Az év századik napjához közeli hétvégén, 2012. április 14-15-én 60 idén százéves budapesti épület tárja ki kapuit a látogatók előtt: színházak, iskolák, múzeumok, közintézmények és sok-sok lakóház készül születésnapi programokkal.

A Budapest100 a százéves budapesti épületek köszöntésére önkéntesek, lokálpatrióták és a házukat szerető lakók összefogásával szerveződő program, melynek elindítója az OSA Archívum, projektgazdája a KÉK – Kortárs Építészeti Központ. A program épp annyira szól a valamikori Budapestről, mint a mairól, a gyakran elhanyagolt, a felismerhetetlenségig szétszabdalt házakról. Közös gondolkodást kezdeményez a megújulásról, összetartó lakóközösségek születését ösztönzi.

Az első lakógyűlésen, amelyet februárban tartottak a szervezők 34 százéves épületből érkeztek érdeklődők. A program általános ismertetését követően a lakók pár percben bemutatkoztak, elmondták, miért gondolják, hogy érdemes szomszédjaikat arra ösztönözni, hogy kinyissák százéves lakóházuk kapuját és programokat szervezzenek a nyitott hétvégén.

A program sikerességét mintegy 90 önkéntes segíti, akik a legváltozatosabb feladatkörökben tevékenykednek: levéltárban kutatták Budapest százéves épületállományát és a korabeli miliőt feltáró, 1912. évi rövidhíreket, fotózták az épületeket, levelet hordtak több ezer budapesti címre, intézményeket kerestek meg közvetlenül, segítik az érdeklődő épületekben a születésnapi program megszervezését...

A hatvan százéves ház homlokzatán már most jelzi a Budapest100 molinója, hogy a hétvégén izgalmas programokkal, süteményekkel, bolhapiaccal, könyv csereberével, limonádéval vagy éppen frissen festett kapuval várják a látogatókat. Van, ahol a páratlan panorámát csodálhatják meg az érdeklődők, máshol csiklandós történeteket hallhatnak örömlányokról. Lesz zenés színházbejárás és mozi, palatáblás oktatás a százéves iskolában és rádiós kocsi az udvarán. Előkerülnek régi képek és tárgyak, megannyi emlék a múltról.

Az épületek és programjaik látogatása ingyenes (a programfüzet letöltése itt). Fedezd fel és ünnepeld velünk a százéves nyitott házakat!

Fotó: http://vanguard.blogol.hu