A patinás belvárosi kávéház bemutatta a Centrál125 új, gasztronómiai kínálaton és kulturális programokon nyugvó koncepcióját. A magyar gasztronómia aranykorából ihletet merítő étlappal, kávéházi beszélgetésekkel ünnepli a 125. születésnapját a Centrál.

125 évvel ezelőtt, 1887-ben nyílt meg a Centrál nyolc teremmel, két játékszobával, kávékonyhával és ruhatárral. Keveset tudunk arról, hogy milyen volt a kávé és milyen csészében szervírozták, nem tudjuk, mennyibe került egy pohár bor. Tudjuk viszont, hogy kik jártak ide lapot szerkeszteni, beszélgetni, tudjuk, milyen szellemi irányzatok születtek a Centrál asztalainál, és sejtjük, hogy akik betértek ide, főleg azért jöttek, hogy lássák a kor "hírességeit". Tudjuk, kik voltak a főpincérek - Guszti és Ernő -, akik jól ismerték vendégeiket és néha még hiteleztek is nekik, és tudjuk a mértéktartó tulajdonos nevét.

Mészáros Győző, aki több évtizeden át vezette a Centrált és aki a magyar kávékultúra történelmi alakja, maradandót alkotott: megteremtette a "Centrál jelenséget". Létrehozott egy fontos, megkerülhetetlen, kulturális teret, egy találkozási pontot, egy intézményt.2000-ben, az évezredváltás lázában is egy ugyanilyen hely megteremtése volt Dr. Somodi Imre üzletember célja, aki az újranyitás után egy divatos, mégis hagyományörző Centrált képzelt el.
A változás két pillérre támaszkodott: a gasztronómiai hagyomány megőrzése, folytatása és a kulturális élet katalizálása voltak a legfontosabb elemek.

A születésnapi, új étlap október utolsó hétvégéjén lesz elérhető, amely a "Könnyed Budapesti Konyha Ízei" címet viseli zamatos magyar borokkal kiegészülve Kalocsai Gábor séf megvalósításában. A menü gerincét azok az ételek alkotják, amelyeket a 125 év alatt kóstolhatott meg a Centrál közönsége. Ezekben a receptekben keveredik a reformkorig visszavezethető magyar, török, szerb, német és erdélyi ízvilág, amely sokszínűséget próbálja visszaadni a menüsor is.

A könnyed nem a fogyókúra-trendekhez igazodó ételek könnyedségét jelenti, sokkal inkább azt az egyszerű elhatározást takarja, amelyhez következetesen ragaszkodik a séf: jó minőségű. természetes alapanyagok, hozzávalók, amelyek nem terhelik meg a szervezetet.Az évfordulós menüt október 26-án, 27-én és 28-án szolgálják fel, így mindenképpen ünnepeljük meg a történelmi Centrál születésnapját minimum egy borjú bécsivel langyos burgonyasalátával, vagy Sissi kedvencével, a császármorzsával!