Emlékszünk még a Kecskeméti utcában, az ELTE jogi karának vonzáskörzetében működött Lila Körte Café dizájncukrászdára? A szeptemberben bezárt sütemény-mennyország helyén remek új koncepcióval jelentkezett az elmúlt év utolsó napjaiban a SonkaArcok nevet viselő étterem, vagy saját ars poeticájukat idézve: bárkonyha. Lássuk, miben áll ez a fogalom!

Gasztrobáron innen és túlBereznay Tamás séf és Sarlós Papas Péter delikátmester elképzelése szerint a bárkonyha minden, ami jó és sonkával legalább érintőlegesen kapcsolatban áll. A reggel kilenc órakor nyitó SonkaArcok a délelőtti órákban szendvicsező gasztrobárként funkcionál, ahová beugorhatunk, hogyha egy tökéletes szelet sonkára vágyunk, némi olívabogyóval és ropogós zöld salátával a bagettünkbe. Délidőben három fogásos, a magyar szívnek és ízlelőbimbóknak igen kedves ebédmenüvel várnak, este pedig hangulatos félhomályba borulva á la carte étteremméalakulnak.

Bármikor térjünk is be hozzájuk az Egyetem téren jártunkban, egy dolog biztos: a delikátlap kínálatát bűn volna kihagyni.

Sonka, sajt, szalámiA hely valódi vonzerejét a delikát tételek jelentik, a sonkák, a különféle spanyol szalámik, az ízes sajtok itt valóban megkapják a nekik járó figyelmet, a Spanyolhonban tanult delikátmester Papas külön ezeknek szenteli magát és tudását. Az agyondicsért és –népszerűsített Serrano sonka mellett a magasabb minőséget képviselő Jamón Ibéricót is megtaláljuk, valamint megkóstolhatjuk a prémium kategóriásnak számító Jamón Ibérico Bellotta sonkát is, melynek exkluzivitása abban áll, hogy az állatot kizárólag makkon, gombán, gyógyfüveken és más természetes táplálékon nevelik.

A tökéletes, leheletnyi szeletekre szelt szárított sonkák mellé a tálra kerül egy színvonalas és változatos szalámiválogatás is, melyek közül a dióval és a fügével megspékelt külön kiemelkedik. A remek disznóságok mellé kerülnek fűszeres, karakteres sajtok is, melyek éppen csak annyira intenzív ízűek, hogy ne elnyomják a húsok ízét, hanem kellemesen társuljanak melléjük. Ezek a falatok természetesen borért kiáltanak, a SonkaArcok választékában jelenleg magyar borászatok palackjaival találkozhatunk, ezt a jövőben érdemes lesz bővíteni, hogy a változatosan összeállítható kóstolótálakhoz és a meleg fogásokhoz minél jobban párosítható nedűkkel gazdagodjon a kulináris élmény.

Spanyol-magyar barátságAz ötletes és a hely szelleméhez illően rusztikus, rajztáblára rögzített étlapon nem kizárólag az Ibériai-félsziget nevezetességei kaptak helyet, hanem a hagyományosan magyar, házi parasztkolbász, sonka, sőt lókolbász is jól megférnek a spanyol remekművekkel. Külön öröm, hogy az étlapon szereplő magyar ízlésnek oly ismerős fogások a legkevésbé sem túlbonyolítottak, hanem nemes egyszerűségükben tündökölnek. A ropogós kérgű kacsacomblilakáposztával és aszalt szilvával érkezik, a sertésszűzhöz kacsazsíros törtburgonya jár, a bőrös malacsültet pedig a zöldalmakompót mellett az örök klasszikus tepsis krumplival tálalják fel.

Első blikkre úgy tűnik, a SonkaArcoknál minden egyben van: kellemes enteriőr tejeskávé színű falakkal és sallangmentes fa bútorokkal, minőségi alapanyagokból bölcs egyszerűséggel összeállított fogások, valódi szakértelem és mindehhez csipetnyi bohémság, ami az egészet felrázza és egy egésszé kerekíti.

SonkaArcok
Cím: 1053 Budapest, Kecskeméti utca 2.