A biciklizés egy egyre népszerűbb, ma már nem feltétlenül szezonális tevékenység Budapesten, melynek varázsa a fenntartható fejlődést elősegítő, egészségmegőrző és költéséghatékony tulajdonságaiban rejlik.Ma már a nagyvárosok nem tudják figyelmen kívül hagyni az egyre növekvő kerékpáros forgalmat, és nagyon bölcsen inkább befogadják azt, illetve kiépítik nekik a szükséges infrastruktúrát. Kicsit belenéztünk a budapesti biciklis közlekedésbe.

Kerékpárút kisokosA hivatalos definíció szerint a kerékpárút: „A közúti forgalom által használt felületektől a kerékpáros közlekedés céljára elkülönített út, amelyen csak kerékpárosok és korlátozott körülmények között (20 km/h-nál kisebb sebességgel) segédmotoros kerékpárok közlekedhetnek. A kerékpárutat a kezdeténél, illetve minden szilárd burkolatú út keresztezése után a „Kerékpárút” jelzőtábla, végénél a „Kerékpárút vége” jelzi.”

Budapesten többféle kerékpárút létezik. Van önálló "kerékpárút", amely a közút egyik oldalán két irányba, vagy az út két oldalán, az autóforgalomnak megfelelő egy-egy irányba tereli a bicikliforgalmat; "kerékpársáv", amelyet az úttest felületén alakítottak ki a két keréken közlekedők számára. Ezeken túl van az "elválasztott és elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút", ami azt jelenti, hogy a járdán alakítanak ki a biciklisek számára közlekedési lehetőséget. Ezeknek a közös tulajdonsága, hogy sárga csíkkal, illetve táblával jelölik őket.


Ezektől egy kicsit eltér a "kijelölt kerékpáros útvonal", amely például gyakran megegyezik a buszsávval.
Budapesten körülbelül 190 km kijelölt kerékpáros útvonal van, amiből nagyjából 45 km kis-forgalmú úttesten kijelölt út, úgy 10 km kijelölt kerékpársáv, 65 km önálló kerékpárút, 50 km osztott gyalog-és kerékpárút, és 25 km osztatlan gyalog- és kerékpárút.

A szabályokA biciklisekre rengeteg féle szabály vonatkozik; ha kijelölt bicikliúton közlekednek azért, ha pedig nincs a közeben bicikliút, akkor azért.

A bicikliket fel kell szerelni előre fehéren-, hátra pedig pirosan világító lámpákkal. Ezek elektromos kapcsolásának olyannak kell lennie, hogy azokat egyszerre lehessen működtetni. A lámpáknak az úttesttől számítva 35, illetve 90 centi közötti magasságban kell lenniük.

Ezen kívül a bringákat fel kell szerelni legalább az első keréken egy mindkét irányba világító borostyán színű fényvisszaverővel; valamint a biciklinek rendelkezni kell két, egymástól függetlenül működtethető fékkel is.

Meglepő de igaz, hogy a csengő sem opcionális, hanem kötelező.

Ezeken kívül ajánlott még a fényvisszaverő öltözék használata (lakott területen kívül és éjszaka kötelező), és a sisak (lakott területen kívül).

A kerékpárutak használata egyébként kötelező, ha van rá lehetőség, ha pedig nincs, akkor az osztatlan gyalog- és kerékpárutat, vagyis a járdát lehet használni a következő módon: legfeljebb 10 km/óra sebességgel haladhat a biciklis és egy kicsit sem zavarhatja meg a gyalogosokat.

Bizonyos városi legendákkal ellentétben egyébként tilos biciklizni sétálóutcákban, ha csak nincs kint erre vonatkozó tábla.Ajánlott bicikliutak BudapestenSajnos alapvetően nem mondhatjuk, hogy mindenhova el lehet jutni biciklivel, bár az utóbbi időben felgyorsult a fejlődés. A végcél terészetesen az lenne, hogy biztonságosan el lehessen jutni bármely “A” pontból bármely “B” pontba két keréken zavartalanul, de valószínüleg erre még egy kicsit várni kell. Az elmúlt években viszont sok fontos bringaút épült, amely sokat változtatott a biciklisekhez való hozzáálláson, és megkönnyítette a kerékpárosok életét: ilyenek például a XVII. kerületi, a III. kerületi, a Kőbánya környéki és a XXI. kerületibicikliutak.

Az Andrássy úton 2012-ben 1 km hosszan épült bicikliút rendhagyó módon nem a járdához közel, hanem eggyel beljebb, a parkoló autók mellett épült ki. Ez azért volt jó, mert mind a jobbra kanyarodó autóktól, mind pedig az anyósülésről kiszállóktól veszélyben voltak a bringások, ez a megoldás viszont minden szempontból megfelel az európai sztenderdnek. Jelenleg ez az egyik "legfejlettebb" bicikliút Budapesten. Azért is nagyon jó ez, mert a Parlamenttől a Kossuth téri bicikliúton keresztül közvetlenül rácsatlakozhatunk erre, végigmehetünk egészen a Hősök teréig és eljuthatunk a Városligetbe, ami egy igazi bringaparadicsom.

Hasonló található a Kiskörúton is 2011. óta, ami azért nagyon fontos, mert rávilágított arra, hogy egy viszonylag forgalmas útszakaszon is tökéletesen jól meg tudnak férni egymás mellett az autósok és a biciklisek abban az esetben, ha a megfelelő infrastruktúra van kiépítve. Ez egyébként egy kétsávos bicikliút, lámpákkal ellátva, ami Dániában mindennapos, nálunk viszont unikumnak számít. Ez egyébként közvetlen kapcsolatban van a Bajcsy-Zsilinszky úton lévő bicikliúttal, illetve az Andrássy úttal, a másik irányba pedig egészen a Kálvin térig elmegy, ahonnan már gyerekjáték átjutni a budai oldalra. Ez az útvonal tökéletes belvárosi biciklitúra.

Emellett még a Thököly úton kiépített bringaút is kifejezetten fontos volt, hiszen 2009-ben teljes mértékben előremutatónak számított.

Szerencsére a város legfestőibb dunaparti része is végig fel van szerelve bicikliúttal, ami egyébként a az európai EuroVelo bicikliúthoz is tartozik. Sajnos egyes részei nem túl jó minőségűek, és fokozottan kell figyelni (a gyalogosokra is), szerencsére azért mégis jól használható az Árpád hídtól egészen a Kopaszi-gátig, keresztül a Bem rakparton, és a Várkertrakparton. Erről az útról akár kitérőt is tehetünk a Margitszigetre, ahol szintén nagyon jól lehet tekerni.

A biciklis útvonalak megtervezéséhez egyébként a fővinform bicklis úthálózat térképe, ileltve az utvonalterv.hu kerékpáros opciója adhat némi segítséget.A múltbanA bicikliút egyébként Budapesten nem számít új dolognak. 1937-ben a Petőfi híd (akkor Horthy Miklós híd) minkét oldalán szintkülönbséggel elkülönített bicikliút vezetett, épp úgy, ahogy az Árpád hídon és a Kerepesi úton is. Ezeket valmiért idővel megszüntették.

Most már csak egy bicikli kell és indulhatunk! Nézz el a Pop-up bringa boltba!