2012 nyarától bekapcsolódik Budapest tömegközlekedési vérkeringésébe a Duna is.

A fővárost átszelő folyón Újpest és a Millenniumi Városközpont között új tömegközlekedési útvonal létesül. A tervek szerint a csúcsidőben 20 percenként közlekedő vonaljárattal háromnegyed, illetve egy óra alatt lesz megtehető az út a két végállomás között.

Budapesten a gépjárművek számának ugrásszerű növekedése és az utak, illetve az alattuk futó közművek elhasznált állapotából adódó problémák miatt jellemzővé vált az állandó forgalmi dugók kialakulása. Ugyanakkor a Duna tömegközlekedési szempontból kihasználatlan. A hajózás fellendülése és a tömegközlekedés vízi útra terelése kisebb részben tehermentesíteni tudná a túlzsúfolt fővárosi közlekedést.

Ezért egy most induló kikötőfejlesztési projekt eredményeként a BKV 2012 nyarától a dunai közlekedési útvonalon 8 megállóhely érintésével környezetkímélő, és a teljes vonalon - a Duna vízállásától függően - részlegesen akadálymentes tömegközlekedési útvonalat létesít. A tizenegy és fél kilométeres útvonalat a délelőtti és délutáni csúcsidőben 20 percenként közlekedő hajók hegymenetben (Újpest irányában) egy óra, míg völgymenetben (a Millenniumi Városközpont irányában) háromnegyed óra alatt teszik majd meg. A járműveken büfé üzemel, és WIFI-elérhetőség is rendelkezésre áll.