Akinek a kedvenc házimunkája a mosás, az imádni fogja a Bubbles-t. Paradoxul hangzik? Akkor nézzünk kicsit magunkba: aki mosni szeret, az pont azt szereti, hogy csak beteszi az adagot, megnyom egy gombot, majd kiveszi a friss, tiszta, illatos ruhát a gépezetből. Ha ez ilyen egyszerű, akkor miért kellene egy mosoda szolgáltatásait igénybevenni, ráadásul úgy, hogy az még önkiszolgáló is? Azzal a gyenge tippel a fejünkben indulunk útnak, hogy sokmillió tőlünk Nyugatra élő ember biztos nem téved a kényelmes, idő- és energiatakarékos megoldások terén.

Buborékos tényekA Bubbles mosodában négy mosógépet, illetve három szárítógépet használhatunk különböző űrtartalommal. Délután érkezünk, amikor éppen ezek mindegyike pihen. Vannak dupla és tripla kapacitású gépek, ami azt jelenti, hogy 11, illetve 16 kg ruhát moshatunk egyszerre. Összehasonlítva a normál mosógépekkel ez valójában több, mint kétszerese, illetve háromszorosa az otthoni adagnak.

Egy heti szennyes simán beleférne, úgyhogy azzal, hogy csak pár kilóval érkeztünk az energiatakarékos megoldást el is fojtjuk csírájában. Szerencsére mehet egybe a színes a fehérekkel, a kényes a piszkossal, a bikini a koktélruhával, csak jól kell kiválasztani az 5 program közül a megfelelőt. Nekünk a kényes 990 Ft-osat kellett választanunk, mivel így is sok az űr a gépben. Ha nagyobb adagot hozunk, akkor 1350 Ft-ot kell magunkkal vinni.
Mást nem, mert a gépekhez automatikus mosópor adagoló tartozik. Ruha be, program kiválaszt, automatába befizet. Biztonság kedvéért egyeztetünk a falon lévő útmutatóval (bár már késő, és az meg túl szájbarágós), aztán várunk. 30 perc után kész, mehet a szárítógépek egyikébe, melyek 380 Ft/10 perces egységáron üzemelnek. Sajnos 10 perc alatt nem száradnak meg a ruhák, úgyhogy a komplett program (mosás, szárítás) minimum 1 óra, és majdnem 2000 forint.
A mosás egyébként mindent egybevetve (energiaszükséglet, víz, mosószer, öblítő, vízlágyító, szerviz díj, stb.) 1 kg-ra leképezve a Bubbles-ben 10%-kal olcsóbb, mint ha otthon mosunk, amihez persze teli gépek kellenek. Tehát mi pazaroltunk, viszont elégedetten hajtogatunk.

Nem ugrunk le mosni?Hogyan lesz a mosásból közösségi élmény? Úgy, ha egy megbeszélt időpontra lemegyünk a patakhoz teknővel, mosószappannal, és egy jó adag lelkesedéssel, hogy órákon keresztül dörzsölhessünk a makacs foltok ellen. Vagy: szintén fixált időpontban elmegyünk a Bubbles-be a heti adag szennyessel, és míg a gép mos, mi beszélgetünk egy kávéval a kezünkben. Ez mondjuk elég furcsán hangzik, mehetnénk inkább fagyizni, vagy egymáshoz át, közben meg megy a gép. Mégis egyre többen kötik össze itthon is a kellemest a hasznossal. A gyerekek pedig szeretik az illatos, kék-narancssárga kuckót. Az időn túl, fertőtlenítést, ipari tisztítást és ha kell, 100%-ban száraz ruhákat is kapunk. Minket főleg ez győz meg, na meg a hatalmas, függönyt, hálózsákot, ágynemű hegyeket befogadó dobok.Olasz habok ihlettékA Bubbles alapötletét egy olasz hálózat adta. A gépek mindegyike olasz fejlesztésű, és a program, ami a gépeket működteti is a Bubbles csomag része volt. Magyarországon a 13. Kerület Bessenyei utcában a Cézár-Házban van az első és egyelőre egyetlen önkiszolgáló mosoda. A design a magyar tulajdonosok ízlését dícséri, hiszen bár Olaszország – más nyugat-európai országokhoz hasonlóan - több száz ilyen üzlettel bír, a belső kialakítást tekintve a budapesti mosoda abszolút első helyezett. Az az érzésünk, hogy nem véletlenül, hiszen a magyarokat még csalogatni kell.

Viszont a Bubbles egyre népszerűbb, amit az is jelez, hogy már éjjel-nappal nyitva van, egyre sokszínűbb vendégkörrel bír, és hamarosan máshol is feltűnnek majd a kék buborékok a fővárosban, illetve országszerte is.

A tesztünk jól sikerült, az eredmény: makulátlanul fehér zokni, ép fehér blúz, tiszta bikini és eredeti színű koktélruha. Meg egy napig illatozó iroda az akció után. A közösségi élményről még mindig más elképzeléseink vannak, a mennyiségi meglepetések miatt azonban biztosan visszatérünk. Mondjuk a legközelebbi sátrazás, ágyneműmosás, szekrényrendezés alkalmával.