A boros összeállításban az a jó, hogy minden részben el lehet mondani, hogy a bor jó. Kiváltképp a magyarok. A kezdetek kezdetén azt írtuk, nagyjából igaz, ha egy boltban nem kell lehajolnunk a „palackért” (itt: műanyag flakon), jó nyomon vagyunk. Persze nem kell egetverő összegeket költeni a jó borokért, egy fontos csak, a pancsolt bort szádra ne vedd! Jó nekünk, minőségi borokban élen vagyunk.

A fejesek azt mondják, az étkezés bor nélkül, olyan mint nap napfény nélkül. Ez könnyen érthető hasonlat, és a kliséillat ellenére van benne valami. Bár legtöbbször esténként fogyasztunk alkoholt, jöjjön pár példa arra az esetre, ha ebédhez/vacsorához is megjönne a kedv. Míg étkezés előtt a könnyed, laza megoldások segítik a kedvező étvágyat, étkezés közben olyan borokat érdemes választani, amik nem harsogják túl az épp aktuális fogást, például egy jó minőségű rosé vagy száraz pezsgő. Desszertekhez a nevével sejtető desszertborok dukálnak a leginkább, levesekhez, világos húsokhoz fehéret, testesebb magyar falatokhoz, sajtokhoz pedig vöröset válasszunk. Persze, mindenki úgy issza, ahogy szeretné, választék van bőven.

Sorozatunkban a jó bor nevében fiatal (juni)borászok pincéit és régióit ugráljuk körbe, hogy megnézzük náluk mi a helyzet.
Elsőként voltunk a Balatonon
Figula Misinél és Egerben
Gál Titi képviseletében, második körbenTokaj és Kunság volt soron Kardos Gáborral és Frittmann Petivel, most jöjjön hát Sopron és a Pfneiszl lányok, Mór és mindenki Miklós Csabija.
SopronHa Sopron, akkor kékfrankos. Az Alpok-lába, Fertő-tó, Sopron-Vasi síkság vonzáskörzetben elterülő Soproni borvidék az egyik legtörténelmibb az országban. Itt anno már a kelták is munkálkodtak, és a rómaiak is láttak fantáziát a Scarbantia fedőnéven futó város adottságaiban. A régió kereskedelmi kapcsolatai a országhatárokon túlnyúltak, és míg máshol vincellérek, vincerek foglalkoztak a szőlővel, itt (az eredendően német ajkú gazdákat jelölő) ponchichterek a szakemberek. A város egyik legérdekesebb szokása, hogy (más borvidékekkel ellentétben) a pincéket nem a szőlőkbe, hanem a városban, saját házaik alá építették. A lényeg tehát közel volt.
Sopron 1987-ben megkapta a szőlő és bor városa címet a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivataltól, 2000-től pedig becsatlakozott a kőszegi körzet is. Azóta pedig jönnek a jó borok, főleg vörösek, ahogy a borászcsaládból jövő nagyobbik Pfneiszl lány, Birgit mondaná: a Fertő-tő hatására itt gyönyörű, stilisztikai borok születnek.

Pfneiszl Birgit és Katrin (Pfneiszl pincészet)
Milyen lenne egy ideális budapesti napod?

Pfneiszl lányok: Brunch-ebéd-vacsora, DiVino.
Fehér vagy vörös?
Birgit & Katrin: Vörös!
Melyik az a bor, amelyik szerinted a legtöbb ételhez passzol?
Birgit & Katrin: Kékfrankos.
Miből ismerhető fel a borod, mit mondanál?
B:
Sopron, egy palackban.

Hagyományos/modern technika? Át kell-e alakulni a fejlődés érdekében?
B: Hagyomány. Avagy a kevesebb néha több.
A régió ki-ne-hagyd bora?
K: A Kékfrankos 3 arca, vagyis a Pfneiszl lányok kékfrankosai, részünkről. Klasszik vonalon: Újra együtt Kékfrankos, prémiumban: a Kékfrankos Smoke on the lake | Füst a tavon bort, high class kategóriában pedig a Mesés Vidék Kékfrankos.
További tervek?
K: Nem beszélünk tervekről, megvalósítjuk!
Mitől lesz a fiatalok számára izgalmas a borfogyasztás?
B: A borok mögötti történetekkel...
Habzóbor (prosecco)?
Birgit & Katrin: Bármikor, bárhol jöhet.
K: Testvérem megajándékozott egy saját gyöngyözőborral (vagyis a mi Sparkelinánkkal) érettségimre 2006-ban, ami felkeltette bennem a kíváncsiságot és szeretetet a borok felé... azt hiszem, egyből eldőlt, mivel foglalkozom tovább. Fiatalok borfogyasztási szokásai, rozéfröccs-láz? Az új sör? Van-e tovább?
B: A habzóbor. Azok a fiatal borfogyasztók, akik se fröccsöt, se sört nem szeretnének fogyasztani, szívesen isszák például a Sparkelinát szívószállal, mi ezt látjuk.

