Május 2-án a Design Terminálban egész napos TÉRKÖR konferencia és workshop várja a város iránt érdeklődőket. A workshopra várják olyan terekkel, utcákkal foglalkozó szerveződések jelentkezését, akik szeretnék, hogy az ő területükkel foglalkozzanak a délutáni workshop folyamán.

Tervezett program: 
Időpont: 2012. május 2. szerda 10:00 - 18:00
Helyszín: Design Terminál, Budapest, Erzsébet tér
Belépés: ingyenesElőTÉR Konferencia9.45-10:00 Érkezés, Regisztráció 10.00-10:10 Bevezető gondolatok (Gauder Péter, Urbanissimus Egyesület elnöke) 10.10-10:25 Teret a turizmusnak! (Szathmáriné Jähl Angéla- Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Idegenforgalmi Kollégiuma) 10.25-10:45 Budapesti Tematikus utcák bemutatkozása (Landwehr Klára- Király utca Design utca, Királyi vásár) 10.45-11:00 Budapesti Tematikus utcák bemutatkozása (Pozsonyi Piknik) 11.00-11:20 Terminál terek (Gauder Péter, Urbanissimus Egyesület elnöke) 11.20-11:40 Kávészünet / Planking az Erzsébet téren 11.40-12:10 Utcamenedzsment bécsi mintára 12:10- 12:30 Rendőrség partnerségi, "baráti" szerepe a térmenedzsmentben a Magdolna-negyed példáján (Alföldi György- Rev8 Zrt.) 12.30-12:45 Üllői úti Kavalkád- Kultúra és kreativitás a köztéren (Hartung Melinda- Bp. XVIII. ker.) 12.45-13:00 Planking! Őrület, vagy egy újfajta használata a térnek? (Planking csoport) 13.00-13:10 “Utca-kerék” sorsolás-Vajon melyik budapesti tematikus köztérnek, vagy utcának kedvez fortuna? Melyik lesz a TÉRKÖR workshop témája?TÉRKÖR workshop

14:00-18:00
A különböző szakterületeket, városi csoportokat képviselő résztvevőkkel egy interaktív, játékos moderált műhelymunka keretében a hagyományostól eltérő szemléletben gondolják át együtt egy kiválasztott budapesti utca, köztér életét. Újfajta ötleteket és megoldásokat keresnek a tér partnerségen, összefogáson alapuló fejlesztésére.

A vezetett lépésekből álló, a közterek menedzsmentéjre fókuszáló” TÉRKÖR workshop” módszert először alkalmazzák hazai környezetben. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, a résztvevők száma limitált.
Szervező: Demeter Anna, közösségi tervezőTérpályázat / Jelöljön egy fővárosi közteret a délutáni workshopra!A workshopra várják olyan terekkel, utcákkal foglalkozó szerveződések jelentkezését, akik szeretnék, hogy az ő területükkel foglalkozzanak a délutáni workshop folyamán. Ehhez mindössze egy e-mailt várnak, amelyben 3-5 mondatban összefoglalják azokat a legfontosabb kérdéseket, amelyekre a workshop alkalmával választ szeretnének kapni a térrel kapcsolatban, továbbá 5 fotót kérnek, hogy mellékeljen az adott területről, vagy az ott eddig szervezett programról.A délutáni workshop rövid leírása A TÉRKÖR módszer A TÉRKÖR workshop módszer egy strukturált lépésekből felépülő szakmai eszköz, amely egy interaktív párbeszéd teret kínál egy adott köztér kapcsán az érintett szereplők és csoportok ötleteinek, érdekeinek, véleményének megismerésére és egy közös, együttműködésen alapuló, fenntartható jövőkép felállítására. A pár órás műhelynap egy felkészült moderátor támogatásával zajlik, ahol a résztvevőket az érintett csoportok képviselőinek, lehetőleg minél tágabb köre alkotja, úgymint; helyi lakosok, civilek, helyi döntéshozók (önkormányzat), helyi intézmények képviselői, gazdasági szereplők, de olyan eset is előfordulhat, mikor a hangsúly egy bizonyos célcsoporton van, mondjuk a helyi civileken, vagy iskolásokon.

A módszer a stratégiaalkotást könnyed, játékos formában segíti elő, ahol a résztvevők csapatokban munkálkodnak a feladatok megoldásán. A módszer különlegessége, hogy a résztvevők számos szerepben kipróbálhatják magukat, a különböző érintett szereplők szemszögéből fogalmazzák meg igényeiket, meglátásaikat, ötleteiket. A folyamat a "térmissziók" felállításával indul, majd a műhelymunka végére az adott tér fejlesztésében érintett szereplők konszenzusán alapuló komplex „Tér csomagokat” állítunk össze közösen.

TÉRKÖR workshop Esemény / Urbitális Majális 2012 A módszert elsőként 2012. május 2-án az Urbitális Majális keretei között megrendezésre kerülő Térkör műhelynapján tesztelik hazai környezetben a Design Terminálon, ahol egy, a helyszínen kisorsolásra kerülő fővárosi köztér, vagy utca lesz a workshop témája. A műhelymunkára mindenkit szívesen látnak, aki elkötelezett a városi közterek jövője kapcsán és szeret csapatban ötletelni, legyen az egy laikus városlakó, a lakókörnyezete iránt elkötelezett civil, vagy valamilyen kapcsolódó szakterület, intézmény képviselője.A Térkör közösségi módszerről további információ az alábbi blogon talál: terkormuhely.blog.hu Pályázat és/vagy a workshopon, illetve a konferencián történő részvételi szándékát tartalmazó e-mailt Demeter Anna (ann.demeter@gmail.com) részére küldjék meg legkésőbb április 27-ig. A workshopon limitált a résztvevők létszáma.