Rengeteg módszer és eszköz van arra, hogy átalakítsunk egy emberi testet, és ezek a beavatkozások minden esetben igen fájdalmasak. A piercingek és a hegtetoválások egyre elterjedtebbek Budapesten is, de mindez csupán a jéghegy csúcsa. A testdíszítésnek a képzeleten kívül csak Zagyvai Gábor szabhat határt, aki a “szakma” egyik nemzetközileg is elismert képviselője. Őt kérdeztük munkájáról, a legelképesztőbb igényekről és a fájdalom fogalmáról.

WLB: Ha valaki megkérdezi, hogy mi a foglalkozásod, mit válaszolsz?

Zagyvai Gábor:

Ez egy jó kérdés, a legegyszerűbb talán az volna, ha azt mondanám, hogy testmódosításokkal foglalkozom, mert ez lefedi mindazt ami a "munkám": minimál tetoválások készítése, piercingelés, hegtetoválás és egyéb testmódosítási eljárások.
WLB: Hogyan kerültél erre a pályára?


Volt egy nagyon jó barátom, aki akart magára egy heget, és engem érzett a legmegfelelőbb embernek erre a feladatra. Rövid tervezgetés és utánajárás után elkészítettem neki élete első hegtetoválását, ami egyben az én első vágásom is volt! Ez egy nagyon érdekes, máig felejthetetlen esemény az életemben, ami elindított egy úton, amin azóta is járok.
WLB: Milyen fajta testmódosításokat lehet végezni egy emberen?





Egy emberi testen rengeteg testmódosítási folyamatot lehet elvégezni. Ha elindulunk a teljesen egyszerű dolgoktól, mint mondjuk a piercing, eljuthatunk a tetoválásokig, a hegtetoválásokig, mélyebb dolgok után kutatva pedig beültettethetünk a bőrünk alá implantátumokat, kettévágathatjuk a nyelvünket, a fülünket pedig szinte megszámlálhatatlan procedúrával változtathatjuk meg, nem beszélve az intim testrészeinkről.

WLB: Mennyire fájnak ezek a "beavatkozások"?




Ezek a testmódosítási folyamatok fájdalommal járnak, ezért a munkásságom legjobban kifejező szlogenje: "Igen, fáj!". Aki ilyen dolgokkal akarja megváltoztatni a testét annak számolnia kell azzal, hogy bizonyos mértékű fájdalommal fog fizetni egy ilyen műveletért, de ez csak még mélyebbé teheti az új testéhez való viszonyát! Ha az elhatározásod szilárd, akkor az eredményért képes vagy bármire. Ha képes vagy önként vállalni a fájdalmat egy vágyadért, akkor mi az, ami megállíthatna a céljaid elérésben?
WLB: Mennyire biztonságos mindez? Szükség van egészségügyi képzésre ha valaki ezzel szeretne foglalkozni?



Egy ilyen dolog rengeteg veszélyt rejt magában: a szike az egyik művész kezében képes arra, hogy csodálatos dolgokat alkosson egy ember bőrén, egy másik ember kezében viszont képes súlyos, akár halált okozó sebeket ejteni.

Aki ilyen dolgokkal foglalkozik szerte a világon, az a tudását orvosoktól, illetve más országokban élő kollégáitól szerezte be. Nem létezik tanfolyam, vagy iskola ilyen típusú beavatkozások megtanítására. Ez egy érdekes paradoxon mindenhol a világban. Természetesen, aki ilyen dolgokkal akar foglalkozni annak mindig a lehető legjobb forrásokból kell tájékozódnia, és mindig szem előtt kell tartania rengeteg fontos szempontot, kezdve a sterilitási szabályoktól a sebek gyógyulásáig. Napjainkban szerencsére léteznek olyan továbbképző rendezvények testmódosításokkal foglalkozó művészek számára, mint mondjuk a BMXnet Conference, amire idén második alkalommal van szerencsém kijutni, tanulni és tanítani. Itt a “body mod” elitje osztja meg egymással tapasztalatait, szemináriumokat, workshop-okat tartanak a még tökéletesebb és biztonságosabb munka érdekében!