Hol adjátok el a legtöbb bort?
K: Főpiacunk Magyarország, de külföldön is sok helyen bele lehet futni a borainkba, mint például az USA, Svédország, Dánia, Belgium, Hollandia, Anglia, Franciaország, Németország és Ausztria. Ennek nagyon örülünk. Itt is sok bor van, olcsón lehet minőségi italokat venni, mégsincs akkora borkultúra, mint a franciáknál, akik napi szinten isznak és ismerik a fajtákat, ízeket. Pedig mi is bornemzet lennénk. Ennek mi az oka? K: Mi magyarok értékeljük a jó bort! Úgyhogy egy jó pohár bor jobb, mint több rossz pohár… Itt is sok bor van, olcsón lehet minőségi italokat venni, mégsincs akkora borkultúra, mint a franciáknál, akik napi szinten isznak és ismerik a fajtákat, ízeket. Pedig mi is bornemzet lennénk. Ennek mi az oka?
K: Mi magyarok értékeljük a jó bort! Úgyhogy egy jó pohár bor jobb, mint több rossz pohár…MórMórban az elsődleges izgalom pesti szemmel, hogy közel van. Kis utazás és máris festői környezetben lehet kirándulni és jobbnál jobb bórkostolókra járni (a Junibor is rendszeresen szervez ide, tavasszal, nyáron remek időtöltés).

Móron vagy esik az eső, fúj a szél, vagy harangoznak, az Ezerjó utca 3. szám alatt található Miklós pincében legalábbis így mondják. Itt mindig meghatározó szerepet játszott a szőlő-és bortermelés, alapvetően pedig fehérborokban erősek. Ha Mór, akkor Ezerjó, Leányka, Tramini, Zöldveltelini, Rizlingszilváni, és Chardonnay. Egy szó mint száz, Mór ezerjó.

Miklós Csabi (miklóscsabi pincéje)Milyen lenne egy ideális budapesti napod?

Erre majdnem azt válaszoltam, hogy vidéken kezdődne. Egy kis sport, fallabda, fürdő, aztán egy szép teraszon egy ebéd, szabadtéri színpad (Városmajor, Margitsziget például) és több mint valószínű, utána egy szép vacsora egy fedett helyen, például a Tigrisben.
Fehér vagy vörös?
Ebben a sorrendben. Sok-sok fehér és egy picivel kevesebb vörös. Mert azoknak a világában én még nem érzem magam annyira otthonosan, és egyértelműen móri révén inkább a fehér borok.
Melyik az a bor, amelyik szerinted a legtöbb ételhez passzol?
Mi az ezerjóban hiszünk, egy nagyon sokoldalú fajta. Legyen az hús, zöldség, sajt, tészta, akkor mindenképpen az ezerjót mondanám. És a Nyilván Ezerjót mondanám. Ismered?
Miből ismerhető fel a borod, mit mondanál?
Hm, hát, jófejek a boraim. Közvetlenek a borok, fiatalosak, nagyon emberléptékűek, talán trendik, színesek. A Füligéren például a barátaim karikatúrái vannak.

Hagyományos/modern technika? Át kell-e alakulni a fejlődés érdekében?
Termelésben és szőlőkészítésben egyértelműen a hagyományokat tiszteljük és tartjuk szem előtt, viszont mivel egy nagyon piaci környezetben vagyunk, éppen ezért a piacosításnál már mindenféle modern, trendi tényezőt alkalmazunk, legyen ez csomagolás, legyen ez kommunikáció.
A régió ki-ne-hagyd bora?
Csak az ízéért Ezerjó. Nagyon jó minőségű alapanyagból készült ezerjó Mór-Csóka dülőn, nekem ez a kedvenc dűlöm.

További tervek?
Nekünk 2009-ben volt előszőr Roger Mór borunk, tavaly volt először Demi Mór borunk, Marylin Mórunk, idén pedig a terveink között szerepel a Gimme Mór. Az egy zöldveltelini lesz.

Mitől lesz a fiatalok számára izgalmas a borfogyasztás?
Attól, hogy közösségformáló. Olyan alakokkal tudsz kapcsolatba kerülni, akikkel nem biztos, hogy amúgy össze tudnál melegedni. Szerintem trendi ma érteni a borokhoz, kirándulni menni csapatokkal. Olyan mikrovilág a bor, ami mindig hangulatos, természetközeli, és mindig színvonalas környezetben van.

Habzóbor (prosecco)?
Egyértelmű, nekem is van. Nálam az lesz a neve, hogy macsó fröccs.
Fiatalok borfogyasztási szokásai, rozéfröccs-láz? Az új sör? Van-e tovább?
Konkrétan szerintem a jövőbe mutat a habzóbor kérdés. Imádok fröccsözni, de egy tyúklépéssel előttünk lesz a habzóborozás.

Hol adjátok el a legtöbb bort?
Belváros, főváros, a DiVinoban, fesztivál teraszokon. Itt is sok bor van, olcsón lehet minőségi italokat venni, mégsincs akkora borkultúra, mint a franciáknál, akik napi szinten isznak és ismerik a fajtákat, ízeket. Pedig mi is bornemzet lennénk.
Ennek mi az oka?
Nálunk zéró tolerancia van, ezzel nehéz mit kezdeni. Viszont én amondó vagyok, egyre jobb irányba halad a borkultúra, illetve a borfogyasztási szokásaink, mert egyre rendszeresebben, egyre jobb minőségű borokat fogyasztunk.
Egyre jobban tisztában vagyunk a borvidékekkel, fajtákkal, termelőkkel, és már kifejezetten tudunk koncentrálni évjáratokra, dűlökre is. Szerintem nagyon jó irányban haladunk. Mi egy nagyon színes színfolt vagyunk a borászati térképen.
Mit gondolsz, mi az, ami leginkább megkülönbözteti a saját régiód borait a sopronitól?
Nagyon jó borvidéknek tartom. Nekik van egy Fertő-tavuk, ami egy hatalmas fiziografikai tényező, ami nekünk a Vértes, illetve a dülői. Soprontól az különböztet meg minket, hogy a mi víztornyunk egy kicsit kisebb, viszont a Vértesünk magasabb. Náluk ponchichterek vannak, nekünk vincereink. Ha Sopron, kékfrankos, ha Mór, ezerjó.