Az elmúlt egy évben keresnünk sem kellett azokat a nemzetközi lapokban megjelent cikkeket, amelyek Budapestet dicsérik. Külföldi újságírók hada fogta magát, hogy olyan oldalról világítsa meg a várost, ahonnan ritkábban látja az, aki itt éli a mindennapjait. A felfedezések rendszeres publikációjának viszont annál inkább örül bárki, így nem csoda, hogy a Magyar Turizmus Zrt.  tanulmányutak formájában is támogatja a Budapestet némileg szubjektívan népszerűsítő cikkek megjelenését. Szemezgettünk.

Celeblét

David Whitley újságíró 2011 novemberében járt Budapesten, aminek már a negyedik élmény alapú lenyomata jelent meg az Egyesült Királyság legnagyobb példányszámban megjelent lapjában, a The Sun-ban. Más kontextus, de hasonlóan nagy elismerés, hogy az Öböl-menti országok meghatározó turisztikai szaklapja, a Travel Trendz 2012 áprilisában „Európa Paradicsomaként” mutatta be Budapestet, a július-augusztusi lapszám pedig a kontinens egyik legvibrálóbb városaként jellemezte.

A National Geographic Traveler neve biztosan mindenkinek ismerősebben cseng, a 80.000 példányban megjelent idei január-februári száma hét oldalon keresztül ajánlja Budapestet. A cikket Adrian Philips írta, aki már többször publikált a magyar fővárosról és a Bradt Budapest Travel Guide is az ő szerzői munkásságát dicséri.
Napos oldalBrazil utazókat csábított Budapestre a Meio Norte című lap életmóddal foglalkozó melléklete is. Az összeállítás egy tanulmányútnak az eredménye, melynek során a Magyar Turizmus Zrt.

brazil médiaszakembereket látott vendégül. Az észak-brazil régió népszerű lapja már egyik mellékletének címlapján is felhívta a figyelmet Budapestre mint „gyógyfürdő fővárosra”, úgyhogy biztos örömzteli lesz, ha a fülükbe jut, hogy megnyílt a Casabrasil.
A rejtett kincsek ma már nem csak azokat érdeklik, akik a rutin köröknek köszönhetően a felszín nevezetességeit már jól ismerik. Egyre népszerűbbek a turisták körében is az underground séták, az alternatív városnézések és az is, hogy a talált furcsaságokra felhívják a figyelmet.
A 141 millió látogatót számláló Spiegel OnlineEurópa legjobb fürdőiről készített összeállítást, melyben sorra veszi a népszerű fürdővárosokat, első helyen bemutatva a Budapest gazdagságát.
Az amerikai Luxury Travel Magazine legutóbbi számában a Dunai hajózást és Budapestet dicsérik. A gazdagon illusztrált cikkben az író kiemeli Budapest látnivalóit és a magyar vendéglátás felkészültségét is a prémium utasok fogadására.Megéri!

Emlékeztek még Steve NolanDailymailben közölt cikkére? Ez volt az az írás, amely annak a kutatásnak az eredményeit összegzi, melyben a világ huszonöt fővárosát hasonlították össze olyan szempontból, hogy mennyibe kerül egy átlagos pár napos kiruccanás. A kutatás tizenkét szinte kötelező elemet vett sorra, melyek elengedhetetlenek a nyaralás során. Budapest árszínvonala győzött, Koppenhága bizonyult a leghúzósabbnak. Az legkedvezőbb árakkal hódító légitársaság, a Ryanair ezzel szinkronban “Spotlight on Budapest” címmel, tizenegy oldalas cikket jelentetett meg augusztusban fedélzeti magazinjában.


A hollandiai Spits lapot is megihlették az egyre népszerűnn közép-európai fővárosok, összehasonlító riportot közölt Budapestről,

Prágáról és Bécsről, amelyben egyértelműen a magyar város nyert gasztronómia, hangulat, éjszakai élet és ár-érték arány tekintetében.

Ha szeretnél többet megtudni Budapestről, új cikk soruzatunkban a város ikonikus helyeről olvashatsz, mint például a Parlament, a Szent István Bazilika, a Citadella és a Hősök tere.