szerintem az, hogy élhetőnek tartjuk-e Budapestet, csupán hozzáállás kérdése, hiszen olyan lesz a város, amilyenné tesszük.

WLB: Van kedvenc helyed a városban?

Szőke Gáspár:

Kedvenc helyet így hirtelen nem tudnék mondani, de nagyon szeretem például a Szabadság hidat és a Gellért fürdő szecessziós épületét.

WLB: Ha a városban szeretnél elbújni a város elől, hová mész?
Szőke Gáspár:

Nem szeretek kiszakadni a mindennapokból, de ha mégis ez a cél, akkor otthon maradok. Viszont két nap után már hiányzik a város pezsgése,tehát ezt próbálom elkerülni.

Budapesten jókat lehet kirándulni, itt van mindjárt a Margitsziget, de mondhatnám akár a Múzeumkertet is, nincs hiány nyugis helyekből.

WLB: Mik a terveid a közeljövőre nézve?

Szőke Gáspár:

Ha letudtam a dolgaimat – kiállítás, tanári teendők – szeretnék nyaralni pár hetet. Ha kipihentem magam, egy óvodafestést fogok levezényelni a tanítványaimnak, és jó lenne fellépni egy-két fesztiválon.

Címkék