WLB: Mi volt a legdurvább kérés, amivel eddig megkerestek? Van esetleg valami emlékezetes történeted, amit szívesen megosztanál velünk?





Az egyik legjobb emlékem, amikor egy srác bejött hozzám és azt akarta, hogy beültessek egy olyan portot a tarkójába, mint amilyen Neo-nak van a Mátrix-ban. Terve szerint, adatokat lehetett volna szállítani ezzel a berendezéssel. Természetesen, ilyen dolgokra képtelen vagyok. Voltak ennél sokkal durvább ötletek is, intim testrészekkel kapcsolatos megvalósíthatatlan, vagy veszélyes ötletek, mint a lábujj amputálás, de természetesen ilyen dolgokat soha nem csinálok.

WLB: Valljuk be, hogy ez nem egy átlagos munkahely. Hogyan képzeljük el egy munkanapodat?


Felkelek reggel, de azért arra figyelek, hogy ne túl korán, aztán kajálok valami jót. Ezt követően bebicajozom a munkahelyemre és nekiállok az aznapi teendőimnek: rajzolok, tervezek, várom a vendégeimet. Minden napom más és más, mindig új kihívásokkal szembesülök amit nagyon szeretek, és minden nap pöröghetek valami új terven amit meg kell valósítanom. Ez engem nagyon inspirál. Tulajdonképpen, nem is nagyon vannak üresjárataim, valaminek a megvalósításán, vagy egy újabb ötleten mindig dolgozom.
WLB: Valljuk be, hogy ez nem egy átlagos munkahely. Hogyan képzeljük el egy munkanapodat?


Felkelek reggel, de azért arra figyelek, hogy ne túl korán, aztán kajálok valami jót. Ezt követően bebicajozom a munkahelyemre és nekiállok az aznapi teendőimnek: rajzolok, tervezek, várom a vendégeimet. Minden napom más és más, mindig új kihívásokkal szembesülök amit nagyon szeretek, és minden nap pöröghetek valami új terven amit meg kell valósítanom. Ez engem nagyon inspirál. Tulajdonképpen, nem is nagyon vannak üresjárataim, valaminek a megvalósításán, vagy egy újabb ötleten mindig dolgozom.

WLB: Hogyan állnak a budapestiek a testmódosításhoz?




Szerintem a testmódosítás sokak számára egy roppant érdekes dolog. Olyan emberektől kapok pozitív visszajelzéseket a testmodositas.blog.hu-ra, akikről soha nem gondoltam volna. Sajnos, sokan nem merik valójában olyanra alakítani testüket, amilyet valójában szeretnének. Pedig ha valaki őszinte meggyőződéssel, és tiszta szívvel alakítja át testét a kívánt formára nem törődve mások véleményével, az bizonyos szinten felszabadítja a körülötte lévő embereket is. Semmi rossz nincs abban, ha valaki úgy él, ahogy neki kényelmes. Ez mindenkinek erőt adhat a változásra. Képzeljétek csak el mennyivel szabadabb és boldogabb lenne az életetek, ha úgy néznétek ki, ahogyan valójában akartok, és nem úgy ahogy mások várják tőletek!WLB: Szerinted, miért van az, hogy a tesmódosítást sokkal kevésbé fogadják el, mint a plasztikai sebészetet?



Talán azért mert az ilyesfajta testmódosítási folyamatok sokkal radikálisabb végeredményekkel járnak, és sokkal jobban szem előtt van mondjuk egy homlok implantátum, mint egy szilikonos mell. Egy plasztikai beavatkozásnak legtöbbször a társadalmilag vágyott kinézet a célja, míg egy testmódosítási eljárásnak főként ettől a kinézettől való eltávolodás.

WLB: Hol lehet téged megtalálni, ha valakinek megjött a kedve a testmódosításhoz?



Legegyszerűbben a hivatalos honlapomon tudnak hozzám bejelentkezni, olvasgathatják a testmodositas blogot, vagy a tumblr-ön is megtalálnak, amin rengeteg kép található! Ezen kívül bármi ilyen tervetek van, gondoljátok át alaposan, mert ezek a dolgok egy életre szólnak!