Nemrég jártunk a Prezi régi irodájában, hogy megkérdezzük Alyssat, mi a véleménye új otthonáról, Budapestről. Most azért mentünk el a cég új irodájába, hogy mi kapjunk betekintést abba a világba, amiről eddig egyetlen kép alapján gondoltuk azt, hogy remek. Tényleg az, és nem (csak) azért szerettünk bele, mert szép. Inkább amiatt, hogy a már kész és az itt dolgozók ötletei alapján folyamatosan alakuló részletek is azt célozzák meg, hogy jó legyen itt. Egyszerűen; jó.

ÖtletszexA Nagymező utca 56.
szám alatt lévő hatalmas irodaház harmadik emeletén lévő bisztróból indultunk, miután meghallgattuk Somlai-Fischer Ádám Szabolcs, építész- társalapító "prezentációját". Ezután végképp nem maradt kétségünk afelől, hogy a Prezi megint nagyot álmodik, de továbbra is olyan módon, hogy az emberek, az ötletek, a kreativitás és a minőség tapasztják össze az építőköveket.

Mindebben a Minusplus designcsoport volt az iroda segítségére, akiknek legutóbbi munkájuk között szerepel például a nemrég nyitott the bigfish is. A kövek leginkább fából készülnek, világos környezetbe kerülnek; okos elosztásban, ügyelve arra, hogy kellő nagyságú teret keretezzenek a közös- és az önálló munka számára egyaránt.

Lesz például majd Ötletszex elnevezésű workshopoknak, konferenciáknak, előadásoknak otthont adó terem is, ahol mindenki az előadóhoz közel foglalhat majd helyet, hogy bármikor leugorhasson vállat veregetni, illetve néhány udvarias kiegészítést tenni. Bátran.

Építészet-idegen, szoftverbarátEddig minden évben megkétszereződött a Prezi dolgozók létszáma, ezzel a tendenciával pedig már érdemes előre számolni tér szempontból is. Jelenleg körülbelül 120 fő dolgozik összesen 2400 m²-en, egy asztallal, egy székkel és rengeteg közös térrel és elvonulási lehetőséggel. A tér mellett, a fény az egyik legfontosabb tényező, ami pedig építészeti szempontból talán a legnagyobb kihívás, az a kreált meglepetések létrehozása.

A meghökkentő részletek egyrészt organikusan alakulnak – „falfirkák”, a meeting szobák és a „saját zóna” dekorálása nyomán, de vannak előre kitervelt megoldások is. Ilyen például az úgynevezett Cabinets of Curiosity-k (Kíváncsiság kabinok) elhelyezése, amelyekbe talált vagy épp személyes tárgyakat tesznek majd.

Már a növényekkel elválasztott asztalokon is ámulatba estünk, úgyhogy ezek a kincsesdobozok lehet, hogy végképp feledtetik majd mindenkivel, aki itt jár, hogy valójában egy munkahelyen van.
Ilyen az, ha egy egykori kommunikációs palota teljes vércserében részesül, és a keringés szerkezetét úgy alakítják ki, hogy közben folyamatosan új irányokat keresnek. Kíváncsian.

RollerfókuszNem vicc, hogy van akkora tér, hogy megéri benne rollerrel közlekedni, és az meg végképp komolyan lett véve, hogy az irodát ismét (a Károly körút után) a belvárosba tették, hiszen a Prezisek nagy többsége két keréken utazik. Azért ez a felállás, a budai hegyekben mondjuk jóval problémásabb lenne, bár zuhanyozni és kényelmesen átöltözni is lehet a biciklitároló szomszédságában. Azok után, hogy megtudtuk; az egyik magasított, műfűvel puhított pihenő részleg alatti „csendes kuckóban” hamarosan a friss levegő áramlás is meg lesz oldva, ez egészen magától értetődőnek tűnik.

Olyan hely ez, ahol nem zavaró a rendetlenség, tetszik az átmenetiség és meghatározóak az elsőre talán nem is fontos dolgok. Lányok, fiúk, kutyák, gyerekek, gépek, színek, mozgás, figyelem és ötletek – így töltődik az új Prezi iroda.