Akik messze élnek a nyolcadik kerülettől, leginkább az esti-éjszakai Krúdy utca hangulatot ismerik. Bár a nappali egészen más, de a környék szépséghibáival együtt ugyanúgy szerethető; nem véletlenül döntött úgy a Portéka megálmodója, hogy éppen itt nyitja meg üzletét. A lokációnál persze mindvégig sokkal fontosabb volt, hogy mit kínál majd a Horánszky utcai bolt: kizárólag magyar termékeket lehet itt kapni, a polcokon viszont Róth Anikó grafikáitól a szilvapálinkás csokoládéig, sok kincset megtalálhatunk.És ez még csak a kezdet.

Apró változások, nagy átalakulás
A városban egyre több helyen lehet már kapni olyan kézműves magyar termékeket, amelyeket korábban csak időszakos vásárokon tudtunk beszerezni. Ezeknek a boltoknak az eloszlása viszont egyáltalán nem eredményez teljes lefedettséget, így minden új képviselőnek, pláne egy nyolcadik kerületi szereplőnek nagyon lehet örülni.

A Portéka alapvető célja volt, hogy minőségi termékeket kínáljon, jól ismert forrásból, megfizethető áron, kedves környezetben. Utóbbiak egyből szemet szúrnak, az alapos árubeszerzésre pedig néhány olyan sztoriból könnyen következtethetünk, melyeket Aranka, a bolt tulajdonosa mellékesen elárult nekünk.

Visszanyert történetek
Volt idő, hogy a termékeket akarattal sem lehetett elkülöníteni saját történetüktől. Pontosabban attól, hogy ki, milyen feltételek mellett, milyen motivációval, kikkel együtt készítette az egyes árut. Ma ahhoz kell akarat, hogy mindaz, amit megeszünk, megiszunk, magunkra veszünk, illetve magunk köré teszünk történetekhez és ne csupán gyártási folyamatokhoz kapcsolódjanak.
A Portékában kapható gyógyteáknak, a lekvárok csomagolásának, a kézműves nyakláncoknak egytől-egyik személyes vonzata is van a minőségi megvalósítás mellett. Ezt a hozzáállást tartotta szem előtt Nemes Péter grafikai koncepciója is, melynek lenyomata teljes összhangban képes működni az üzlet kínálatával.

Aszalvány, házi keksz, csoki bánya
Mikor Arankánál jártunk éppen új áru érkezett: aszalt gyümölcsből készített hajszálvékony lapokból álló tekercsek, amiket néha még kívánság tölcsérhez hasonló módon tele is tömnek finomságokkal. Ez a legújabb szerzemény, de folyamatosan csatlakoznak élelmiszereket és kézműves termékeket készítő emberek a bolthoz, így a helyi termékeket népszerűsítő misszióhoz is. Szántó Tibor forró csokijait például bármikor beszerezhetjük; nyárra pedig kézműves fagyi ígéretet is kaptunk a házi kekszek mellé.
Nem semmi portéka.

Ha szereted az aranyos kis kiegészítőket, legyen neked is Lokalwear-es nyakláncod vagy fülbevalód.

UPDATEA Portéka üzlete 2018 elején bezárt, de a webshop továbbra is működik.