A Szputnyik shop egy szerelemgyerek. A régi és az új, a romantikus vintage és a provokatív modern könnyed házasságából született divatfogalom. Szekeres Ingriddel és Lengyel Vandával beszélgettünk, akik a Vörös Roland által alapított Szputnyik márkát építik a második, napfényes, belvárosi boltjukból – kreatív ötletekkel, fotózásokkal, kiállításokkal, érdekes együttműködésekkel.

Hogy kezdtétek a Szputnyikot?
Ingrid:

Mindannyian más-más területről érkeztünk, a véletlenek sorozata hozott össze minket. Ami összeköt minket, az a divat szeretete, a régi korok iránti nyitottság és a kreativitás. Az elsőüzletet

Budapesten, a Bakáts térnél Vörös Roland nyitotta 2009-ben. Ő korábban több alternatív üzlet társtulajdonosa volt, a Szputnyik shop az első saját vállalkozása. Mi Rolanddal két éve találkoztunk és nekem nagyon tetszett az elgondolás, így a második üzletet a Dohány utcában már együtt nyitottuk. Én formatervező vagyok, Vanda leginkább a marketing és kommunikáció terén tevékenykedik. A Dohány utcai üzlet indulásakor volt szabad kapacitása, illetve kedve, így ő is nagy lehetőséget látott benne.

Vanda: A mindennapok munkafolyamatai illetve a közös projektek mára igazi csapattá kovácsoltak minket. Hiszünk az együttműködésben, hogy közösen, jó hangulatban, nagyszerű dolgokat hozhatunk létre. Ebből a folyamatból mi magunk is rengeteget tanulunk.Mit kell tudnunk a Szputnyik shopról?Vanda: Egyre többen vágynak arra, hogy a magukénak tudhassanak legalább néhány különleges kiegészítőt, táskát, ami nem jön velük szembe az első adandó alkalommal. A Szputnyik shop célkitűzése, hogy különleges, minőségi vintage ruhák, kiegészítők, valamint egyedi, limitált számú design darabok kombinációját kínálja az érdeklődőknek megfizethető áron.

Honnét szerzitek be a ruhákat?
Ingrid:
Az üzletekben fellelhető vintage darabok a világ minden tájáról érkeznek, több ezer darab közül nagy figyelemmel kerülnek kiválasztásra. Megesik, hogy célirányosan utazunk ki egy-egy darabért. Itthon is nyitott szemmel járunk-kelünk, számos kincsre bukkantunk már például Nyugat-Magyarországon, Ausztriában is a régiség piacokon.
Van kor vagy korszakbeli irányotok, megkötésetek?
Ingrid: Nem diszkriminálunk a stílusok között - miért ne passzolhatna egy '80-as évekből származó kabát, egy egyedi tervezésű, új darabhoz? Az egyediség éppen ebben a változatosságban, eklektikus stílusban rejlik. A középpontban sokkal inkább a ruhák karaktere, mint márkája áll. A jó minőség természetesen elengedhetetlen.
Vanda: Az árukészlet különféle korok, stílusok, irányzatok jegyeit viseli magán a '20-es évektől egészen napjainkig. A kínálat sokrétű: a vintage ruháktól a szegecses blézereken, bulis napszemüvegeken és magas sarkú cipőkön át, táskák, ékszerek, elegáns kalapok, ingek és további kiegészítők között válogathatnak a hozzánk betérők.Az új darabokat honnét szerzitek be?
Ingrid: A világ különböző pontjairól szerezzük be őket. Személyesen megyünk ki, egyeztetünk a helyi

tervezőkkel és választunk a kollekcióik darabjai közül. Figyelünk arra, hogy ezek a darabok remekül kombinálhatóak legyenek a régi ruhákkal. Az egyes korok meghatározó személyiségei, bandái is visszaköszönnek a grafikákon valamilyen formában, illetve szeretjük az egyedi, printelt pólók merész, vidám vagy akár infantilis mintáit, olykor szürreális motívumait.Milyen lett a friss fotósorozatotok? Milyen lesz a Szputnyik nyarunk?Vanda: A Szputnyik legújabb editoriálja a „Dress to express – Mutasd magad!” címet viseli, és magát az egyéniséget állítja a középpontba: a vintage stílus életteliségére irányítja a figyelmet. A különböző korszakok egyedi, régi darabjait a mai kortárs divat új elemeivel kombinálni izgalmas és bátor feladat. A nyár különösen kedvez a kísérletezésnek és annak, hogy az öltözködés segítségével kifejezzük egyéniségünket.Ingrid: Arra buzdítunk mindenkit, hogy legyenek kreatívak, találják meg saját stílusukat és fejezzék ki önmagukat. Bátran játszanak a stílusokkal, mintákkal, színekkel és fazonokkal. Első nyáridéző összeállításunkkal ehhez szeretnénk inspirációt adni. Hiszen a divat az egyénről szól; a ruhák kiválasztása és az outfitek összeállítása személyes választás és ízlés dolga.

Kivel csináljátok a fotósorozatokat?Vanda: A 2011-es téli „Vintage winter” fotósorozatot Makó Szilveszter készítette; a legfrissebb „Dress to express” anyagot pedig Ajkai Dávid fotózta és Kiss Márk stylingolta.Mit terveztek a Szputnyikkal?Vanda: Abszolút szerelem nekünk ez a projekt. Rengeteg megvalósulásra váró ötletünk akad,jó pár elgondolás van még a tarsolyunkban: további kiállítások és együttműködések, de ez egyelőre a jövő zenéje. A közeljövőben biztosan találkozhattok velünk a nyári vásárokon (WAMP, Gouba) és újra ott leszünk a SZIGET Fesztiválon is. Az őszi Design Hétre pedig egy érdekes fotókiállítással készülünk egy külső helyszínen.Ingrid: Ami biztos, hogy továbbra is elszánt lelkesedéssel gyűjtjük össze az eladásra szánt darabokat és olyan ruhák forgalmazását is tervezzük, amelyek különösen a magyar közönség számára hordoznak majd elsődlegesen jelentést. Erről részleteket hamarosan. Jó lenne megduplázni a nap 24 óráját, hogy minél hamarabb megvalósulhasson az a rengeteg elgondolás, ami a fejünkben él!