Ma délelőtt átadták a Lánchíd budai hídfőjénél található, svéd összefogás segítségével megvalósult trendkövetően öko Lánchíd parkot. A felújítás lényeges szempontja volt, hogy a régi parkrész felújításán túl, a terület kapcsolódjon a környék védett épített és természeti értékeihez, és a felhasználói igényekhez egyaránt.

A park zöldMitől zöld? Attól, hogy különös figyelmet fordítottak a víz- és tápanyagkörforgás biztosítására vízáteresztő burkolatok használatával. Az épített, burkolt elemeket is minimalizálták, így a területen semmi nem gátolja a csapadékvíz természetes körforgását. A fenntartható anyaghasználat szintén kiemelt szempont volt a felújítás során, ugyanis a parkban szinte az összes korábban ott lévő berendezési tárgyat és anyagot újrahasznosították vagy a helyszínen újra felhasználták.Ember a téren

A park nagy részét növényzet borítja, amely az emberi igényekre is reagál, megfelelő árnyas tartózkodó- és pihenőhelyeket kínálva. A gépkocsiforgalom által érintett helyeken a növényzet gondoskodik a zaj- és porszűrésről.

A tervezett tér szerkezete a gyalogosforgalmi kapcsolatokat is rendezi, erősítve az átjárhatóságot. A kialakítás kiemeli a látványpontokat és a vizuális kapcsolatokat, feltárva a dunai látképet és a környék építészeti értékeit is. A park egyszerű, modern formavilágával, illeszkedő anyaghasználatával a zöld város, a fenntarthatóság és a környezettudatos városi életforma megnyilvánulásának szerethető formája.Svédek és pestiekSvédország Nagykövetsége, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, valamint a Magyarországon működő svéd vállalatok által támogatott Green Sweden program idei első állomása a budapesti SymbioCity konferencia volt április 25-én. A program második elemeként jent meg 2011-ben az „Ökosodj!” kiadvány 75 000 példányban, melyet azóta már újra is kellett nyomtatni, hogy szélesebb körben terjesszék.

A svéd program ezúttal a Lánchíd park felújításához szükséges 23 millió forintos beruházáshoz berendezésekkel, a koncepció kidolgozásával és a környezettudatos tervezéssel is hozzájárult.

Bár a mai megnyitón elhangzott Hősök tere parkosítás csak vicc volt, de további svéd-magyar együtt működésre a város zöldítése terén is számítani lehet!