A Medence Csoport azzal foglalkozik, hogy egykor teljesen másra használt anyagokat új formába öntsön. Újrahasznosítás kreatívan, mondhatnánk, de ennél sokkal többről van szó a többek közt workshopokkal, kiállításokkal, külső térinstallációkkal is foglalkozó csoport esetében. A Medence Csoport ugyanis legalább annyira teremt új funkciót is alkotásai révén, mint művészeti értéket. Arról nem is beszélve, hogy a fizikai anyagokon túl, a gondolatok, ötletek, technikák folyamatos és dinamikus változtatásai mellett is letették a voksukat.A Medence Csoport egy éve látogatható bolt-műhelyében jártunk.

Összhangban kiemelkedőenTöbbször is írtunk már Nektek újrahasznosított anyagokkal dolgozó művészekről, környezettudatos tájépítészetről, az öko-szemlélet és a város kapcsolatairól, amihez különlegesen nagy horderővel járul hozzá a Medence Csoport Pipa utca üzlete is. A 2011-ben nyílt üzlet egyben a workshopoknak, illetve az itt kapható árukat gyártó műhelynek is otthont kínál, már az utca frontról sejtetve a belső izgalmakat. A felcsigázás azonnal elvihető darabjai a táskák, pénztárcák, újságtartók, neszesszerek vagy például a bőröndök is. Minden régi molinókból, fóliára nyomott óriásplakátokból, vagyis olyan maguktól nem lebomló anyagok felhasználásával készül, amelyek számára egy lehetséges út lenne még az újrahasznosítás helyett: az égés.

Molinót a vállraVan, hogy egyszerűen rá lehet ismerni, hogy az adott táska melyik óriás molinó egy kis darabjából készült, de az gyakrabban előfordul, hogy esélyünk sincs megfejteni mit reklámozhatott egy-egy darab alapanyaga. Amerigo Tot kiállítása laptop tokon, a Sió márka bevásárló szatyron, a Sziget Fesztivál pénztárcaként, a Calzedonia sporttáskaként csábítja a nézelődőket. Nem csak azért, mert jól néznek ki és még csak nem is kizárólag amiatt, mert tudjuk, hogy abból alkottak értéket, ami egyébként hamuvá lett volna.

Azért is nagyon vonzó az összes itt kapható darab, mert hihetetlenül strapabíróak. Ezt nem csak a vizilabda válogatott oldalán az Olimpiára utazó sporttáskák sorsán látjuk, hanem a különböző funkcióval bíró kültéri bútorokon is. És tényleg: ami egyszer kibírt hőséget, havat, szelet és vihart, annak újravarrás után sem lesznek gondjai.

Csináld meg magadnak!A Medence Csoport– több más elismerés mellett - már bezsebelte a 2012-es Magyar Formatervezési Díjat, úgyhogy most rajtunk a sor. Megijedni nem kell, csak mérsékelten kell résztvenni az újra-alkotási folyamatban. A workshopokon három kategóriából válogathatunk (S,M,L), pénztárcát, övtáskát, szatyrot, illetve állítható vállpántos táskákat készíthetünk 2500, 3500, illetve 4500 Ft-ért. Itt kell jelentkezni a workshopokra, de ha csak részben vennénk részt az ötletelésben, akkor rendelhetünk is saját elképzeléseink mentén.

December elején tervezik, hogy éles lesz a webshop is, de arra lehet számítani, hogy ennek ellenére dömping lesz az üzletben is, hiszen egyre többen ismerik az táskák lelőhelyét. Érdemes minél előbb bemenni kész darabokat és még egyben lévő molinókat nézegetni, ihletődni, karácsonyra és környezetre egyszerre gondolni!